logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scalenie partycji w Partition Manager 6 - brak dostępu do danych po scaleniu

Xmat 30 Lip 2005 15:37 3326 8
  • #1 1693275
    Xmat
    Poziom 10  
    Potrzebuje pilnej pomocy. Otóż poprzez program Partition Manager 6 wykonałem scalenie 3 partycji dysku. I teraz mam problem bo system nie widzi partycji (całej) scalonej. Wszystko to było robione na partycji rozszerzonej logicznej. I teraz nie ma danych z partycji, które były scalane do innej partycji. Partition Manager pokazuje, iż widzi tą partycje (66.7 GB) i zajęte na niej miejsce (50 GB), niesty podczas przeglądu nawet przez Partition Exploera nie moge zobaczyć danych z partycji dołączanych. Proszę o pilną pomoc, muszę odzyskać dane.
  • #2 1693292
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    easy recowery polecam
    www.ontrack.pl
    tam jest demko sciagnij i zobacz czy da rade
    ale to jest trial i nie odzyska danych tylko przeskanuje i zobaczysz czy sie da
  • #3 1693323
    Xmat
    Poziom 10  
    No a nie da się jakoś w partition magic cofnąc tego co zrobił ?? I czemu nie widzi normalnie już całej scalonej partycji...
  • #4 1693419
    Rafał_G
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Trochę za późno przeczytałem ten post.
    Pewnie już zrezygnowałeś i zrobiłeś format.

Miałem coś podobnego dysk stracił część partycji(jakiś fragment początkowy partycji - może boot sector nie wiem) z tym ze mi się stało to nagle bez żadnej ingerencji w partycje gdy odpiąłem dysk.

Próbowałem coś zrobić w Partition Manager, Partition Magic itp. Dopiero ten mały programik mi pomógł odzyskać dane.

Musisz mieć drugi dysk (fizycznie drugi dysk) i tyle wolnego ile chcesz odzyskać danych w twoim przypadku te 60 Gb.
    Podpinasz 2 dyski do działającego komputera (z Win) i odpalasz program, a resztę cię poprowadzi jak po sznurku.

Jeżeli za późno napisałem to przepraszam, ale dopiero od niedawna mam stałkę i przeglądam całą elektrodę.

Mam nadzieje, że komuś ten program pomorze, jest bardzo prosty w obsłudze.

Po odzyskaniu danych proponuje sformatować dysk, utworzyć partycje i dopiero kopiować dane. Ja tego nie zrobiłem i ponownie utraciłem dane z tym, że już bez powrotnie (myślę, że mam uszkodzoną elektronikę w dysku, bo robi mi czasem numery i nie wykrywa się [Maxtor 40Gb])

Pozdrawiam
    Rafał_G
    Załączniki:
    • Do odzyskiwania danych FAT i NTFS.rar (633.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1693450
    Yoga
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Spróbuj GetDataBack w wersji dla NTFS potrafi dużo zdziałać zwłaszcza przy niechcących formatach i działaniach z przesuwaniem partycji. Powinien być na elektrodzie albo w necie poszukaj.
  • #6 1693481
    Xmat
    Poziom 10  
    Jeszcze nie zrobiłem formata, teraz właśnie siedzę na GetBackData i widzę dane jakie może odzyskać teraz szukam cracka.

Natomiast Rafal_G uda mi sie odzyskac wszystko ?? Mam drugi dysk ale 40 GB, można jakoś selektywnie tam odzyskiwać ??
  • Pomocny post
    #7 1693513
    Rafał_G
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja robiłem to na jeden raz poszedłem do kumpla ze swoim dyskiem on miał 120Gb wolnego i po sprawie. Mozna tym programem robić na kilka razy ale ja się bałem. Pozatym troche totrwało więdz zostawisłmy na noc wł. kompa i meczyk oglądaliśmy przy piwku.

Wiem ze ten program działa na kilkarazy, bo kiedyś usunełem troche mp3 i zaraz szybko odzyskałem (z dobrego dysku) pózniej sprawdziłem co jescze mi wykrył i znalazłem jakieś nagranie mp3 ktore usunełm Xmiesięcy temu i odzyskał, z tym ze nazwa była inna i piosenka w trakcie sie zmiksowal z innym,które wtrakcie wgrywałem i usuwałem.

Programik powinien sobie poradzić z odzyskiem danych na kilka razy. On czyta zawartoś sektora(czy klastra dokładnie nie wiem) i kopiuje w nowe miejsce - dlatego czasem mogą być błędy (tak jak te nagranie które co chwile było inne)

Powodzenia

-poprawiałem błędy (dysortografik)

Spróbój odpaliić program a on ci pokaże jakie widzi pliki i jeżeni między czesie nic nie zmieniałeś to powinien odzyskać bez błędów (ew. tam gdzie są znaczniki partycji - tych scalanych)
  • #8 1694349
    sl
    Poziom 12  
    Witam
    Cytat:
    Dopiero ten mały programik mi pomógł odzyskać dane

Można wiedzieć jak ten program sie nazywa?-przed ściągnieciem.
    I gdzie mozna o nim znależć dodatkowe informacje
  • #9 1694813
    Xmat
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o dane, to muszę odzyskać je, więc jakie kolwiek formatowanie raczej nie wchodzi w grę. Bardziej wolałabym odzyskać część danych - tzn. to co chcę wybrać. Widziałem, że GetDataBack faktycznie bardzo ładnie pracuje i pozwala na wybór, tylko że nie mam oryginalnej wersji, skole EasyRecovery potrzebuje tyle samo miejsca i nie pozwala na wybór danych do odzyskania. Aktualnie testuje tego Stellar Pheonix, co on będzie mógł zrobić.

Jak się nie uda to pozostaje tylko chyba zanieść do professjonalisty ale to pewnie sporo kosztuje, jednak jeszcze się pomęczę i coś pokombinuje.

Dodano po 34 [minuty]:

Ten program Stellar Pheonix jest naprawde super, gorąco polecam pozwala odzyskać dane jakie chcę i naprawdę działą bardzo szybko. Super program. Fakt, że niektóre nazwy są nieco zmienione (nie ma polskich znaków) ale można się połapać co i jak. Super. Wielkie dzięki Rafal_G.

zdrav

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wykonał scalenie trzech partycji na dysku za pomocą Partition Manager 6, operacja dotyczyła partycji rozszerzonej logicznej. Po scaleniu system nie widzi scalonej partycji ani danych na niej, mimo że Partition Manager pokazuje rozmiar i zajętość. Próby podglądu danych przez Partition Explorer nie powiodły się. W dyskusji polecono użycie programów do odzyskiwania danych takich jak EasyRecovery (wersja trial do skanowania), GetDataBack (szczególnie dla systemu NTFS) oraz Stellar Phoenix, który umożliwia selektywny wybór plików do odzyskania i działa szybko. Zalecane jest posiadanie drugiego dysku o odpowiedniej pojemności do zapisu odzyskanych danych. Użytkownicy podkreślają, że formatowanie dysku przed odzyskaniem danych jest ryzykowne i może utrudnić odzyskanie. W przypadku poważniejszych problemów sugerowane jest skorzystanie z usług profesjonalistów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA