Witam. Ściągnąłem plik instalacyjny pewnego programu do obróbki video (DaVinci Resolve 12.5.5) w Ubuntu 16.04 LTS 64-bit, ale podczas instalacji poleceniem:
./nazwa_pliku.sh
po uprzednim zalogowaniu się na konto root, terminal wyświetlił mi coś takiego:
root@laptop-HP-Pavilion-dv5-Notebook-PC:/home/laptop/Pulpit# ./DaVinci_Resolve_12.5.5_Linux.sh
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing DaVinci Resolve Installation Package...
Extracting files...
tar: /usr/lib64: Nie można open: Nie ma takiego pliku ani katalogu
tar: Error is not recoverable: exiting now
./install.sh: linia 43: Exit_With_Error: nie znaleziono polecenia
resolve: nie znaleziono żadnego procesu
Copying Resolve files...
Copying scripts...
Copying docs...
Copying Onboarding package...
Copying UI resources...
Copying libraries...
Creating shortcuts...
cp: nie można utworzyć zwykłego pliku '/root/Desktop/': Nie jest katalogiem
/bin/chown: nie ma dostępu do '/root/Desktop/DaVinci Resolve.desktop': Nie ma takiego pliku ani katalogu
/bin/chmod: nie ma dostępu do '/root/Desktop/DaVinci Resolve.desktop': Nie ma takiego pliku ani katalogu
Resolve System Updated
Na pewnym z forum jeden z użytkowników polecił mi żebym spróbował utworzyć katalog ‘usr/lib64’ i katalog ‘root/Desktop’, ponieważ system wyświetlił, że nie ma takich katalogów. Utworzyłem obydwa katalogi i powtórzyłem instalację (a właściwie jej próbę) i system wyświetlił mi to:
root@laptop-HP-Pavilion-dv5-Notebook-PC:/home/laptop/Pulpit# ./DaVinci_Resolve_12.5.5_Linux.sh
Extracting files...
Copying Resolve files...
Copying scripts...
Copying docs...
Copying UI resources...
Copying libraries...
Creating shortcuts...
Resolve System Updated
Nie wiem czy program się zainstalował, bo nigdzie nie pojawiła się jego ikona, nie wyskoczył też jakiś oficjalny komunikat. Jednak na forum podpowiedzieli mi żebym spróbował wyszukać plik z rozszerzeniem ‘desktop’ w katalogu /usr/share/applications. W katalogu tym rzeczywiście znalazłem ikonę tego programu jednak kiedy kliknę w nią dwukrotnie, pojawia się ona na pasku szybkiego uruchamiania przez kilka sekund, znika i nic się nie dzieje.
Napisałem o tym na forum, ale użytkownicy najwyraźniej nie potrafili mi już dalej pomóc. Dlatego proszę o pomoc Was.
./nazwa_pliku.sh
po uprzednim zalogowaniu się na konto root, terminal wyświetlił mi coś takiego:
Extracting files...
tar: /usr/lib64: Nie można open: Nie ma takiego pliku ani katalogu
tar: Error is not recoverable: exiting now
./install.sh: linia 43: Exit_With_Error: nie znaleziono polecenia
Copying Resolve files...
Copying scripts...
Copying docs...
Copying UI resources...
Copying libraries...
Creating shortcuts...
cp: nie można utworzyć zwykłego pliku '/root/Desktop/': Nie jest katalogiem
/bin/chown: nie ma dostępu do '/root/Desktop/DaVinci Resolve.desktop': Nie ma takiego pliku ani katalogu
/bin/chmod: nie ma dostępu do '/root/Desktop/DaVinci Resolve.desktop': Nie ma takiego pliku ani katalogu
Resolve System Updated
Na pewnym z forum jeden z użytkowników polecił mi żebym spróbował utworzyć katalog ‘usr/lib64’ i katalog ‘root/Desktop’, ponieważ system wyświetlił, że nie ma takich katalogów. Utworzyłem obydwa katalogi i powtórzyłem instalację (a właściwie jej próbę) i system wyświetlił mi to:
Extracting files...
Copying Resolve files...
Copying scripts...
Copying docs...
Copying UI resources...
Copying libraries...
Creating shortcuts...
Resolve System Updated
Nie wiem czy program się zainstalował, bo nigdzie nie pojawiła się jego ikona, nie wyskoczył też jakiś oficjalny komunikat. Jednak na forum podpowiedzieli mi żebym spróbował wyszukać plik z rozszerzeniem ‘desktop’ w katalogu /usr/share/applications. W katalogu tym rzeczywiście znalazłem ikonę tego programu jednak kiedy kliknę w nią dwukrotnie, pojawia się ona na pasku szybkiego uruchamiania przez kilka sekund, znika i nic się nie dzieje.
Napisałem o tym na forum, ale użytkownicy najwyraźniej nie potrafili mi już dalej pomóc. Dlatego proszę o pomoc Was.