logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć renderowanie w Camtasia 8? Specyfikacja: i3-3220, 16GB RAM, W7/64

MM2X 23 Lip 2017 12:42 2283 12
REKLAMA
  • #1 16603279
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 615
    Płyta Gigabyte 6A-B75M-D3V, RAM 2x8GB (dual) Corsair, W7/64 , Bequiet-350W, Intel Core i3-3220, CPU-3,3GHz.
    Czy da się zwiększyć prędkość renderowania w Camtasia 8?. Nagranie ma 1.5GB, działa już prawie godzinę a mam dopiero 34%.
  • REKLAMA
  • #2 16603333
    qarol76
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Oczywiście że się da, wymień procesor na szybszy.
  • #3 16603335
    MM2X
    Poziom 26  
    qarol76 napisał:

A poza sprzętem w samym programie można coś zmienić/ustawić?

ps. Do tej płyty jaki byś polecił procesor, aby radykalnie zwiększyć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16603347
    qarol76
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    W tej chwili nic nie zmienisz bo jeśli zmienisz parametry wyjściowe pliku program zacznie pracę od nowa ale to chyba wiesz. Co do procesora to nie chce mi się szukać, poszukaj sam.
  • #5 16603354
    MM2X
    Poziom 26  
    qarol76 napisał:
    Co do procesora to nie chce mi się szukać, poszukaj sam.

Jak szybki, aby radykalnie zwiększyć?, jeśli masz w tym doświadczenie tj.Camtasia - oczywiście sam poszukam ;)

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

qarol76 napisał:

Do tej płyty chyba nie ma szybszych procesorów?
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-b75m-d3vrev_11#support-cpu
    Maksymalnie 3,7 GHz ale to chyba nie za duża różnica będzie, przy obecnym 3.2GHz.
  • Pomocny post
    #6 16609729
    vkonradv
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Aby zwiększyć szybkość renderowania filmów powinieneś kupić lepszy sprzęt który będzie dostosowany do takich działan. Twój procesor posiada 2 rdzenie i renderowanie rozkłada się na te 2 rdzenie. Na szybkość renderowania wpływa nie tylko procesor ale też pamięć RAM i karta graficzna. Taki przykład: Procesor AMD FX-4130 (ok. 400 zł) na wyrenderowanie wideo w programie sony vegas pro 12 potrzebuję 16 minut, a procesor Core i7 4960X (ok. 3900 zł) potrzebuję 5 minut. Widać różnicę w wydajnościach. A pamięć RAM oznacza większą przepustowość pamięci, potrafi ona przyśpieszyć działanie komputera, jednak w dość niewielkim stopniu. Szybsza pamięć RAM może nieco przyśpieszyć czas renderowania, ale wyniki nie są oszałamiające. Za to karta graficzna ma prostą zasadę: im nowsza i wydajniejsza karta graficzna tym przyśpieszenie będzie większe.
    Podsumowując:
    Możemy znacznie skrócić czas renderowania wideo, po prostu lepiej znając możliwości posiadanego sprzętu i odpowiednio je wykorzystując. Możemy skrócić czas renderowania wideo po prostu włączając do obliczeń zewnętrzną, lub zintegrowaną kartę graficzną - a tę posiada każdy. Jednak nie każdy układ graficzny nadaje się do akceleracji obliczeń, dotyczy to zwłaszcza starszych grafik. Warto jednak zwrócić uwagę, że twórcy oprogramowania zwracają coraz baczniejszą uwagę na akcelerację oprogramowania za pomocą układów graficznych. Podstawą obliczeń wciąż pozostaje procesor, a możliwości jego zakupu wyznaczać będą możliwości finansowe. Jeżeli chciałbyś to robić w przyszłości lub profesjonalnie warto kupić "platforma robocza do montażu materiałów wideo" to nic innego jak komputer przystosowany do montowania i renderowania filmów wideo.

Myślę, że moja długa odpowiedź będzie przydatna. Myślę, że już wiesz o co chodzi w sprawie renderowania wideo.
    Pozdrawiam Konrad
  • #7 16609888
    MM2X
    Poziom 26  
    vkonradv napisał:
    Myślę, że moja długa odpowiedź będzie przydatna. Myślę, że już wiesz o co chodzi w sprawie renderowania wideo.

Bardzo przydatna :), dzięki bardzo za "elaboracik". Nie zajmuje się tym profesjonalnie, miałem potrzebę ściągnięcia kilku filmów szkoleniowych, które opierają się dodatkom FF, Chrome służącym do downloadu. Nagrywały jedynie video bez fonii, dlatego puszczałem od nowa webinar nagrywałem Camtasią a potem trzeba było renderować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16612576
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16613516
    MM2X
    Poziom 26  
    anmedia napisał:
    I tutaj kolega @MM2X powinien zalczyc informacje co do karty grafiki, czy wspiera CUDA

Ja mam kartę zintegrowaną na płycie Gigabyte 6A-B75M-D3V, nie mam osobnej :(
    i tutaj zapewne będzie pies pogrzebany.
    anmedia napisał:
    kolega nie podal zadnych BARDZO WAZNYCH danych co do materialow video i ich obrobki

o które dane chodzi?
  • Pomocny post
    #10 16613703
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 16613999
    MM2X
    Poziom 26  
    anmedia napisał:
    tak to jest kupowanie komputerow tanich i w zasadzie bez odpowiedniego wsparcia czyli nikt wczesniej nie doradzil ci do czego masz zlozony komputer. Przepraszam.

Nie ma za co ;), uwielbiam merytoryczną krytykę, ja się na niej uczę :) /niestety uniwersytet III wieku :( / ,komputer dostałem za free od znajomej, która likwidowała firmę 1.5 roczny. Dziękuję bardzo.

anmedia napisał:
    Chodzi o rozdzielczosc i ilosc fps (klatek na sekunde)

Nagrywam/downoload w MP4, 1080p dlatego, że są wyraźne cyfry, to filmy szkoleniowe na których ja się uczę, dalej nie idą nigdzie ;) .
  • Pomocny post
    #12 16618040
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 16619211
    MM2X
    Poziom 26  
    anmedia napisał:
    Jesli zastosujesz rozdzielczosc 720*576 ale UWAGA! 25mb/s (nie 1-3mb/s) to jakosc bedzie doskonala (to samo dotyczy 1920x1080) W obu przypadkach minimalne jest 8mb/s (standard DVD) lub 16mb/s (BluRay)

ok., dzięki.
    Udało mi się problem rozwiązać pośrednio (dzięki koledze Enhanced) - ściągnałem filmiki za pomocą IDM-a, teraz mam wolny czas i mogę dogłębnie poznawać Camtasię.

anmedia napisał:
    Przy zastosowaniu i bezposrednim zgrywaniu z takimi parametrami 720x576 - 8mb/s bedziesz mial doskonala jakosc a w razie ewentualnego montazu czas renderingu nie bedzie taki dlugi.

Super, :)

Podsumowanie tematu

✨ Aby przyspieszyć renderowanie w Camtasia 8 na komputerze z procesorem Intel Core i3-3220, 16GB RAM i płytą główną Gigabyte 6A-B75M-D3V, zaleca się wymianę procesora na szybszy model, co może znacząco wpłynąć na czas renderowania. Użytkownicy podkreślają, że renderowanie jest ograniczone przez dwurdzeniowy procesor oraz zintegrowaną kartę graficzną. Warto również rozważyć dodanie dedykowanej karty graficznej, co może przyspieszyć proces renderowania o około 30%. Dodatkowo, zmiana ustawień rozdzielczości i bitrate'u nagrywanego materiału może wpłynąć na jakość i czas renderowania. Użytkownik zauważył, że jego obecny sprzęt jest bardziej przystosowany do zastosowań biurowych, co ogranicza jego możliwości w zakresie edycji wideo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA