logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3210 nie ładuje - brak kresek na wyświetlaczu, możliwa awaria baterii?

atlantycki 31 Lip 2005 12:03 1538 15
  • #1 1694799
    atlantycki
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Po podłaczeniu ładowarki pokazuje się na wyswietlaczu symbol bateryjki w rogu ale niema kresek pokazujacych ladowanie , gdy proboje odpalic telefon , to na chwile pokazują sie wszystkie kreski baterii (jakby byla pelna) , telefon tak jakby juz załapywal i wyskakuje NIE ŁADUJE i w_y_l_a_n_c_z_a , sprawdzalem na 2 ładowarkach . Co to moze być czy bateria umarla , niemam zabardzo jak sprawdzic z inna baterią , czy to moze byc wina baterii ? , aha jeszcze dziwna sprawa niewiem czy one tak mają ale bez baterii jak wloze samą ładowarke tez cos tam na wyswietlaczu jest :) , gy sie tak nią dłuzej bawilem odgiolem lekko styki , wkladfalem i wykladalem baterie , to prawie mi odpaliła bez tego ni eładuje , po probie animacji chyba znowu zasneła :)
  • Pomocny post
    #2 1694889
    xyz
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam,
    poszukaj w starych postach, było wiele razy. Ale stawiam na odlutowane styki baterii od płyty głównej. Przylutuj (tylko każdą blaszkę z dwóch stron) i powinno być OK

Pozdrawiam
    xyz
  • #3 1694926
    atlantycki
    Poziom 18  
    OK , chyba znalazłem problem , są to te porty do ladowania jak rozkrece telefon i je docisne to laduje poprawnie , ale po skreceniu telefonu znowu nie :/ , sproboje igłą poodginacf te styki , a jak nie pomoze to szukac tego badziewia na allegro .
  • #4 1694944
    xyz
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Nie odginaj, tylko dobrze przylutuj do płyty. Zresztą jak się przyjrzysz to gołym okiem zobaczysz że są niezlutowane
    Pozdrawiam
    xyz
  • #5 1695221
    atlantycki
    Poziom 18  
    chodzi mi o taki plastik do ktorego podłancza się ładowarkę , takie długie cos w ktorymjest mikrofon nie jest to przylutowane do płyty tylko styka się z nią , niestety odginanie stykow nie daje poprawy , jeszcze się pomęcze jak niebedzie efektow kupie jakas zdezelowaną nokie na alegro lub moze ktos to sprzedaje tylko .
  • #6 1698983
    atlantycki
    Poziom 18  
    naladowalem w baterie prosto z zasilacza , telefon chodził ok kilka godzin , potem bawilem sie dzwonkami i nagle zaczal migać diodami , wyswietlacz tak samo na przemian ciemny i gasł , po wyjeciu baterii telefon sie włącza (zaskakuje podswietlenie) i wyłącza odrazu - po podladowaniu znowu dziala , cfo oznacza to miganie?
  • #7 1703328
    Vinnie184
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Ten symbol baterii co sie pokazuje to jest staly, czy miga?
  • #8 1703624
    atlantycki
    Poziom 18  
    migający , z tym ze jak docisne czasami na port ładowania przy rozkreconej nokii to sie normalnie ładuje ale ciezko trafić z tym dociskaniem , domniemywam ze ten wlasnie port jest jakos uszkodzony
  • #9 1703657
    Vinnie184
    Poziom 16  
    Uruchom na naladowanej bateri NET MONITOR, i sprawdz temperature w tescie nr 20 i podaj ja tu na forum.
  • #10 1703662
    atlantycki
    Poziom 18  
    a jak uruchomic net monitor ?
  • #11 1703685
    Vinnie184
    Poziom 16  
    Np. za pomoca kabelka MBUS/FBUS i programiku, np. LogoManager. Opcja menu: Tools/Network Monitor
  • #12 1703701
    stanek24
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    mialem to samo, i przyczyna byly styki od baterii, a wiec lutownica w reke
  • #13 1703743
    atlantycki
    Poziom 18  
    styki są ok , uszkoszony jest port gdzie sie podlancza ładowarke :) jak docisnę port ładowania do płyty głownej to czasem zacznie ładować
  • #14 1728176
    atlantycki
    Poziom 18  
    mieliście racje chodzilo o styki przy baterii :) , myślałem ze to port ładowania bo gdy go ścisnąłem telefon czasami ładował , chyba sciskalem tak ten telefon na chama ze styki przy baterii zaskoczyly , kupilem uszkodzoną nokie nawet zeby podmienic gniazdo ładowania i okazalo sie to niepotrzebnym wydatkiem , rozlutowanie bylo mikroskopijne więc wsumie nie dziwie sie ze nie zauwazylem dopiero gdy odgiąłem lekko blaszki stykow do baterii wyszło na jaw :) . Juz podlutowałem niezdarnie ale ładuje :) , a tak pozatym ten uszkodzony telefon ktory kupilem chyba jest dobry poza wyswietlaczem , tylko jest na nim kod zabezpieczajacy 12345 niedziala pewno juz ez kabla nic nie zrobie ? . pozdrawiam
  • #16 1731298
    atlantycki
    Poziom 18  
    hmm mozna wygenerowac kod zabezpieczający telefonu za pomocą imei ??? , sa jakies kalkulatory do tego ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem z ładowaniem telefonu Nokia 3210 objawiał się brakiem kresek na symbolu baterii podczas podłączania ładowarki oraz migającym wskaźnikiem ładowania. Telefon czasowo uruchamiał się po dociskaniu portu ładowania, co wskazywało na uszkodzony lub słabo przylutowany port ładowania. Ostatecznie okazało się, że przyczyną były mikroskopijne, częściowo odlutowane styki baterii od płyty głównej. Po ich delikatnym odgięciu i ponownym przylutowaniu problem z ładowaniem został rozwiązany. Próby uruchomienia telefonu bez baterii wykazywały aktywność wyświetlacza, co jest nietypowe, ale nie wpływało na rozwiązanie problemu. Dodatkowo poruszono temat generowania kodu zabezpieczającego telefonu na podstawie numeru IMEI, z wykorzystaniem kalkulatorów dostępnych online lub programów na komputery.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA