logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unifon Cyfral Smart 5p a Laskomex LM-8

cyferglat 27 Cze 2017 17:51 10932 7
REKLAMA
  • #1 16554484
    cyferglat
    Poziom 8  
    Witam,

bardzo proszę o pomoc w podłączeniu nowego unifona Cyfral Smart 5p w miejsce Laskomexu LM-8.
    Poniżej Laskomex

A tutaj Cyfral

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16554510
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Niestety to zupełnie inne systemy. Stary cyfrowy, dwużyłowy. Nowy analogowy, wielożyłowy.
  • REKLAMA
  • #3 16560392
    cyferglat
    Poziom 8  
    Jeszcze jedno pytanie.

Zakupiłem Laskomex LY-8.

Zdjęcie poniżej. Wydaje mi się, że podłączyłem analogicznie i nie działa. Mogę prosić o radę? Zdj. z pierwszego postu jest ustawieniem domofonu u sąsiądów (nr mieszkania 1). Moje mieszkanie to nr 3.

Jest jakaś różnica/zależność?

• REKLAMA
  • #4 16561019
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Przecież ty w tym nowym unifonie masz w tej chwili (na zdjęciu) ustawiony numer mieszkania 193. Nie może zatem to działać.

Dodano po 3 [minuty]:

Przecież ty w tym nowym unifonie masz w tej chwili (na zdjęciu) ustawiony numer mieszkania 193 (128+64+1). Nie może zatem to działać.
    Zdejmij zworki 128 i 64. Jedną z nich załóż na pozycję 2. Pamiętaj, że suma zworek daje numer mieszkania. Zatem 1 + 2 = 3.
  • #5 16561178
    cyferglat
    Poziom 8  
    Okej. Zmieniono na 3, bez zmian. Tylko nie wiem jak to wykombinować skoro sąsiad, który nr mieszkania ma 1 ma na zworkach 193.

W momencie, gdy zworki są założone poprawnie powinno wszystko działać po wywołaniu numeru w domofonie?
  • #6 16561412
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2089
    Czy masz napięcie na linii?
    Spróbuj zworki: 1, 2, 64 i 128.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 16561462
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16561509
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    cyferglat napisał:
    Okej. Zmieniono na 3, bez zmian. Tylko nie wiem jak to wykombinować skoro sąsiad, który nr mieszkania ma 1 ma na zworkach 193.

Na zdjęciu widać, że zworka 64 u sąsiada chyba nie jest założona na dwie szpilki (albo mi się tylko wydaje).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu unifonu Cyfral Smart 5p w miejsce Laskomexu LM-8. Odpowiedzi wskazały, że oba urządzenia działają na różnych systemach: Laskomex to system cyfrowy, dwużyłowy, podczas gdy Cyfral to system analogowy, wielożyłowy. Użytkownik miał problemy z ustawieniem numeru mieszkania na nowym unifonie, co prowadziło do braku działania. Wskazówki obejmowały konieczność odpowiedniego ustawienia zworek, aby suma odpowiadała numerowi mieszkania, oraz sprawdzenie napięcia na linii. Podkreślono, że numer mieszkania nie zawsze musi odpowiadać numerowi unifonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA