logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ebay moduł bluetooth - jak podłaczyć płytkę brak schematu

tomek7011 22 Cze 2017 23:46 1911 7
REKLAMA
  • #1 16545787
    tomek7011
    Poziom 8  
    Ocena: 22
    Witam zakupiłem na pewnym chińskim portalu moduł bluetooth i mam problem. Brak schematu podłączenia, co nieco wiem to znaczy jak domniemam punkty na płytce oznaczone V+ i V- są do podłączenia akumulatorka, natomiast Sp+ i Sp- to podłączenie głośników. Problem w tym, gdzie podłączyć trzeci kabelek, żeby to grało w stereo, nie mam pojęcia?
  • REKLAMA
  • #2 16545800
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2472
    @tomek7011 podaj symbol, model tego modułu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16545821
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1101
    Bo to jest mono.
    Jeśli to fotka twojego modułu to porównam ze swoim. Mnie się udało ogarnąć stereo, ale tylko na zewnętrznym wzmacniaczu, gdyż wbudowana kostka 8002 też jest mono.
    Ale sam układ BT pewnie posiada wyjście stereo.
    Całość wygląda podobnie do mojego cudaka BT.
  • #6 16545833
    tomek7011
    Poziom 8  
    Tak to fotka mojej płytki dzięki bardzo
  • #7 16545889
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1101
    Niestety jest to inny układ, do którego nie mogę znaleźć sensownej rozpiski.
    Tu generalny pinout:

Zobacz do którego pinu tego układu podłączony jest 3ci pin wzmacniacza audio 8002. Jest szansa że któryś pin obok jest 2gim kanałem audio. Chyba że wyjdzie pin 14, to dupa ;)
    Jak moduł zgłasza się sparowany z komputerem? Mono, stereo? Jak stereo to jak zachowuje się przy zmianie balansu w systemie lewy/prawy głośnik?

Mój układ jest jednak oparty o zupełnie inny chip...
  • REKLAMA
  • #8 16547529
    tomek7011
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki "Karaczanie" wnioskuje że kupiłem płytkę która jest w takich głośniczkach bluetooth. a myślałem że to płytka co siedzi w słuchawkach. Za cienki jestem żeby w niej znaleźć drugi kanał ale to nic najwyżej zrobię z niej głośniczek bluetooth. Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił moduł Bluetooth z chińskiego portalu, jednak napotkał problem z brakiem schematu podłączenia. Zidentyfikował piny V+ i V- jako zasilanie, a Sp+ i Sp- jako wyjścia dla głośników. Pojawił się problem z podłączeniem trzeciego przewodu do uzyskania dźwięku stereo. Użytkownicy zasugerowali, że moduł może być mono, a także podali link do produktu. W odpowiedziach omówiono różnice między układami oraz podano ogólny pinout, co pomogło użytkownikowi zrozumieć, że jego moduł może być przeznaczony do głośników Bluetooth, a nie słuchawek. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wykorzystanie modułu jako głośnika Bluetooth.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA