logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

audi a4 b7 2005r 2.0 tdi - audi a4 b7 2005 2.0 tdi BLB zamiana pompowtryskiwaczy

maroaudi 15 Lip 2017 11:03 4773 1
REKLAMA
  • #1 16588786
    maroaudi
    Poziom 1  
    Witam.
    Potrzebuje pilnie porady co robic. nie ufam do konca swojemu mechanikowi
    Autem szarpało przy przyspieszaniu- diagnoza na vagu to :
    -Usterka układu elektrycznego
    -Błąd wtrysku tłoka nr 3 - pompowtrysk nr 3
    Diagnosta powiedzial ze chyba gdzies na instalacji traci sie PLUS i moze zle dziala przez to ten pompowtrysk. trzeba zlokalizowac gdzie to ucieka i przelozyc wtryski miejsami np 3 z 4 nastepnie podpiac i pokasowac, pojezdzic i jesli sie powtorzy to do wymiany lub regeneracji owy wtrysk.
    Pojechalem do swojego mechanika i ona mowi spoko nie ma duzo roboty przyjedz w poniedzialek podmienie to i zobaczymy.
    zaznacze ze zawsze przy naprawach czesci mam swoje i mowi mi co mam kupic itp tutaj nic nie kazal
    Teraz czytam i sie dowiaduje ze te oringi w pompowtrysku sa "jednorazowe" i nalezy je wymienic przy kazdym demontazu.
    pytanie brzmi co tak fachowo trzeba do takich dwoch wtryskow tzn jakies czesci jak oringi ktore trzeba dac po demontarzu.
    czy sa jakies zestawy naprawcze itp?
    jestem calkowitym laikiem jesli chodzi mechanike i elektryke.
    autko w takim standardzie to dla mnie nowosc.
    prosze o szybka odpowiedz czy zmienic mechanika i w co sie obkupic.
    moze ma ktos namiary na serwis pompowtryskow ktory je regeneruje na slasku.
    w pon mam odstawic do goscia auto.
    pozdrawiam
    ps. jesli cos zrobilem zle w watku to prosze o info :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16591781
    masay1
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    najpierw bym zaczął od testu VAS lub VCDS
    i zobaczył parametry pompowtryskiwaczy...
    bloki 13, 18 i 23... ale to już musi ocenić ktoś kto się na tym zna...
    bardzo często się zdarza, iż jest uszkodzona instalacja pompowtryskiwaczy ta która jest w głowicy
    i generuje problemy z poprawnym działaniem pompowtryskiwaczy... a jej wymiana przywraca wszystko do porządku...
    jeśli po teście VAS-em lub VCDS-em potwierdzi się usterkę z pompaczami to sugestia mechanika jest jak najbardziej zasadna...
    zaleca się zamianę pompowtryskiwaczy miejscami i ponowną diagnozę Testerem... jeśli wada "przeniesie się" wraz z pompowtryskiem
    to diagnoza jest bardzo łatwa... jeśli jednak pozostanie na tym samym cylindrze to trzeba głębiej szukać...
    co do wymiany uszczelek pompaczy to masz rację... po każdym demontażu należy wymienić Je na nowe...
    chociaż na czas diagnozy praktykuje się tylko samą przekładkę... niemniej jednak po zakończeniu prac wszystkie uszczelki
    na pompowtryskiwaczach (te które były przekładane) należy zastąpić Nowymi... dlatego na czas diagnozy nie daje się nowych
    bo jeśli okaże się że to jednak pompowtrysk to trzeba go wyciągać ponownie...
    ps.
    na wałki pompowtryskiwaczy jak i na same wtryski należy użyć Nowych śrub, podobna sytuacja co do uszczelek...

miłego...
REKLAMA