Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega8 - Wstęp do działania.

zumik998 08 Lip 2017 19:53 1044 11
  • #1 08 Lip 2017 19:53
    zumik998
    Poziom 10  

    Witam,
    Dotychczas programowałem jedynie procesor 8051 w assemblerze.
    Chciałbym nauczyć się programowania Atmegi w języku C,
    Posiadam Atmegę, programator ISP Oraz program PROGISP.
    Jakiś czas temu uszkodził mi się sterownik w Kuchence mikrofalowej i chciałbym sam zrobić sobie taki na wyświetlaczu 7' segmentowym,
    Oczywiście nie taki 1:1 jaki tam był :) tylko żeby można było wybrać ilość minut i sekund, włączać start, stop :)
    Stwierdziłem że Na Assemblerze było by to zbyt ciężkie do zrobienia a współcześnie popularny jest C i chciałbym się nauczyć :)
    Programowałem "Okienkowo " W C++ , tworzyłem proste programy :) Więc jakieś tam małe podstawy są,Jednak chciałbym zacząć przygodę z mikrokontrolerami w tym języku.
    Bardzo proszę o poradę jaki kompilator sobie dobrać, skąd pozyskać podstawową wiedzę na temat tego języka :)
    Z góry dziękuję :)

    0 11
  • #4 09 Lip 2017 09:13
    tronics
    Poziom 36  

    Cytat:
    Wybierz inną serię z lepszymi peryferiami i możliwościami. np 328

    Och tak, rzeczywiście, do timera kuchenki mikrofalowej te peryferia będą jak znalazł!
    Cytat:
    Stwierdziłem że Na Assemblerze było by to zbyt ciężkie do zrobienia a współcześnie popularny jest C i chciałbym się nauczyć

    Współcześnie popularne jest Arduino z C/C++ (pomieszane)
    Jeśli coś miałbym doradzić to np. http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html#dzial_kursy
    Dodatkowo jak się nie ma doświadczenia w lutowaniu to chyba bardziej będą przydatne gotowce pod Arduino.

    0
  • #6 09 Lip 2017 11:25
    tronics
    Poziom 36  

    Cytat:
    Ktoś kto pisze soft w ASM ma przejść

    Większość osób kiedykolwiek robiących coś na podstawowym 8051 pisała w ASM.
    A umiejętność pisania programu dla mikrokontrolera wcale nie implikuje umiejętności lutowania. Kolega atmegę już ma, można się bawić w trawienie płytki itp. a można kupić "shield" do arduino z wyświetlaczem i przyciskami, podłączyć do płytki prototypowej z samą atmegą i mamy całość gotową w 10 minut. Ale jak kto lubi.

    0
  • #7 09 Lip 2017 16:45
    zumik998
    Poziom 10  

    Napisałem pierwszy program z pomocą tego bloga o którym pisał kolega w poście #2 Mruganie diody, mikroprocesor realizuje to polecenie :)
    Jednak są w języku C jakieś takie timery jak w ASM ? Żeby odmierzać czas?
    Chodzi mi o to żeby zrobić to odliczanie jak to jest w przypadku timera w mikrofalówce
    Żeby po sekundzie zmniejszał wartość jakiejś zmiennej.

    0
  • #9 09 Lip 2017 21:48
    zumik998
    Poziom 10  

    Kurcze.. Jestem początkujący bardzo w C i Nie bardzo to rozumiem.. :/ Potrzebuję wyświetlać czas na wyświetlaczach oraz co sekunde zmniejszać czas w myśl zasady działania oryginalnego sterownika.
    Jak zrobić w C takie "przemiatanie" Pomiędzy wyświetlaczami w celu wyświetlenia kilku cyfr oraz żeby w tym czasie odmierzał sekunde i po upłynięciu sekundy zmniejszał czas?

    0
  • #10 09 Lip 2017 22:01
    tronics
    Poziom 36  

    Po nitce do kłębka, proszę przeczytać regulamin forum - nie przychodzimy po gotowce tylko wskazówki. Wskazówkę jak użyć liczników do odmierzania interwałów czasowych zawarłem w linku do tego określonego kursu. Proszę się zastanowić jak ma wyglądać algorytm, a później sukcesywnie uzupełniać kod implementując ten algorytm zamiast w ASM dla 8051 to w C dla AVR.

    0
  • #11 09 Lip 2017 22:06
    zumik998
    Poziom 10  

    A Co to jest ten preskaler? I do czego służy?

    0