logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

audi a6 2005r 2.0 diesel zamiana pompowtryskiwaczy miejscami

slajas 21 Lis 2010 13:28 14816 16
REKLAMA
  • #1 8771046
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    Witam.Dwa dni po wymianie rozrzadu zaczeło telepać silnikiem(oznaczenie silnika BRE) tak jak by nie chodził na jeden cylinder po podłaczeniu pod vaga pokazał problem z 1i4 pompowtryskiwaczem kolega który go diagnozował powiedział że można zamienic je miejscami i zobaczyć czy się polepszy czy bedzie tak samo jeśli bedzie bez zmian to do wymiany.Sprawdzane było ciśnienie na cylindrach i pokazało od 30 do 32 bar, rozrzad ponownie sprawdzany i jest ok świece żarowe wymienione na nowe NGK.I teraz mam pytanie
    1 czy jest sens zamiany tych pompek
    2 czy po zdjeciu wałka i wyjęciu pompek i po ponownym zamontowaniu ich trzeba je ustawiać w jakiś sposób jeśli tak a jest to nie problem to prosił bym o porade jak to zrobić we własnym zakresie.
    3 czy takie pompki można zregenerować bo koszt nowych od 2100 do 2700 sztuka
  • REKLAMA
  • #2 8773210
    Falco76
    Poziom 25  
    Ocena: 148
    Ja do passata kupowałem fabrycznie zapakowane po 1000pln na allegro. Zamiana pompek na pewno nie usunie usterki. Nie widzę sensu przekładania ich miejscami. Czy na pewno rozrząd był wymieniany zgodnie z procedurą? Radziłbym podjechać do dobrego mechaniora.
  • REKLAMA
  • #3 8773244
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Możesz zamienić ale z 2 i 3 wtedy to będzie z sensem. Ale najpierw diagnoza.
    Falco76 ile przejechałes km na tych za 1000zł ?
  • REKLAMA
  • #4 8773690
    slajas
    Poziom 21  
    rozrzad wymieniany był na blokadach łącznie ze szpilką do przykręcenia napinacza tak zaleca audi a co do zamiany czy trzeba je póżniej w jakiś sposób ustawić znalazłem opis ale do passata była tam mowa o sufmiarce i nic wiecej najlepiej jak ktoś już to robił i prosto by wytłumaczył co i jak pozdrawiam.
  • #5 8773730
    telik0006
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    często bywa tak że uszkodzony 1 pompowtrysk zakłóca prace kolejnego i komputer przedstawia usterkę 2 szt. ja oczywiście zamienił bym miejscami jest to dobra droga sprawcie również wiązkę w głowicy często dochodzi do awarii (pomiar miernikiem).
  • REKLAMA
  • #6 8774393
    slajas
    Poziom 21  
    Witam.Dziekuje za podpowiedzi pewnie dziś wezmiemy się za zamianę pompek jak coś ustalę to napiszę tylko czy trzeba je potem jakoś ustawiać wzgledem siebie lub głowicy czy tylko wciska sie w gniazdo i dokręca pozdrawiam.
  • #7 8774489
    romansu
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Trzeba ustawić i wyregulować każdego;
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/852eda2ed5e143e6.html

Ustawienie to ustaw prostopadle do głowicy jak będziesz wkładał klocka do przykręcenia ale jak znajdę wymiary to ci podam.Najważniejsza jest regulacja
    A przed wymianą było dobrze?czy tak samo?Jaka jest synchronizacja czujników i po tym poznasz jak jest ustawiony rozrząd,zawsze podaj kod błędu jaki wyskoczył anie co tam powiedział kolega,sprawdzić Bipy a nie już wymiana.Pojedz do kogoś kto ci sprawdzi a nie odczytać tylko błędy i skasować.Podaj kod błędu tych wtrysków który wyskoczył po podłączeniu.
    Masz jeszcze wymiary;
    Wymiar sprawdzić większą suwmiarką (zakres pomiarowy >400 mm)
    Zmierzyć od krawędzi zewnętrznej głowicy do tej okrągłej cewki pompo wtryska.
    Cylinder 4 = 64,0... 65,6 mm
    Cylinder 3 = 152,0...153,6 mm
    Cylinder 2 = 243,4...245,0 mm
    Cylinder 1 = 331,4...333,0 mm
  • #8 8775060
    slajas
    Poziom 21  
    jeszcze nie były wymieniane (zamieniane) kodu błedu nie było tylko ten co sprawdzał to chyba po logach mu wyszło ale żadnych odczytów mi nie podał a silnikiem zaczeło telepać dopiero 2 dni po wymianie rozrządu i rozrząd był ponownie ustawiany na blokady i wyszło że jest ok pózniej był pomiar ciśnienia na cylindrach i był od 30 do 32 barów poprawiłem jeszcze wiązke od turbiny przewód żółto czerwony był przetarty a on chyba jest od sterowania turbiny lub zaworupozdrawiam.
  • #9 8812988
    slajas
    Poziom 21  
    witam a wiec tak to nie pompki tylko klawiatura sie rozsypala na 1i4 zaworze do kupienia serwis 180 zl sztuka i troche roboty mam tylko pytanie czy trzeba zdjac cała głowice czy mozna ja rozpołowic aby dobrac sie do tych dzwigienek
  • #10 8822777
    rox1
    Poziom 18  
    Ocena: 169
    Witam da sie rozpołowić .............

pozdro rox..........

Moderowany przez robokop:

Blokję możliwość pisani do czasu zadeklarowania poprawy wszystkich swoich postów - ile można prosić o poprawną pisownię bez tych dziwnych wielokropków?

• #11 8878300
    slajas
    Poziom 21  
    Witam.A wiec sprawa ma sie tak,uszkodzone są 4 dzwigienki zaworowe ssące brakuje elementów od popychaczy hydraulicznych i powypadały takie igiełki na których zamocowane są rolki po których porusza się wałek rozrządu kanałami olejowymi poszły w miskę olejowa.Po zdjeciu miski i tego smoka z sitkiem przy pompie oleju część tego wszystkiego udało się wyciągnąć,ale brakuje jeszcze 6 tych igiełek.Olej przeszukany magnesem i jest czyściutki,no i raczej głowica do zdjęcia i tu mam pytanie,a raczej prośbę jeśli ktoś z kolegów posiada materiały dotyczące kolejnośći i siły z jaką się dokręca głowicę oraz czy śruby idą nowe to był bym wdzięczny,a przesłać może na skuli18(_at_)onet.pl pozdrawiam.
  • #12 8899078
    slajas
    Poziom 21  
    Witam,ponawiam prósbę odnośnie głowicy
  • #14 8915020
    slajas
    Poziom 21  
    Witam,jeszcze tylko jedno pytanie mam do znawców tematu,czy przy wymianie dzwigienek zaworowych razem z hydraulika trzeba odczekać te 30 minut przed odpaleniem silnika czy może to być dłuższy czas pytam dlatego bo w poniedziałek oddaję głowice na zabielenie,wymianę uszczelniaczy sprawdzenie zaworów i prowadnic i koleś który to będzie robił ma też wymienić dzwigienki i zanim to wszystko poskładam to trochę minie czasu pozdrawiam.
  • #15 8989875
    slajas
    Poziom 21  
    Witam.Silnik w trakcie składania,mam tylko pytanie czy w tym modelu można wyjąc akumulator bez szkody dla oprogramowania lub samego sterownika silnika ponieważ potrzebuję go naładować, czy trzeba podpiąć jakieś zródło zasilania na czas ładowania.
  • #16 8995468
    slajas
    Poziom 21  
    Witam,koledzy ponawiam prośbę z tym akumulatorem
  • #17 9074126
    slajas
    Poziom 21  
    Witam.Silnik złożony i chodzi jak laleczka dziękuje wszystkim za pomoc temat zamykam pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Audi A6 2005r 2.0 diesel (silnik BRE), który zaczął telepać po wymianie rozrządu. Diagnostyka wskazała na usterki pompowtryskiwaczy 1 i 4. Użytkownik rozważa zamianę pompowtryskiwaczy miejscami, aby sprawdzić, czy problem ustąpi. W odpowiedziach podkreślono, że zamiana pompowtryskiwaczy może nie rozwiązać problemu, a zalecane jest dokładne sprawdzenie rozrządu oraz wiązki elektrycznej. Użytkownik dowiaduje się, że po demontażu pompowtryskiwaczy konieczne jest ich odpowiednie ustawienie. W trakcie dalszej diagnostyki ujawniono, że problem może leżeć w uszkodzeniu dźwigienek zaworowych, co wymaga demontażu głowicy. Użytkownik poszukuje również informacji na temat procedur dokręcania głowicy oraz możliwości ładowania akumulatora bez uszkodzenia sterownika silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA