logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows Server 2012 - Harmonogram zadań nie wykonuje skryptów (bat, cmd)

tomaszegtomaszeg 07 Lip 2017 10:50 8952 3
REKLAMA
  • #1 16573419
    tomaszegtomaszeg
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam,
    mam problem z Harmonogramem zadań w WS2012 - nie wykonuje skryptów bat, cmd - czy to wzbudzając ręcznie czy też automatycznie.

Skrypty działają po odpaleniu poza harmonogramem, z katalogu w którym są.

Mam analogiczny harmonogram ustawiony w WS2003 - działa bez zarzutu.

W WS2012 po odpaleniu w harmonogramie zadania status cały czas (lub bardzo długi czas) jest "działa" chociaż sam skrypt to ułamek sekundy działania (zmiana nazwy pliku i skasowanie najstarszego). Żadnych błędów nie wykazuje, niby wszystko "success" a mimo to zero efektu.

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16574098
    spicter
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Poczytaj tutaj:

https://social.technet.microsoft.com/Forums/i...task-wont-run-bat-file?forum=winservermanager

W połowie artykułu zebrane są informacje, które możesz spróbować aktywować.
    M.in.Pełna prawa dostępu do skryptów dla Administratora, Zobacz masz aktywną opcję uruchom skrypt nawet jeśli użytkownik jest zalogowany lub nie...itd.
  • REKLAMA
  • #3 16574113
    tomaszegtomaszeg
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    dzięki za odzew, po niedzieli będę w pracy to przyjrzę się temu aczkolwiek co do praw Administratora do plików to nadawałem je od partycji w dół, na którym są skrypty - pełna kontrola - nic nie dało (zarówno "Administratorzy" jak i "Administrator". Tak samo kombinowałem opcje z "zalogowanym użytkownikiem" jak i nie - bez rezultatu....

Zastanawia mnie jedna rzecz na marginesie (nie wiem czy ma to związek) - w Usługach Harmonogram ma status "Uruchomiony" - gdy sprawdzę "Właściwości" wszystko jest nieklikalne, wyszarzone (np. w zakładce "logowanie"), to samo "wszystkie zadania"->wszystko jest wyszarzone

Edit:
    Pomogło, a dokładniej: "Make sure that the task is set to "start in" the folder that contains the batch file: open the task properties, click on the "actions" tab, click on the action and then the "edit" button at the bottom. In the "Edit Action" Window there is a field for "start in (optional)" that you set to the path to the batch file." czyli opcjonalnie trzeba było wpisać ścieżki do plików .bat.

Hula aż miło, dzięki za pomoc :)
  • #4 16820319
    kajoj
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

Chciałbym zapytać kolegów, drążących ten temat, bo ja mam podobny problem. A mianowicie:
    - mam plik *.bat, który uruchamia na komputerze proces tworzenia raportów (w excelu), plik uruchamiany jest przez Harmonogram zadań,
    - do tej pory jak aplikacja działa na WinXP wszystko działało, obecnie zaktualizowałem to do Win10 i już nie działa jakbym chciał,
    - objaw jest taki, że jak klikam bezpośrednio w plik *.bat to uruchamia i nadpisuje mi prawidłowo pliki, jeżeli wykonuje to Harmonogram zadań, to program jest wykonywany, ale pliki raportu nie są nadpisywane...
    I za bardzo nie wiem o co chodzi...

Może ktoś spotkał się z takim problemem ??

Z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi...
REKLAMA