logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie jonizatora do sprawarki transformatorowej.

saddam100 26 Cze 2017 16:12 13068 11
REKLAMA
  • #1 16552219
    saddam100
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,
    Zdecydowanie potrzebuję pomocy.
    Mam starą spawarkę transformatorową typu "no name".
    Spawarka ta to urządzenie oparte na transformatorze spawalniczym, który nawinięty jest aluminiowym drutem.
    Do wyjść transformatora dołożony został prostownik zbudowany na czterech diodach. Dławika brak.
    Napięcie wyjściowe w stanie jałowym: 62V.
    Producent określa max parametry prądu spawania na 160A.
    Mało w tym prawdy ale elektrodą 3.2 można jakoś tam spawać.

Próbowałem użyć tego jako źródła TIG podłączając uchwyt TIG oraz oczywiście gaz ( argon ).
    Kilka razy udało mi się poprawnie zainicjować łuk i wtedy spawało się tym nawet fajnie ( dla kogoś kto nigdy TIG'a w ręce nie miał ).
    Problemem jest właśnie inicjacja łuku. Po kolejnych przyklejeniach elektrody i uszkodzeniu kilku elektrod mój zapał trochę opadł.
    Wpadła mi teraz do rąk taka oto zgrabna płytka - generator wysokiego napięcia z inwertera Flora Dekatech TIG130.
    Czy ktoś ma może schemat sterowania takim generatorem? ( chodzi mi o wartość napięcie zasilającego oraz częstotliwość).
    Z podłączeniem do wyjścia spawarki oraz zabezpieczeniami sobie poradzę.

• REKLAMA
  • #2 16552733
    klamot
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Nie wiem czy się przyda, ale kiedyś "namierzyłem" taki schemat. Podłączenie jonizatora do sprawarki transformatorowej.
  • #3 16553481
    saddam100
    Poziom 12  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Schemat się raczej nie przyda. To zupełnie inny układ, podnoszący napięcie wyjściowe spawarki.
    Ma to na celu łatwiejsze inicjowanie łuku i poprawę stabilności w spawaniu MMA.

Schemat lub inne informacje na temat w/w jonizatora wciąż poszukiwane.

Pozdrawiam
  • #4 16553553
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Lata temu zrobiłem, do rzemieślniczego spawania, taką spawarkę jak opisałeś (tylko trafo z uzwojeniami z miedzi), nie daliśmy rady z kumplami zrobić na szybko jonizatora a czas gonił, odpalanie przez dotykanie elektrody wolframowej do elementu spawanego zazwyczaj niszczyło tę elektrodę, pomysł znalazł się prosty, na elemencie spawanym kładliśmy elektrodę węglową (jakieś kupione z grosze szczotki od silników komutatorowych), odpalaliśmy ,,od niej'' przenosząc łuk na element spawany, parę lat tak się bawiliśmy, nie było czasu na dalsze myślenie, bo klienci czekali na towar, i tak zostało.
  • REKLAMA
  • #5 16553606
    saddam100
    Poziom 12  
    Słyszałem o takim sposobie, ale ja chciałbym mieć "full wypas" :)
    Połamanych, rozszczepionych elektrod mam już kilka paczek...
  • #6 16553651
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Przejrzałem oferty (dział wyprzedaż ale oferty już brak) w sklepie AVT, do niedawna mieli PCB i dokładny opis (jest w którymś z miesięczników AVT sprzed kilku lat) dość prostej przeróbki (przystawka) spawarki SPB315 (trójfazowa, prąd stały) na TIG, może tam poszukaj jak zrobić jonizator.
  • #7 16553774
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 471
    A ja proponuję nabyć u nich i po prostu wg. wskazówek konstruktora - zaimplementować. Link
  • REKLAMA
  • #8 16553889
    Jerzy Trojniarz
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    saddam100 napisał:
    Do wyjść transformatora dołożony został prostownik zbudowany na czterech diodach. Dławika brak.

Brak dławika-to tu jest cały problem z łapaniem łuku i dobrym spawaniu.Bez dławika nie ma w ogóle sensu dodanie prostownika.O spawaniu elektrodami EB można zapomnieć.Żadnych jonizatorów,napięcie 62V jest dobre,ale koniecznie trzeba dodać dławik.
  • #9 16553985
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Jerzy Trojniarz napisał:

Brak dławika-to tu jest cały problem z łapaniem łuku i dobrym spawaniu.Bez dławika nie ma w ogóle sensu dodanie prostownika.
    Autor tematu ma problem przy zajarzeniu łuku przy spawaniu metodą TIG, przy spawaniu elektrodami otulonymi problemu nie zgłasza.
  • REKLAMA
  • #10 16554335
    saddam100
    Poziom 12  
    Nie ma problemu z zajarzeniem łuku przy spawaniu MMA.

Co do nabywania nowego jonizatora:
    jeden jonizator już mam, więc chciałbym go wykorzystać.
    Szukam informacji na temat tego właśnie jonizatora dlatego, że go mam, a nie dla tego, że potrzebuję jakiegokolwiek jonizatora.
    Jeśli nie uda mi się uruchomić tegoż właśnie modułu jonizatora, zbuduję sobie jakiś korzystając z jednego z opracowań które dostępne są na forum.

Może dysponuje ktoś schematem urządzenia Flora TIG 130 lub Flora TIG200?
  • #11 16555116
    Jerzy Trojniarz
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    saddam100 napisał:
    Mało w tym prawdy ale elektrodą 3.2 można jakoś tam spawać.

Jak dla mnie,oznacza to problemy a nie normalne spawanie.Po drugie spawanie TIG i MMA nie wiele się różnią,poza rodzajem elektrod a zajarzanie łuku jest takie same.Bez jonizatora nie pospawa się aluminium.(nie wolno zajarzać łuku przez potarcie o aluminium)Spawarką z prostownikiem bez dławika spawa się gorzej jak zwykłym transformatorem.Jaka jest rola dławika ,to proszę sobie poczytać.Dla przykładu schematy.
    Podłączenie jonizatora do sprawarki transformatorowej. Podłączenie jonizatora do sprawarki transformatorowej.
  • #12 16997123
    saddam100
    Poziom 12  
    Płytka generatora poszła do szuflady. Może doczeka się dla siebie lepszych czasów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu jonizatora do spawarki transformatorowej typu "no name", która ma problemy z inicjacją łuku podczas spawania TIG. Spawarka, oparta na transformatorze z uzwojeniem aluminiowym, ma napięcie wyjściowe 62V i maksymalny prąd spawania 160A. Użytkownik próbował używać jonizatora z inwertera Flora Dekatech TIG130, ale potrzebuje schematu sterowania. W dyskusji poruszono kwestie braku dławika, co wpływa na trudności w zajarzeniu łuku, oraz alternatywne metody inicjacji łuku. Użytkownik jest zainteresowany schematami jonizatorów oraz przeróbkami spawarek na TIG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA