logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd danych CRC w dysku Silicon Power Armor A80 1TB - prośba o pomoc

atex92 27 Cze 2017 20:07 1020 4
REKLAMA
  • #1 16554764
    atex92
    Poziom 2  
    Witam,
    mam problem z dyskiem Silicon Power Armor A80 1TB. Po podłaczeniu do komputera dysk chce żeby go sformatować. Gdy próbuje go uruchomić poprzez Mój komputer wyskakuje komunikat "Błąd danych CRC". Zamieszczam screeny z DMDE oraz HDDScan oraz plik bin z DMDE. Bardzo proszę o pomoc co dalej mam robić.

Błąd danych CRC w dysku Silicon Power Armor A80 1TB - prośba o pomoc Błąd danych CRC w dysku Silicon Power Armor A80 1TB - prośba o pomoc
    Załączniki:
    • dev1_lba0_2049_1.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16555604
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Masz ważne dane na dysku na których ci zależy?

Dysk nie jest w najlepszej kondycji.
    Jest to Seagate serii Spinpoint.
    Dla tych dysków parametr (01) powinien wynosić zero. Jego wzrost świadczy o problemach z powierzchnią/mechaniką dysku, co również sugerował by parametr (200).

Są sektory oczekujące na remap (197).

Trzeba będzie wykonać procedurę naprawczą =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Oczywiście w pierwszej kolejności dane.
  • REKLAMA
  • #3 16556992
    atex92
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Najbardziej zależy mi właśnie na danych, chciałbym je odzyskać. Jeżeli dysku nie da się potem odratować to trudno. Jaki program byłby najlepszy do odzyskania danych z tak dużego dysku (najlepiej darmowy) na inny dysk? Czy wymieniony w linku DMDE poradzi sobie?
  • REKLAMA
  • #5 16560888
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Jeśli nie chce się wszystkiego powoli odzyskiwać można wykonać kopię posektorową tego dysku i spróbować użyć chkdsk na dysku z kopią (przy czym dysk na który będzie wykonana kopia musi być bez danych i kopia musi być wykonana bezpośrednio na dysk). Ewentualnością jest kopia posektorowa i powolny odzysk danych w DMDE (tu kopia może być wykonana do pliku). Kopia posektorowa ze względu na stan dysku jest zalecana.
REKLAMA