logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna H110M PRO-VD startuje i gaśnie co 2 sekundy po zwarciu kabla

eraserhead84 06 Lip 2017 22:20 1887 4
REKLAMA
  • #1 16572789
    eraserhead84
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Grzebałem w obudowie i po włączeniu komputera coś nagle zaczęło charczeć, szybko wyłączyłem. Okazało się, że fragment któregoś z kabelków stanął na drodze wentylatorowi procesora.
    Usunąłem problem - ponowne włączenie okazało się niemożliwe - płyta główna nie startowała. Odłączyłem wszystko i podłączyłem tylko zasilanie do złącza 24 pin. Płyta wystartowała, więc przy kolejnej próbie podłączyłem również zasilanie 4 pin - płyta startuje na 2 sekundy - wentylator procesora włącza się, a dioda na płycie zapala, po czym wentylator staje na moment, dioda gaśnie i tak cyklicznie co 2 sekundy.
    Podłączyłem inny zasilacz, ale efekt był ten sam - czerwona dioda na płycie miga. To samo z wyjętym RAM-em, w płycie siedzi już tylko procek.
    Speaker nie daje żadnych dźwięków, ale on akurat mógł być niesprawny od zawsze. Wyjąłem bateryjkę z płyty na parę minut, ale dalej bez efektu.
    Płyta główna: H110M PRO-VD.

Gdzie może leżeć problem?
  • REKLAMA
  • #2 16572811
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    W CPU. Wyjmij go z gniazda i wsadź ponownie (wymiana pasty jest potrzebna). Warto też wyjąć płytę z obudowy i zrobić to na stole. Możesz spróbować na sam początek odpiąć wentylator CPU i uruchomić - chwile może działać chłodzony pasywnie.
  • REKLAMA
  • #3 16575869
    eraserhead84
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Wyjąłem CPU (i3 6100) - i płyta wystartowała tzn. tak to interpretuję, bo wentylator w zasilaczu kręcił się stale, a czerwona dioda podpisana jak CPU świeciła na czerwono. Po włożeniu procesora (bez chłodzenia) i odpaleniu płyty zachowanie jak poprzednio - migająca dioda CPU i cykliczne włączanie/wyłączanie wentylatora w zasilaczu.
    Jak mam interpretować to zachowanie?
  • REKLAMA
  • #4 16575982
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Wszystko poza CPU odpiąłeś? Ma być sam CPU płyta zasilacz chłodzenie CPU. Jeśli tak spięte nie startuje (a speaker nie beepa na znak braku RAM) to uszkodzona jest albo płyta albo zasilacz albo CPU. Jedyna metoda sprawdzania to podstawianie innych elementów (inny zasilacz inny procesor pasujący).
  • #5 16576591
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Objawy sugerują uszkodzenie sekcji zasilania na płycie głównej lub samego zasilacza.
REKLAMA