logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX - zwieram zielony z czarnym i chodzi, ale...

roster82 01 Sie 2005 23:37 8172 21
REKLAMA
  • #1 1698958
    roster82
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ... gdy przestaje zwierac te dwa przewody, zasilacz sie wylacza. Czy tak powinno byc, skoro wlacznik w kompie wysyla tylko impuls do zwarcia tych dwoch przewodow?

Potrzebuje szybkiej odpowiedzi, bo jutro klient przyjezdza po komputer a tu niestety lekka awaria...

Beda punkty za fachowe odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1698981
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    masę na kabel zielony podaje płyta anie przycisk, myślę, że tak ma być.
  • Pomocny post
    #3 1699004
    zyziotm
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    też myśle jak @janto. przycisk jest podpięty do płyty i rzeczywiście wciskamy go na chwilkę ale płyta zwiera na stałe do masy. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 1699046
    magnum_pl
    Poziom 13  
    tak powinno być na 100%
  • REKLAMA
  • #5 1699070
    roster82
    Poziom 11  
    Sa i obiecane punkty:)

Teraz wylania sie u mnie taki problem:
    Po podlaczeniu wszystkiego, komputer po wcisnieciu przycisku power nie wlacza sie. Zasilacz jest sprawny, sprawdzilem. Wlacznik tez sprawny - zwiera.
    Sciezki na plycie sa niewidoczne, wiec nie jestem w stanie nic sprawdzic.

Jakies sugestie?
  • #6 1699084
    janto
    Poziom 24  
    O ile sie nie mylę, na jednym z kabli zasilacza powinno być cały czas napięcie "stand by", chyba 5V. poszukaj, czy jest.
  • #7 1699098
    roster82
    Poziom 11  
    No i jest 5 V na stand by
  • #8 1699103
    janto
    Poziom 24  
    Podłącz zasilacz pod innego kompa, a jeszcze lepiej - do tego kompa podłącz pewny zasilacz. jak na moje oko, to uwalona płyta.
  • REKLAMA
  • #10 1699114
    magnum_pl
    Poziom 13  
    Odepnij napędy i wszystko co nie potrzebne i wtedy sprawdz. Może któryś napęd ma zwarcie i uniemożliwia start zasilacza.
  • REKLAMA
  • #11 1699122
    janto
    Poziom 24  
    Na chłopski rozum: nie może być OK jeżeli zasilacz nie chodzi (na wyjściach nie ma napięć). Jeżeli zasilacz chodzi to powinno chyba coś tam być. Jak masz schemat zasilacza to możeśz to sprawdzić.
  • #12 1699503
    Lesz123
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Kol. roster82 napisał :zgodnie z tym schematem, bez wlaczania zasilacza, nie mam napiecia na szarym kablu... czy to jest ok ?

Chodziło zapewne autorowi o nie dołączanie zasilacza do płyty głównej, a włączenie do sieci 230V i pomiarze napięcia +5V PG.

Więc jeżeli tak jest jak napisałem wyżej , to oznacza że brak jest jednego z napięć i płyta nie zastartuje.
  • #13 1701072
    roster82
    Poziom 11  
    Wiec sprawa wyglada tak. Skoro walnieta jest plyta, to mam zamiar przerobic obudowe z atx na at. Zwarlem zielony kabelek z czarnym od zasilacza (wszystko podpiete do plyty) i zalaczylem kabelek do 230V. Uruchomil sie komputer i wygladalo na to, ze wszystko jest ok.

Mam taki pomysl, zeby podpiac sie pod zielony kabelek, doprowadzic sygnal od niego bezposrednio pod wlacznik w obudowie (a nie przez plyte gl. jak oryginalnie). Pozostaje jeszcze kwestia przycisku, ktory musze wymienic, bo atx'owy dziala na zasadzie chwilowego zwarcia, a mnie jest potrzebny taki, jak w starych obudowach. Po wcisnieciu zwiera, po ponownym wcisnieciu przestaje.

Czy jest to dobry pomysl? Moze o czyms zapomnialem? Gdzie moge dostac ewentualnie taki przycisk?

Pomozesz - beda punkty.
  • #14 1701096
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    płyta na pewno nie wstanie nawet przy włączonym zasilaniu, jeśli 'sterownik' przycisku jej nie włączy.
  • #15 1701102
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Sprawdziłeś czy po "ręcznym" zasterowaniu wszystko o'k? Zostaw tak uruchomionego na kilka godzin żebys miał pewność.Co do przycisku to zastosuj przełącznik bistabilny (jesli znasz sie na elektronice) i po kłopocie.Jesli musisz to rozwiazać mechanicznie to rozbierz - wyjmij przełącznik który masz pod przyciskiem i do sklepu.Musisz dobrać coś coby pasowało mechanicznie.
  • #16 1701105
    roster82
    Poziom 11  
    k4be: Plyta wstala i w tym rzecz. Moze jakis ewenement?

tronic1: tzn byly jakies monity w windowsie o bledach z pamiecia (XP) a potem samoczynny reset, ale to nie musi byc powiazane jedno z drugim, komputer nie byl uruchamiany 3 miesiace, a pozatym to windows:) Najlepiej jak przeinstaluje system i wtedy sprawdze jego stabilnosc.
    Niestety nie znam sie tak na elektronice i nie bardzo wiem o co biega z tymi bistabilnymi przelacznikami...
  • #17 1701126
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Czy jesteś pewien, że zasilacz działa prawidłowo? Sprawdziłeś napięcia 3,3V; 5V; 12V pod obciążeniem? Są OK? Nie wiem dlaczego chcesz "na siłę" postawić ATX jako AT? A jeśli płyta jest uszkodzona i za jakiś czas "ugotuje" proca i pozostałe elementy? Nie załącza bo coś jest nie tak.
    Pozdro
  • Pomocny post
    #19 1701223
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Jak napisał TONI_2003 w jednym z postów:
    Cytat:
    Główny problem testowania zasilaczy typu ATX to uruchomienie zasilacza bez podłączania do niego płyty głównej.
    Zasilacz uruchamiany jest stanem niskim na 14 pinie głównej wtyczki zasilania PS_ON. Należy więc zewrzeć ten pin z 15, który jest masa.
    Jeśli zostanie za sterowany zasilacz powinien być zauważony pracujący wiatraczek zasilacza. (wszystkie operacje polegające na odpinani i przypinaniu różnych komponentów testowych do wtyczki powinno odbywać się przy odłączonym zasilaniu sieciowym).
    Mając tak pracujący zasilacz i miernik elektroniczny (najlepiej cyfrowy) możemy sprawdzić poprawność napięć w poszczególnych gałęziach napięć .
    Jeżeli nasze pomiary mają być bardziej rzeczywiste możemy podłączyć do jednego z wyjść +5V,+12V,+3,3V obciążenia.
    Do celów testowych może posłużyć 12V/21W lub inne 12V/40/45W (żarówka samochodowa) .
    Oczywiście sposób podłączenia musi być bezpieczny jako że żarówki się bardzo mocno nagrzewają można przyjąć że na każde włókno żarówki może przypadać jedno z powyższych napięć!
    Testowanie należy przeprowadzić w ciągu około trzech godzin robiąc i zapisując sobie pomiary .
    Należy zwrócić uwagę by nie przesadzić z obciążeniami ( należy odczytać z obudowy zasilacza jakie dane napięcie ma amperaż i możliwość obciążenia wyrażanym w Watach)może to również spowodować awarię zasilacza jeśli przesadzimy z obciążeniem danego napięcia!

Pozdro
  • #20 1701271
    roster82
    Poziom 11  
    Wiec zrobilem tak, wlaczylem zasilacz, podlaczylem CD Rom i wszystkie napiecia sie zgadzaja. Jest sens sprawdzac dalej? Pod obciazeniem?

Czy od razu zrzucic wine na plyte:P ?
  • #21 1701359
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3829
    Witam !
    Toczycie już przez dwa dni mniej lub więcej sensowne wypowiedzi i nie możecie szanowni koledzy dojść do ładu z czymś co powinno trwać jeden jedyny kwadrans . :cry:
    Niech autor postu zgłosi się do mnie najlepiej na Skype !
    Pozdrawiam wszystkich bez urazy.:D
  • #22 1980315
    roster82
    Poziom 11  
    Wiec sprawa obecnie wyglada tak:
    Po kombinowaniu ze zmiana atx na at, cos sie znowu popsulo. Prawdopodobnie karta grafiki. Teraz dalem juz sobie z tym spokoj i nie bede tracil czas na jakis zlom za 100 zl. Wiec rada jest taka, nie zamieniajcie atx na sile na at. Jak kolega wyzej wspomnial, jest to zly pomysl. Przyklad - moja grafika.
    Pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

-----------------------------------------------------------------.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy działania zasilacza ATX, w którym zwarcie zielonego przewodu (PS_ON) z czarnym (masa) powoduje jego uruchomienie, a po przerwaniu zwarcia zasilacz się wyłącza, co jest prawidłowym zachowaniem. Włącznik w komputerze działa jako impulsator, który chwilowo zwiera te przewody, a płyta główna podtrzymuje sygnał masy na zielonym przewodzie, co umożliwia ciągłą pracę zasilacza. Problem pojawił się, gdy komputer nie uruchamiał się mimo sprawnego zasilacza i włącznika. Sprawdzono obecność napięcia 5V na linii standby, które było obecne. Sugerowano testowanie zasilacza na innym komputerze lub podłączenie pewnego zasilacza do płyty, wskazując na możliwe uszkodzenie płyty głównej. Brak napięcia na szarym przewodzie (Power Good) bez włączania zasilacza do płyty jest normalny, ale brak napięć po włączeniu wskazuje na problem. Zalecano odłączenie napędów i innych urządzeń, które mogą powodować zwarcie. Próba przerobienia obudowy z ATX na AT i bezpośrednie podłączenie zielonego przewodu do włącznika mechanicznego (bistabilnego) została odradzona, gdyż płyta wymaga impulsowego sterowania. W końcowej fazie autor zrezygnował z przeróbki po uszkodzeniu karty graficznej i zalecał unikanie wymuszania konwersji ATX na AT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA