logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

podłączenie łączników schodowych dwa przewody pod napięciem?

jac22 09 Lip 2017 01:54 15909 11
REKLAMA
  • #1 16576421
    jac22
    Poziom 7  
    Witam. Jakiś czas temu elektryk wykonał instalacje, przyszedł czas na osprzęt ale niestety wyjechał na kilka miesięcy i nie mam teraz do niego dostępu więc montuje gniazdka i zatrzymałem się na łącznikach schodowych i wygląda to następująco:
    W puszce u góry są kable: brązowy, niebieski, żółto-zielony - w żadnym nie ma prądu.
    W puszcze na dole: -brązowy (jest w nim prąd, sprawdzałem próbówką), -niebieski (jest prąd ale żaróweczka próbówki słabiej świeci niż zawsze, lekko żarzy się), -żółto-zielony brak prądu.

I teraz pytanie. Jak to podłączyć do łączników ospel as? Znalazłem kilka schematów tego typu: podłączenie łączników schodowych dwa przewody pod napięciem?
    i według nich wygląda to tak, że przed podłączeniem tylko w jednej puszcze powinien być jeden przewód pod napięciem, a nie dwa. Czy to jest zrobione według jakiegoś innego schematu?
  • REKLAMA
  • #2 16576425
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    jac22 napisał:
    według nich wygląda to tak, że przed podłączeniem tylko w jednej puszcze powinien być jeden przewód pod napięciem, a nie dwa.
    Tak ma być, schemat jest dobry.
  • #3 16576482
    marianm68
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Na niebieskim przewodzie (jeśli jest to odpowiednik niebieskiego na rysunku) w dolnej puszcze "próbówka" nie powinna pokazywać napięcia (przewód N - "zero"). Jeśli pokazuje (ale słabiej) to podejrzewam że jest przerwa na tym przewodzie gdzieś wcześniej przed dolną puszką, i na odcinku przewodu (od przerwy do puszki) jest "wzbudzane" napięcie z przewodu fazy biegnącego równolegle. Bo zakładam że chodzi o przewód o strony "zasilania" - bezpieczników a nie połączenie pomiędzy puszkami pod przełączniki.
    Sprawdź w puszkach czy masz poskręcane właściwie przewody. Wierciłeś w okolicach przewodów, bo może został uszkodzony przewód pod tynkiem?
    Probówka może pokazać napięcie na przewodach niepodłączonych ("wiszących w powietrzu") jeśli biegną przy przewodach z "fazą" - taki urok tego narzędzia.

Ale jeśli jak napisałeś masz wyprowadzone trzy przewody w puszkach to najprawdopodobniej są to przewody biegnące między przełącznikami.
    Kolego jac22 załączyłeś rysunek/schemat z pytaniem o jego poprawność: rysunek jest poprawny. Ale na schemacie masz cztery kolory (pięć przewodów)!
    Jeśli masz w puszkach pod przełączniki wyprowadzone trzy przewody (pisałeś o trzech) to zostało tylko przypisać odpowiednie przewody z puszek kolorom przewodów na schemacie. Niebieski przewód ze schematu najprawdopodobniej został położony poza puszkami.
    Obstawiałbym tak: brązowy przewód to czarny na rysunku, przewody: niebieski oraz żółto-zielony to na rysunku zielony i czerwony.
    Ale to są tylko moje domysły!
    Z prądem nie ma żartów. Jeśli nie masz pewności to wstrzymaj się z podłączaniem do powrotu elektryka.
  • REKLAMA
  • #4 16576577
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    marianm68 napisał:
    Na niebieskim w dolnej puszczę "próbówka" nie powinna pokazywać napięcia (przewód N - "zero"). Jeśli pokazuje (ale słabiej) to podejrzewam że jest przerwa na tym przewodzie gdzieś wcześniej przed dolną puszką, i na odcinku przewodu (od przerwy do puszki) jest "wzbudzane" napięcie z przewodu fazy biegnącego równolegle. Bo zakładam że chodzi o przewód o strony "zasilania" - bezpieczników a nie połączenie pomiędzy puszkami pod przełączniki.
    Sprawdź w puszkach czy masz poskręcane właściwie przewody. Wierciłeś w okolicach przewodów, bo może został uszkodzony przewód pod tynkiem?

Jeśli jest to nowa instalacja to zero nie ma prawa tam występować.
    Neonówka jest dobra żeby sprawdzić, czy czegoś nie ma, przy schodowych głupieje ponieważ zachodzi zjawisko indukcji.

Kolego, jeśli jest to wykonane tak jak większość schodowych przez pseudoelektryków, żyły brązowe podłącz do zacisków L, natomiast niebieskie i zielono-żółte do wyjść.
  • REKLAMA
  • #6 16577860
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    marek-1983 napisał:
    O pan elektryk się odezwał. Pomyśl czemu tak się dzieje i co rządzi rynkiem

Nawiązujesz zapewne do mojej wypowiedzi o pseudowlektrykach. Rynkiem rządzą markety, ponieważ każda szanujaca sie hurtownia posiada ydyp o kolorystyce żył gazowych czyli czarny siwy brązowy :)
  • #7 16578192
    UmyslTechniczny
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    podłączenie łączników schodowych dwa przewody pod napięciem?

Proszę, takie małe ułatwienie. Z tym żółto-zielonym przewodem, to jest tak, że idzie on do obudowy, czyli oprawy oświetleniowej, lub do obudowy wyłącznika...Ale tak szczerze mówiąc, rzadko się stosuje ochronny do wyłącznika. :) Pewnie Panowie elektrycy mnie skarcą, ale nawet na egzaminach tego nie stosowaliśmy więc jak nie dasz tego przewodu do wyłącznika nie będzie tragedii :)
  • #8 16578278
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    UmyslTechniczny napisał:
    Ale tak szczerze mówiąc, rzadko się stosuje ochronny do wyłącznika. :)

Bzdury waćpani prawisz. Przy instalacji bezpuszkowej prowadzimy trójżyłowy przewód z rozdzielnicy wprost do wyłącznika, a z niego na lampę. Gdzie więc PE ma się podziać? Norma mówi wyraźnie, że kolorów ochronnych i neutralnego nie wolno wykorzystywać w żadnym innym celu! Dlatego proszę o niewprowadzanie pytających w błąd!
  • REKLAMA
  • #9 16578291
    UmyslTechniczny
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    retrofood napisał:
    UmyslTechniczny napisał:
    Ale tak szczerze mówiąc, rzadko się stosuje ochronny do wyłącznika. :)

Bzdury waćpani prawisz. Przy instalacji bezpuszkowej prowadzimy trójżyłowy przewód z rozdzielnicy wprost do wyłącznika, a z niego na lampę. Gdzie więc PE ma się podziać? Norma mówi wyraźnie, że kolorów ochronnych i neutralnego nie wolno wykorzystywać w żadnym innym celu! Dlatego proszę o niewprowadzanie pytających w błąd!

Czy ja napisałam, że ma ten PE sobie przypiąć jako fazę, czy co? Chyba nie...Więc nie wiem po co jest komentarz o normie używania kolorów. :)
    Poza tym cenie sobie wyprowadzanie z błędu :) Dziękuję.
  • #10 16579104
    jac22
    Poziom 7  
    Dzięki. Faktycznie drugi przewód pokazywał napięcie w próbówce bo indukowało go z plusa obok. Sprawdziłem to żeby mieć pewność podłączając zwykłą żarówkę (minus z gniazdka, a plus sprawdzałem na poszczególnych przewodach po kolei, oczywiście gdyby czytał to ktoś w przyszłości to trzeba wiedzieć co się robi i jak ktoś nie wie o co chodzi to lepiej żeby tak nie sprawdzał! bo z prądem tak jak jeden z kolegów pisał nie ma żartów). Napięcie było tylko w jednej puszce i na jednym przewodzie brązowym czyli tak jak powinno być. Po podłączeniu łączników działa ok.

P.S jeśli powyższy sposób sprawdzenia żarówką według Was nie nadaje się na forum proszę usunąć ten post.
  • #11 16589352
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 708
    jac22 napisał:
    Dzięki. Faktycznie drugi przewód pokazywał napięcie w próbówce bo indukowało go z plusa obok. .(...)minus z gniazdka, a plus ......

W opisywanej instalacji jest napięcie przemienne. Nie ma tam ,,plusa" i ,,minusa".
  • #12 17395169
    jaro1972
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Mam taki sam problem. Jak rozwiązałeś zagadkę oraz podłączyłeś włączniki schodowe AS

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia łączników schodowych w instalacji elektrycznej, gdzie użytkownik zauważył nieprawidłowości w napięciu na przewodach. W puszce górnej nie było prądu, natomiast w dolnej puszce brązowy przewód miał napięcie, a niebieski wykazywał słabe napięcie, co sugerowało problem z przewodem neutralnym. Uczestnicy forum wskazali, że zjawisko indukcji mogło wpływać na pomiar napięcia, a także podkreślili, że w nowej instalacji przewód neutralny nie powinien wykazywać napięcia. Użytkownik potwierdził, że po sprawdzeniu podłączeń i zastosowaniu żarówki do testów, instalacja działa poprawnie. Wskazano również na znaczenie prawidłowego podłączenia przewodów oraz norm dotyczących kolorów przewodów w instalacjach elektrycznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA