logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips FW C80 - wieża nie rozpoznaje płyt CD, nie kręci płytą, co robić?

mateo55 31 Lip 2005 17:41 1998 6
REKLAMA
  • #1 1695693
    mateo55
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam mały problem z wieżą. Nie chce czytać żadnej płytki audio. Jak wrzuci się płytke to pisze, że dysku nie znaleziono, albo w ogóle nie zakręci płytką. Jaka może być tego przyczyna?
    HELP ME
  • REKLAMA
  • #2 1695730
    ksimon
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    pierwszą rzeczą, jaką bym zrobił, to wyczyszczenie lasera, są do tego specjalne płyty, jak to nie pomoże, to można go wyczyścić ręcznie (rozebrać i wyczyściś. Ile lat ma ten CD ? po 5 latach w takich wieżach potrafią się psuć lasery.
  • REKLAMA
  • #3 1696243
    mateo55
    Poziom 11  
    Wieża ma około 3 lata (dokładnie nie wiem, bo zginęła mi gwarancja). Spróbóję wyczyścić ten laser.
    Dzieki za odzew.
  • #4 1696403
    blade80
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    tez tak miałem w Philipsie, wyczyściłem Laser i pomogło.
  • REKLAMA
  • #5 1790753
    mateo55
    Poziom 11  
    Witam!
    Dawno mnie tu nie było, bo nie miałem dostępu do neta.
    Laser wyczyściłem i dalej nie chce czytać. Ale płytę czyszczącą przeczytało dopiero za 4 razem... może to być coś z napędem kompaktu??
  • REKLAMA
  • #6 1790869
    cyja86
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    radzil bym wymienic laser na nowy jest to wina lasera jak plyty niebedzie widzal to nie zakreci plyta ;)
  • #7 2074781
    mateo55
    Poziom 11  
    Witam! Wielkie sorki, ale nie miałem jak skożystać z neta. Temat jest zakończony. Lecz niestety nie naprawiłem wieży. Najprostsze sposoby nie pomogły, a na nowy laser nie mam kasy. Z resztą lepiej kupić osobny kompakt (wyjdzie taniej ;).
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wieży Philips FW C80, która nie rozpoznaje płyt CD i nie obraca ich podczas próby odtwarzania. Przyczyną najczęściej jest zabrudzony lub uszkodzony laser odczytujący płyty. Zalecane jest wyczyszczenie lasera za pomocą specjalnych płyt czyszczących lub ręczne czyszczenie po rozebraniu urządzenia. W przypadku braku poprawy wskazana jest wymiana lasera na nowy, gdyż uszkodzony laser uniemożliwia wykrycie płyty i jej obrót. Próby czyszczenia lasera w omawianym przypadku nie przyniosły trwałego efektu, a koszt wymiany lasera okazał się nieopłacalny, dlatego rozważono zakup osobnego odtwarzacza CD jako alternatywę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA