logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon HD 710 - trudności z odczytem płyt CD-R, co sprawdzić?

zyr 13 Mar 2007 22:41 5753 12
REKLAMA
  • #1 3676056
    zyr
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam odtwarzacz Harman Kardon HD 710, który bez problemu czyta płyty CD tłoczone natomiast ma kłopoty z płytami nagrywanymi. Po włożeniu płyty do odtwarzacza bardzo szybko wczytuje czasy i ilość utworów, natomiast po naciśnięciu PLAY na płytach nagrywanych bardzo długo zastanawia się nim zacznie odtwarzać.
    Czasami nie włączy odtwarzania. Nie jest to sprawa lasera (podstawiałem KSS-210A, bez zmian). Instrukcja serwisowa sugeruje, aby sprawdzić tor serwo. Sprawdziłem wszystkie elki w zasilaczu i serwo. Dwie w zasilaczu były puste, ale po wymianie nic się nie zmieniło.
    Może ktoś ma jakieś doświadczenia, lub sugestie w tym temacie ?.
  • REKLAMA
  • #2 3676585
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Można spróbować pokombinowac z prędkościami nagrywania w nagrywarce.
  • REKLAMA
  • #3 3676611
    zyr
    Poziom 12  
    Płyty nagrywane są na różnych prędkościach i nagrywarkach. Są stare i nowe. Na odtwarzaczu NAD 5425 działają bez problemu.
  • #4 3676810
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    ZYR !!! jakbyś był taki dobry i rozebrał swojego hermana kartona, wyjął obie wiązki idące od lasera do płyty, rozprostował i zrobił ich zdjęcie ..... bardzo mi to potrzebne, mam ten sam model CDP w robocie. A co do twojego problemu to mozesz pokombinowac, dosłownie ułamek stopnia zwiekszyć moc lasera potencjometrem w prawo. Powinno poskutkować
  • REKLAMA
  • #5 3677281
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Jareen napisał:
    ZYR !!! jakbyś był taki dobry i rozebrał swojego hermana kartona, wyjął obie wiązki idące od lasera do płyty, rozprostował i zrobił ich zdjęcie ..... bardzo mi to potrzebne

Witam !
    :arrow:Jareen
    Ręce opadają .. Dostałeś kompletny manual oraz info , że możesz podstawić wiązki od KSS210 . Rzut oka na schemat wyjaśnia , że kolejność pinów na gniazdach płyty odpowiada kolejności pinów na złączu głowicy (nie ma przeplotu) . Możesz mi zdradzić do czego potrzebne Ci zdjęcie przewodów ? Nie żebym się czepiał , po prostu nie wiem . Poza tym założyłeś temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic712311.html#3665219 , którego nie kontynuujesz , choć jak widać dalej masz problem .

Sorki za offtop .

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3678055
    zyr
    Poziom 12  
    Jareen@ Podaj e-maila na PW to wyślę zdjęcia i instrukcję serwisową.
    Odnośnie mojego problemu; zwiększenie prądu lasera niczego nie zmienia, tak samo nie likwidują problemu regulacje serwisowe.
  • #7 3688821
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    Zyr, bardzo dziękuję za pomoc, to było dla mnie bardzo ważne. Bardzo dziękuję, śle na twoje konto tyle punktów, na ile mogę sobie aktualnie pozwolic. Pozdrawiam serdecznie!!

Dodano po 2 [minuty]:

jersey69 nie denerwuj się, zbieram materiały, bo potem wybywam z miasta gdzie neta już nie będę miał jak się upewnić o połączeniach. Przerzuciłem cały magazynek ale nie mam wiązek od kss, będę sobie kombinował z innych. No, to podnoś ręce, niech ci nie opadają :) Pozdrawiam

PS - nie kontynuowałem ze względu na brak czasu, ale już naprawiłem swój błąd :)
  • #8 3689213
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6722551
    profaner
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!

Pozwole sobie podbic stary temat dlatego ze mam podobny problem.

Problem polega na tym ze trzeszcza badz szumia nagrywane na pc plyty. Tloczone zachowuja sie ok. Czasami nagrywane wczytuja sie wolniej.
    Na poczatku myslalem ze to wina zle nagranych plyt. Nagralem juz chyba 30 plyt w roznych konfiguracjach, roznych firm, na roznych programach do nagrywania stosujac rozne kodeki...
    Czy to moze byc problem typowo Hardware czyli laser sie konczy?
    Odtwarzacz niedawno kupilem na allegro...
    Mam tez pytanie na przyszlosc gdzie mozna by bylo wymienic taki laser w Poznaniu? tzn chodzi o jakis punkt ktory zrobi to dobrze tanio i nie wykreci polowy playera na czesci...

Pozdrawiam
  • #10 6723606
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Spróbuj nahrać płytę z jak najmniejszą prędkością (np. 4x). Jak zachowa się odtwarzacz?
  • #11 6723758
    piotr.grad
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Ogólnie stare nagrywarki lepiej nagrywają audio CD. Im starsza tym lepsza. I taka nagrywarka nagra z dobrą prędkością płytę i będzie śmigać. Najlepiej 2x. Chociaż przy 4x też nie powinna protestować. Ogólnie płyty do takich odtwarzaczy nagrywam na nagrywarce która ma max 16x, a nagrywam z prędkością najniższą na jaką nagrywarka pozwoli. Nagrywając na komputerze z nową nagrywarką z prędkością 4x płyta nie działa. Przynajmniej u mnie...
  • #12 6723945
    profaner
    Poziom 12  
    dzieki za rady.
    nagrywalem z predkoscia x4 plyty trzeszczaly ale z perspektywy czasu powiem ze chyba troche mniej;)
    piotr.grad chyba slusznie prawi<lol> znalazlem plyte nagrana przez znajoma jakies 5 moze 6 lat temu plyta na nosniku marketowym nie podejrzewam aby zostala nagrana przy uzyciu jakis wyuzdanych funkcji i wyszukanego programu ale smiga jak zyleta.
    sprobuje nagrac cos z niskimi predkosciami i na najstarszej nagrywarce jaka znajde wsrod znajomych.
    Jezeli to wypali to moze zamontuje jakas przejsciowke i stara nagrywarke do mojego laptopa.
    Dziekuje za rady jezeli uda sie cos zwojowac to sie odezwe.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

dodam jeszcze ze wszystkie plytki testowe byly nagrywane na nagrywarkach dvd/cd nie wiem czy to robi jakas roznice.
    jak przegladam jakies fora dotyczace nagrywania plyt audio wszyscy przekonuja ze niskie predkosci wcale nie sa dobre i ze byly dobre kilka lat temu.
  • #13 6802872
    profaner
    Poziom 12  
    Witam ponownie!

Nie wiem czy nie bede wymienial lasera w moim harmanie czy ktos zna jakis punk lub osobe ktora niedrogo (chodzi o sama robocizne) wymienila by laser w Poznaniu?
    Pytanie pewnie bardzo nietypowe jak na forum elektroda :)

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz Harman Kardon HD 710 ma problemy z odczytem płyt CD-R, które szybko wczytują listę utworów, lecz długo rozpoczynają odtwarzanie lub w ogóle go nie uruchamiają. Wymiana lasera na KSS-210A nie przyniosła poprawy, a regulacje serwomechanizmu i zasilacza również nie rozwiązały problemu. Sugerowano zwiększenie mocy lasera potencjometrem, jednak bez efektu. Wskazano, że problem może wynikać z prędkości nagrywania płyt – płyty nagrywane z niską prędkością (np. 2x lub 4x) na starszych nagrywarkach audio CD działają lepiej. Nowoczesne nagrywarki i wyższe prędkości nagrywania mogą powodować trudności z odczytem. Dyskutowano także o konieczności wymiany lasera i poszukiwaniu serwisu w Poznaniu. Problemy z odczytem dotyczą głównie płyt nagrywanych, natomiast płyty tłoczone są odtwarzane bez zarzutu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA