logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips FW650C - co zrobić, gdy wieża nie rozpoznaje płyt CD?

oko150 07 Mar 2006 18:49 2916 3
REKLAMA
  • #1 2386609
    oko150
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam ma problem z wierza model jak wyzej po włozeniu płyty obruci ze 2 razy plytka i pojawia sie napis no disc? Jesli ktos borykał sie z podobnym problemem prosił bym o jakies sugestie od czego zaczac czy od wymiany lasera czy sterownika ?? jesli mogłby mi ktos temat odczytu przyblizyc był bym wdzieczny.Czyszczenie oczka acetonem nic daje .Chciałbym wiedziec jak odbywa sie proces odczytu tzn czy najpierw informacja odczytu wychoodzi od lasera czy moze najpierw kreci plytka <próbnie>? oraz to w jaki sposub sterownik silniczka jest powiazany z odczytem lasera.Wszelkie podpowiedzi dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 2386741
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Nio to chyba dogodziles na amen soczewce nigdy nie czysci sie elementow lasera acetonem a nawet zwyklym spirytusem. Do czyszczenia tych elementow uzywa sie propanolu. Jesli twoj zabieg nie uszkodzil soczewki ale na 95% to zrobil , mozesz probowac wyczyscic ale propanolem lustro pod soczewka delikatnie podnoszac soczewke do gory jesli to mozliwe. Przed podniesieniem soczewki sciagnij plastik oslaniajacy zespol optyki.
    jesli to nie pomoze to probuj delikatnie ruszyc podkowka do regulacji mocy lasera ale +-1,2 stopinie. W ostatecznosci sprobuj wymienic uszkodzona soczewke ( ten ostatni krok jest bardzo problematyczny bo prawdopodobnie naruszysz poziom soczewki ktory bardzo trudno ustawic)
    Jesli nie chcesz sie bawic wymien laser.

Jezeli natomiast chodzi o proces odczytu sa rozne rozwiazania przewaznie jest tak ,ze po zamknieciu szufladki czy klapki laser zostaje wlaczony i nastepuje proces ogniskowania po zogniskowaniu(jesli plyta znajduje sie w napedzie) nastepuje proces startowy zaczyna sie krecic spindle motor czyli silnik napedu plyty i odczyt info o zawartosci plyty tzw toc'a. W innych rozwiazaniach spotyka sie ze spindle motor wlacza sie rownoczesnie z laserem i nastepuje proces ogniskowania.
    Pozdrawiam Michal
  • REKLAMA
  • #3 4872275
    marynarz1985
    Poziom 11  
    Też miałem taki sam problem, rozwiązaniem jego w moim przypadku było przemycie lasera środkiem z alkoholem izopropylowym(ja użyłem kontakt IPA) dostępnym w każdym sklepie RTV. Nałożyłem trochę tego środka na wacik do uszu i umyłem soczewkę lasera i urządzenie odżyło. Dodam że sprzęt ma juz ok 10 lat.
  • #4 5053934
    andryej4991
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mam ten sam problem... A można umyć tą soczewke wódka?? Terz jest alkochl..
REKLAMA