logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uruchamianie skryptów PHP z Task Schedulera (Windows)

tweety1980 30 Sie 2018 15:22 864 2
REKLAMA
  • #1 17413583
    tweety1980
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam forumowiczów

Mam problem z uruchomieniem skryptów php z poziomu harmonogramu zadań windows (Windows Serwer 2012).

Napisałem skrypty które mają aktualizować dane raz na dobę z poziomu baz danych. Po zadeklarowaniu zadania i ręcznym odpaleniu skrypty się wykonują pod warunkiem że ustawiony jest parametr "Run only when user is logged on".

Jeżeli zmienię parametr na "Run whether user is logged on or not" (z założenia będę wylogowany) to skrypty się nie wykonują. Problem występuje również gdy harmonogram zostanie wywołany ręcznie przy takim ustawieniu parametru. Task scheduler nie zwraca żadnych błędów.

Prosiłbym o sugestię :).
  • REKLAMA
  • #2 17413646
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Rozumiem, że większość projektu w PHP jest wykonywana klasycznie, w webie?

Proponowałbym ze schedulera wykonywać request http do serwera. Ja bym użył wget <parametry>
    Jednolitość środowiska wiele ułatwi.

A jeśli nie, to jak?
  • #3 17414698
    tweety1980
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Ogólnie rzecz biorąc to tak, natomiast ten konkretny skrypt nie ma w ogóle powiązania z webem.
    Skrypt ma za zadanie pobrać dane z bazy danych i tworzy plik tekstowy z danymi, które to dane później dopiero są ładowane na stronę.
REKLAMA