logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polsat cyfrowy brak programów -

pitrus69 11 Lip 2017 16:22 4137 6
REKLAMA
  • #1 16581217
    pitrus69
    Poziom 12  
    Ocena: 68
    Witam.
    Jako, że nie można dopisać się z pytaniem do innego tematu zakładam nowy.
    Chodzi o to, że od listopada mam cyfrowy Polsat dekoder 5000 ten dekoder od jakiegoś czasu ma nowy soft czy też oprogramowanie jak zwał tak zwał.
    Jak jeszcze nie miał to na kanałach praktycznie wszystkich ten pierwszy pasek był na full a drugi miał na oko około 75%
    Teraz nowe oprogramowanie pokazuje na wszystkich kanałach pierwszy pasek 89-95% a drugi 49% czasem nawet mimo ładnej pogody a lekko zachurzonej niektóre programy przerywając tzn pisze brak sygnału albo skacze obraz takie małe kwadraty. A jak już pada to obraz zanika całkiem (brak sygnalu) powiem szczerze, że myślałem że jak jest satelita to takich problemów miał nie będę a tu zonk. Wydaje mi się, że przed tym update dekodera było lepiej. W tej chwili mam drugi dekoder opcja multiroom i mam dekoder 5500 tam jest stare oprogramowanie i na nim jakość i moc sygnału jest po staremu czyli pierwszy pasek na full a drugi tak na 75% tam też jak jest burza obraz zanika.
  • REKLAMA
  • #2 16581328
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1147
    Antena Polsatu to 70-tka i nie zapewni odbioru w duży deszcz. Przy burzy nawet antena powyżej metra nie daje rady. Jeżeli przy ładnej pogodzie masz problemy z odbiorem to znaczy, że antena źle ustawiona. W nowym oprogramowaniu powinno być minimum 66% jakości.
  • REKLAMA
  • #3 16581434
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    W nowym oprogramowaniu pogorszyli czułość i wskazania poziomów sygnału. Na "zielono" miałem siłę na max a jakość ponad 3/4. Teraz mam 83/50 do 86/83 (S/Q)
    Zacięć jednak nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 16581701
    pitrus69
    Poziom 12  
    Ocena: 68
    To co zrobić by to mi chodziło też w deszcz? Wymiana na wiekszy talerz? Jak tak to jaki?
  • REKLAMA
  • #5 16581724
    LeDy
    Poziom 43  
    Ja mam Inverto i czaszę Φ85. Czasza, ustawienie, konwerter, przewód.
    MER-12-14. Na starym sofcie było lepiej. W tym nowym pogorszyli, zwiększyli wymogi dla odbioru. Świadomie, specjalnie?
  • #6 16582547
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1147
    Też mało. Na takim talerzu powinno być min 15dB na większości transponderów.
  • #7 16582562
    LeDy
    Poziom 43  
    andpol 33 napisał:
    Też mało. Na takim talerzu powinno być min 15dB na większości transponderów.

Piszą, że 12-15dB. Może mi się trochę przestawiła antena bo mam obrotnicę własnej roboty i po remontach nie doprowadziłem zasilania . Wszystko jednak działa bez problemu. Na starym sofcie było jak wyżej .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z odbiorem sygnału na dekoderze Cyfrowego Polsatu model 5000 po aktualizacji oprogramowania. Po aktualizacji jakość sygnału spadła, co objawia się przerywaniem obrazu i komunikatem o braku sygnału, mimo dobrych warunków pogodowych. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problemy mogą wynikać z niewłaściwego ustawienia anteny, a także z obniżonej czułości nowego oprogramowania. Wskazują na konieczność użycia większej czaszy, aby poprawić odbiór, zwłaszcza w deszczowych warunkach. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami dekoderów i anten, podkreślając, że na starszym oprogramowaniu jakość sygnału była lepsza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA