logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwóch TV DVB-T pod jedną antenę.

LuBaa 23 Lip 2017 16:15 30315 5
REKLAMA
  • #1 16603709
    LuBaa
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam.
    Chciałbym się zorientować czy istnieje możliwość podłączenia dwóch TV pod jedną antenę, chodzi o telewizje naziemną DVB-t. Antenę mam na dachu, jest do niej podpięty telewizor LCD z wbudowanym dekoderem dvb-t, a w drugim pokoju mam telewizor z osobnym dekoderem viva. Zależy mi na tym, abym mógł jednocześnie oglądać coś na dwóch telewizorach (nie to samo). Proszę o jakieś porady.
  • REKLAMA
  • #2 16603745
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Można podłączyć za pośrednictwem rozgałęziacza tak samo jak TV analogowe.
  • REKLAMA
  • #3 16603748
    LuBaa
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    jozefg napisał:
    Można podłączyć za pośrednictwem rozgałęziacza tak samo jak TV analogowe.

Musi być to jakiś z zasilaczem? Czy starczy że do głównego kabla od anteny podepnę zasilacz i pod rozgałęźnik dam kabel z zasilaczem, a od rozgałęźnika do 2 TV już nie muszę?
  • REKLAMA
  • #4 16603762
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Trzeba zainwestować 50-100 złotych w aktywny rozdzielacz.
    Można pasywnie ale efekty często bywają marne.
    Podłączenie dwóch TV DVB-T pod jedną antenę.
    Można by jeszcze podłączyć antenę do Vivy i z jej drugiego gniazdka podłączyć TV ale tuner musiał by być ciągle podłączony (może być wyłączony ale nie z gniazdka).
    Ale rozwiązanie z aktywnym rozdzielaczem jest najlepsze i najpewniejsze.
    Jeśli używasz wzmacniacza w antenie poszukaj takiego rozdzielacza który wyeliminuje zasilacz przedwzmacniacza zasilając go.
  • REKLAMA
  • #5 17274809
    anowy53
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zapytał mnie kolega co ma podłączyć do anteny, aby oglądać programy telewizji naziemnej na trzech telewizorach. Pokazałem co działa od kilku lat u mnie.
    Mam antenę Yagi pod dachówka a przy telewizorze wzmacniacz – rozgałęźnik ARS-113Z z zasilaczem. Układ działa już kilka lat i z jednego wyjścia korzysta sąsiad.
    Są w zasięgu dwa MUX-y niemieckie.Podłączenie dwóch TV DVB-T pod jedną antenę.Podłączenie dwóch TV DVB-T pod jedną antenę.

Mam kablówkę, ale w 2016 roku podczas ME w piłce nożnej oglądaliśmy wszystkie mecze. Nawet te rozgrywane równolegle, na programach Das Erste i ZDF.
  • #6 17275026
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 232
    Każdy przypadek jest inny i wymaga indywidualnego podejścia.
    Po pierwsze - jaka to antena - model, typ, symbol.
    Po drugie - dokładna lokalizacja (adres lub współrzędne) instalacji celem identyfikacji możliwości odbiorczych oraz topografii terenu i zagrożeń (przeszkody).
    Nie jest wcale powiedziane, że będzie potrzebny wzmacniacz, na pewno rozgałęźnik 1/2.
REKLAMA