logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nokia 3210 nadal nie chce ładować ,sporo wymieniłem .

misiupan 27 Lis 2006 22:41 1466 3
  • #1 3270754
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam , mam ciekawie uszkodzoną nokię 3210 - poprostu nie ładuje bateri. Przeczytałem wiele postów na ten temat ,ale żaden nie rozwiązał mojego problemu .Objaw jest typowy : tel .wyłączony ,podpinamy ładowarkę ,pojawia się ikonka beteri w rogu ,po chwili słychać głośne piknięcie i ikonka znika .Włączony tel.- podpinamy ładowarkę, tel cichutko piśnie(normalne) , potem nic się nie dzieje ,wskaźnik bateri nie wykazuje ładowania , nagle słychać głośne piknięcie i widać napis ,, nie ładuje ''. Co zrobiłem do tej pory : sprawdziłem i podlutowałem styki bateri -sprawdziłem wszystkie połączenia , wymieniłem :R127,C137,V109,V105,N101,N100. Sprawdziłem wszystkie połączenia wg .rysunku i nie znalazłem żadnej przerwy , sprawdziłem rezystorki w okolicy N101,N100 . Nie mam pojęcia co jeszcze można sprawdzić .Jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co to może być , to będę wdzięczny , telefon w sumie nic nie warty ,ale uparłem się ,że go naprawię dla samej zasady .
  • #2 3270784
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    sprawdz napiecie na C100 - powinno miec wartosc taka jak z ladowarki.. jesli cos jest nie tak to moze uszk. jest R103 ew. jakies kond.
    proponuje potem sprawdzic cewke L102 oraz diode V101
  • #3 3270785
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Sprawdzałeś na innej baterii ?
  • #4 3270795
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    bateri mam kilka , nic nie pomaga , inna nokia na tej bateri działa poprawnie.Mam niezłego zgryza , zaraz zabieram się do pomiarów wg postu wyrzej . wyniki pomiaru na C100 -napięcie jest takie jak z podłączonej ładowarki , napięcie na R103 z jednej strony jest takie jak z ładowarki z drugiej masa, mierzyłem napięcie na L102 oraz diodzie V101 , napięcie jest prawidłowe . nokia 3210 nadal nie chce ładować ,sporo wymieniłem .
    witam ponownie ,w końcu udało mi się uruchomić ładowanie , powodem była wadliwa ścieżka ,uszkodził się też C 122 (zwarcie ) mierzyłem to połączenie wcześniej i nie było przerwy w druku, ani zwarcia na C122 ,ale widocznie pod napięciem połączenie coś szwankowało , dodam ,że jak powstała zupełna przerwa w obwodzie ,to telefon po włączeniu pokazywał normalnie wypełniony pikselami ciemny ekran ,ale potem nie pojawiał się napis by włożyć kartę i telefon po chwili się sam wyłączył . temat zamykam i liczę na to,że opis ten przyda się w podobnych przypadkach .
REKLAMA