logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wielki problem połączenie LAN 2 kompy i udostępnie internetu

pgateam 31 Lip 2005 01:35 1850 14
REKLAMA
  • #1 1694376
    pgateam
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam problem polaga na tym że komputery nie widzą się w sieci jest to sieć na 2 kompy (połączone crosem) Na obu kompach jest XP
    Komp Nr.1
    płyta główna ECS N2U400-A(Nforce 2)
    Karta sieciowa WLAN do połączenia z internetem
    IP 192.168.1.71
    Maska 255.255.250.0
    Bramka 192.168.1.254
    DNS :
    192.168.1.254
    194.204.159.1
    194.204.159.34
    Karta do połączenia kompów LAN
    Zintegrowana z płytą główną
    IP 192.168.0.1
    Maska
    255.255.250.0
    Bramka
    -
    DNS
    -
    Komp Nr.2 (Compaq AP400)
    Zintegrowana karta sieciowa
    adresy przydzielane dynamicznie
    uzyskuje adres bez problemów
    problem polaga na tym że kompy nie widzą się w sieci nie dają się pingować nie działa internet. Przerobiłem całe forum i żaden sposób nie działa czy potrzebna jest zmiana kart sieciowych ??
  • REKLAMA
  • #2 1694422
    slivus
    Poziom 11  
    Zmiana kart czsem jest potrzebna ale jeżeli ty udostępniasz ustaw siebie jako dns dla drugiego kompa a później alternatywny (tepsy lub coś tam) sprawdź czy netbios działa.Daj tą samą grupe roboczą do kompów.Jeżeli skutkuje (ale nie możesz pobierać to dalej chyba administrator : gość lub coś w tym stylu. Jeżeli dzielisz neta radze zamiast ICS winroute pro (Podobno nie działa z XP i sp2). Jeżeli chcesz dzielić przez winroute skontaktuj się ze mną przez maila: slivus1(_at_)wp.pl
    A jeżeli net dalej nie działa sprawdź ttl np. start->uruchom->
    ping www.google.pl (lub inny adres po ping spacja jeżeli ttl=1 ja jużdalej nie pomogę)A tak przy okazji IP drugiegej karty powinnien być chyba: 192.168.1.72
  • Pomocny post
    #3 1694501
    Pomcio
    Poziom 12  
    Ja szzcerze mowiac nigdy nei laczylem 2 XP ze soba ale wydaje mi sie ze powinienes zrobic to troszke inaczej zainstaluj najnormalniej neostrade na kompie i skonfiguruj siec:
    na kompie z zainstalowana neostrada :
    IP: 192.168.0.1
    maska 255.255.255.0
    a bramy nie wpisujesz bo ten komputer sam pelni role bramy internetowej a z dnsami to juz nie pamietam ale tez nie wpisuj narazie.

na 2 kompie wpisz :
    ip: 192.168.0.2
    maska 255.255.255.0
    brama : 192.168.0.1 ------> to musi tak byc na 100% i na logike
    a wpolu dns wpisz dnsy tepsy nie pamietam ich dokladnie na pamiec ale cos w stylu chyba 194.204.....34 czy jakos tak poszukaj a znajdziesz

a jesli nei zadzalala to wpisz te same dnsy na 1 kompie.

Ale zacznij od tego ze musza Ci chodzic pingi bojesli nie chadza Ci pingi tzn ze nie masz polaczenia. Nie baw sie w zadne opcje auto tylko wpisz IP na sztywno i musi dzialac.

Daj znac jak Ci poszlo :)
  • #4 1694686
    pgateam
    Poziom 13  
    wszystko ustawiłem tak jak mi kazałeś i dalej nie działa
    uwaga internet jest podłączany przez sieć WLAN a nie przez neo
    komputery dalej się nie widzą i nie dają się pingować
    Jedna karta ma rok a druga ma 6 lat czy to może być przez to spowodowane ??
  • REKLAMA
  • #5 1694726
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Czy kompy kiedykolwiek się widziały? jeśli powyższe metody nie działają to wygląda to na kabelek. Sprawdź czy jest dobrze zaciśnięty, najlepiej wg http://www.info4mb.net/network.htm, ew. przestaw obie karty na 10Mb/s
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1694815
    Pomcio
    Poziom 12  
    hehehe czekaj czekaj cos kumac zaczynam wiesz co zlap mnie na GG 3361435 to pogadamy bo tak to mozna pisac i pisac :) ale wez pod uwage zeby adresy kart ktore laczysz byly z innej klasy niz twoja siec WLAN moze dlatego cos jest nie tk bo sa konflikty jakies. Wez moze karty istaw IP : 10.1.1.1 oraz 10.1.1.2 i maske 255.0.0.0 moze wtedy bedzie ok
  • #7 1695597
    pgateam
    Poziom 13  
    kabel sprawny te kompy nigdy się nie widziały połączone są od 2 dni. czasem na tym kompie na ktorym jest udostępniony net pokarze się ikona drugiego kompa ale nie można do niego wejść kompy nie dają sie pingować
  • #8 1695639
    maciekw48
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam.
    Kiedyś miałem podobny problem. Dopóki nie miałem windy Xp problem nie występował. Po zainstalowaniu XP zaczęły się problemy z widzeniem się komputerów. Problem dopiero rozwiązałem kupując swich. Niewiem czemu ale znajomy mi mówił że Xp tak czasami lubi niechodzić na skrosowanym kablu.
    Pozdrawiam.
  • #9 1695854
    slivus
    Poziom 11  
    sorry ale nie mam ostatnio czasu jak chcesz to około 23:00 bede na gg
    nr 3028280 to pomoge ci z winroutem.
  • REKLAMA
  • #10 1695887
    pgateam
    Poziom 13  
    kompy wysyłają dane jak próbuje pingować ale ani jeden ani drógi ich nie odbiera zamieściłem zrzut ekranu tak samo wygląda na obu kompach
    Załączniki:
    • Wielki problem połączenie LAN 2 kompy i udostępnie internetu lan.JPG (130.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1696806
    Maksmark
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    sprawdz czy karty sieciowe dzialają czy świecą diody , jeżeli nie to spruj je jeszcze raz zamontować, kabel z przeplotem u mnie działa bez zażutu na XPeku , miałem problem dopuki nie przeinstalowałem systemu w kompie udostępniajądymj ak to nie pomaga to napewno coś z sieciowką i sprawdz grupe roboczą ma być taka sama na obu kompach.
  • #12 1696845
    pgateam
    Poziom 13  
    grupa jest taka sama a karty są zintegrowane i nie mają diód kontrolnych system jest przeinstalowany na obu kompach.
  • #13 1697980
    pgateam
    Poziom 13  
    naprawione należało nowszą karte przestawić na półdupleks i 10Mb :D teraz wszystko działa dziękuje wszystkim z zinteresowanie
  • #14 1704395
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Na twoim miejscu tak bym się nie cieszył, bo to tak jak byś jeździł samolotem, zamiast nim latać. Niestety mamy z kumplem tan sam problem:cry:. Karty wbudowane nie są tak dobre jak te montowane oddzielnie.
    U mnie na 10full duplex śmiga 1,2MB/s, a na 100, nawet ciężko zapingować. Po włożeniu do kolesiowego kompa sieciówki tradycyjnej wszystko jak ręką odjął.
  • #15 2950500
    pgateam
    Poziom 13  
    po aktualizacji sterowników jest już dobrze działa na 100Mb temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku widoczności i komunikacji między dwoma komputerami z systemem Windows XP połączonymi kablem krosowanym w sieci LAN, gdzie jeden komputer udostępniał internet przez kartę WLAN. Komputery miały różne adresy IP i maski podsieci, co powodowało konflikty i brak możliwości pingowania. Zalecano ustawienie statycznych adresów IP z tej samej klasy sieciowej, identycznej grupy roboczej oraz poprawne skonfigurowanie bramy i DNS. Sprawdzano poprawność kabla i zaciśnięcia wtyków, a także prędkość i tryb pracy kart sieciowych. Ostatecznie problem rozwiązała zmiana ustawień karty sieciowej na starszym komputerze na półdupleks i prędkość 10 Mb/s. Po aktualizacji sterowników karty sieciowe zaczęły działać poprawnie na 100 Mb/s. Wskazano, że wbudowane karty sieciowe mogą mieć ograniczenia w pracy na kablu krosowanym i lepszym rozwiązaniem jest użycie switcha lub kart sieciowych montowanych oddzielnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA