logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenia do warsztatu elektronicznego? Naprawa sprzętu audio, brak uziemienia.

Mikusiek48 15 Cze 2017 13:12 1230 6
REKLAMA
  • #1 16531159
    Mikusiek48
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Dzień dobry,
    Wlasnie mam mały remont w pokoju i postanowiłem wykonać instalacje w miejscu swojej pracy związanej z naprawą elektroniki, główni sprzętu audio. Mój budynek nie jest wyposażony w uziemienie, ale kilka dni temu przyszli fachowcy i uziemili linie N na ścianie mojego budynku, wiec nie ma problemu abym mógł sie podczepić pod to uziemienie (mam idealne dojście). W pokoju posiadam listwę z trzema sekcjami gniazdek. Mam problem z doborem odpowiednich zabezpieczeń.
    Głownie naprawiam wzmacniacze mocy nie przekraczających 2x300W, ale czasam zdarza się naprawiać estradowe końcówek mocy o większych mocach 2x1000W. Dość często naprawiam zasilacze TV i ATX. A juz niedługo planuję budować przetwornice.
    Także pod tego typu zajęcia potrzebuje zabezpieczenia.
    Zastanawiałem się nad takimi zabezpieczeniami.
    Gniazdko 1- B16A
    Służące do podłączania większych obciążeń np. Koncówki mocy 2x1000W.
    Gniazdko 2- B10A
    Służące do podłączania słabszych wzmacniaczy rzędu 2x300W.
    Gniazdko 3- B6A
    Służące do podłączania mniejszych wzmacniaczy mocy rzędu 2x100W, TV i zasilaczy ATX.
    Zabezpieczenie B16A Na sprzęt pomiarowy i komputer z TV.

Główne zabezpieczenia na moje mieszkanie to starego typu bezpieczniki tzw. "Korki" B25A, a na poszczególne części mieszkania B16A
    I planowałem zmienić na mój pokój na B20A i w pokoju dać różnicowe zabezpieczenie 20A 0.003A i po tym zabezpieczeniu bedzie cała resta czyli B16A, B10A, B6A.
    Pytanie do lepszych fachowców z dziedziny elektryki czy taki wybór zabezpieczeń jest dobry, czy moze lepiej coś zmienić?
    Załączniki:
    • Jakie zabezpieczenia do warsztatu elektronicznego? Naprawa sprzętu audio, brak uziemienia. image.jpg (387.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16531182
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1263
    Nie korki tylko "Bi", jaki masz układ sieci zasilającej mieszkanie?
  • REKLAMA
  • #3 16532752
    Mikusiek48
    Poziom 14  
    Posiadam układ TN
  • #4 16532900
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    TN i co dalej?

Nie wiem czy takie zabezpieczenia mają sens bo jest takie zagadnienie jak selektywność.

By mieć selektywność to musiał byś mieć bezpiecznik topikowy gG i dopiero eski. Wtedy eska ma szanse zadziałać inaczej może być że jedno i drugie zadziała lub bezpiecznik. Powszechnie w domach bezpieczniki topikowe ( wkręcane korki ) to gF czyli szybki.

Nie wiem co tam masz ale należało by wyprowadzić linię zasilającą do warsztatu zabezpieczyć topikiem gG i dopiero zastosować rozdzielnię z wyłącznikiem różnicowoprądowym 30mA i eski.
    Pomijam fakt PE ( uziemienia ) dlatego istotny jest typ sieci.

Dużo pisania.

Domek prywatny, kamienica , blok ? Istotne co dochodzi do mieszkania.

Nie wiem czy ma sens B10 B6 bym normalnie zrobił B16. Eski nie są by zabezpieczyć twój sprzęt tylko sieć przed twoim sprzętem. By przewody nie zrobiły się przewodami grzejnymi :D
  • REKLAMA
  • #5 16533026
    Mikusiek48
    Poziom 14  
    Jest to kamienica.
    Dojście do uziemienia mam, ponieważ fachowcy na budynku położyli uziemiony profil i połączyli z przewodem N, ponieważ jak słyszałem od sąsiada, było słabe zero i nie mozna było założyć nowego licznika.
    Jak wrócę to sprawdzę jaką ma charakterystykę zabezpieczenie główne 25A.
    Po tym zabezpieczeniu mógłbym dać gG20A na warsztat, a w jego pomieszczeniu zabezpieczenie różnicowe 30mA i bezpieczniki na gniazdka i sprzęt pomiarowy B16.
    Najbardziej zależy mi na uziemieniu ponieważ, czasami przy pomiarach na sztucznym obciążeniu generatorze i oscyloskopie przez brak uziemienia działy sie dziwne rzeczy, koncówki mocy umierały, monitor od komputera sie wyłączał. W zasadzie od czasu uziemienia lini N już cos takiego sie nie dzieje lecz czasami pomiary oscyloskopem sprawiają trudność i pojawiają się zakłócenia.
    Załączniki:
    • Jakie zabezpieczenia do warsztatu elektronicznego? Naprawa sprzętu audio, brak uziemienia. image.jpg (1.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16533605
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Jeśli jest uziemiony PEN to mamy TN-C
    Ile masz przewodów doprowadzonych do mieszkania ?

Należało by dokonać rozdzielenia PENu i wtedy masz L N PE. Tak to jest z starymi instalacjami. Mydło powidło.

Pewnie jeszcze przewody aluminiowe.

Nie wiem co majstry miały na myśli ale takiego rozwiązania nie widziałem jeszcze. Raczej inne widywałem i robiłem :D

Jak kamienica to pewnie.

Bezpiecznik ( na korytarzu gdzieś w szafce pod sufitem ) - licznik - mieszkanie i tu bezpiecznik lub bezpieczniki na pomieszczenia ( czasem jeden na wszystko ). A czasem bezpiecznik na mieszkanie przy liczniku na korytarzu.

Tu jest trochę pies pogrzebany bo jak by było.
    Bezpiecznik 1 - licznik - bezpiecznik 2 to musisz się wpiąć przed bezpiecznikiem 2 bo wydzielasz nowy obwód. Ale tak chyba tylko można pomarzyć.
    Ostatecznie wyjdzie sztuka dla sztuki i tyle.
  • REKLAMA
  • #7 16533833
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Mikusiek48 napisał:
    Jest to kamienica.
    Dojście do uziemienia mam, ponieważ fachowcy na budynku położyli uziemiony profil i połączyli z przewodem N, ponieważ jak słyszałem od sąsiada, było słabe zero i nie mozna było założyć nowego licznika.

Czy masz na to zgodę ZE ? Warto zastanowić się nad innymi zagrożeniami takiego rozwiązania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zabezpieczeń w warsztacie elektronicznym, szczególnie w kontekście naprawy sprzętu audio w budynku bez uziemienia. Użytkownik planuje podłączyć się do nowo uziemionej linii N i rozważa zastosowanie różnych bezpieczników: B16A dla większych obciążeń (2x1000W), B10A dla wzmacniaczy do 2x300W oraz B6A dla mniejszych urządzeń. Uczestnicy rozmowy podkreślają znaczenie selektywności zabezpieczeń oraz konieczność zastosowania bezpieczników topikowych gG i wyłącznika różnicowoprądowego 30mA. Wskazują również na problemy związane z zakłóceniami w pomiarach, które mogą być spowodowane brakiem odpowiedniego uziemienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA