logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka zasilacza ATX do zasilania układów scalonych i konstrukcji DIY

Pawel_bb 18 Wrz 2005 10:53 3798 14
REKLAMA
  • #1 1827927
    Pawel_bb
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam pytanie jak przerobić zasilacz ATX na taki abym mugł zasilić jakieś układy scalone albo jakieś moje konstrukcje wiem że do At trezba rąbnąć żarowke jako obciążenie do jednego z zasilań np do -5V

Pozdrowienia,
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 1827941
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 608
    Wystarczy włączyć zasilacz do sieci, odnaleźć przewód Pwr_on i zewrzeć go do masy.
  • REKLAMA
  • #3 1827946
    Pawel_bb
    Poziom 11  
    No dobra ale jak to nie będzie ten to cos się stanie??
  • #4 1827955
    fysiek
    Poziom 24  
    Oprócz tego jest jeszcze przewód:
    - Power_Good - sygnał na poziomie 5V generowany przez zasilacz po przeprowadzeniu testu zgodności napięc - można wykorzystac jako kontrolke pracy zasilacza (rezystor 560 omów i dioda led).

- 5V_Standby - napięcie 5V zawsze dostępne na złączu. Służy do zasilania płyty głównej. Zasila komputer, gdy jest wyłączony. Nie jestem pewny co do wydajności prądowej - chyba 0,5A. Powtarzam - chyba.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak to nie ten. Łatwo go znaleźć. Wszystkie nietypowe (w porównaniu z AT) wujścia opisałem. Reszta to masa i zasilanie.

Dodano po 3 [minuty]:

Dla pewności numery wyprowadzeń wtyczki zasilaczy ATX
    Power_Good - końcówka 8
    5V_Standby - końcówka 9
    Pwr_On - końcówka 14
  • REKLAMA
  • #5 1827981
    Pawel_bb
    Poziom 11  
    no tak na tabliczce znamionowe pisze +3,3V 14 A , +5V 30A , +12V 10A
    a to drugie to symetryczne zasilanie -5V 0,5A , -12V 0,8A i jeszcze jest coś takiego +5VSB 1A kumpel powiedział żebym podlączył zielony przewud do masy a to jest +5VSB 1A i nie działa
  • REKLAMA
  • #6 1827988
    fysiek
    Poziom 24  
    Jak juz pisałem przewód +5VSB to sygnał 5V_Standby i służy do zasilania płyty w czasie gdy komputer jest wyłączony.
    Czyli jezeli zasilacz jest podłączony do sieci wtedy napięcie jest tylko na tym przewodzie. Zasilacz startuje dopiero wtedy, gdy przewód Pwr_On podłączysz do masy zasilacza.
  • #7 1827993
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Jakiej firmy jest ten zasilacz ?? Zwykle przewód Zielony + czarny = start zasilacza no chyba, że to DELL to w takim razie szary + czarny = start
  • #8 1828307
    Pawel_bb
    Poziom 11  
    Firma CODEGEN 300W tylko mam problem bo nie wiem gdzie był ten szary kabel zielony wiem ale złączyłem go z masą i nic mi to nie daje
  • #9 1828315
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Jeśli Codegen to zielony + czarny. Jeśli nie rusza to jest coś nie tak z przetwornicą Stand-by +5V
  • #10 1828385
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    Pawel_bb napisał:
    Firma CODEGEN 300W tylko mam problem bo nie wiem gdzie był ten szary kabel zielony wiem ale złączyłem go z masą i nic mi to nie daje

Witam! Przewód szary czyli PG masz opisany na płytce w zasilaczu jako PG wystarczy poszukać!
    Natomiast tak samo zielony jest opisany jako PS-ON (musi być na nim około +5V względem GND (pomiar miernikiem) i dopiero jeśli tak masz możesz zwierać (na stałe) ten kabelek i o ile zasilacz jest sprawny to pojawią się wszystkie napięcia!
  • #11 1828485
    Pawel_bb
    Poziom 11  
    ale jak pojawi się zasilanie to automatycznie wiatrak powinien zacząć się kręcić ?? A chyba że przy wtycze od 220 V trzeba coś zmienić
  • #12 1828514
    TONI_2003
    Moderator
    ... tak powinien się kręcić o ile jest sprawny wentylator i zasilacz (nie masz miernika że zadajesz takie pytania?Oczywiście dopiero gdy na stałe zewrzesz zielony i czarny , zasilanie sieci nic nie przerabiaj (chyba ze nie masz załącznika od strony sieci )!
  • #13 1828528
    Pawel_bb
    Poziom 11  
    No własnie miernik mi się spier.... I lipa bo nie mam jak sprawdzić gdzie jest 5 V
  • #14 1828555
    TONI_2003
    Moderator
    ... no to nie ma sensu się z tym zabawiać bez miernika jeszcze uszkodzisz ten zasilacz gorzej niż jest w tej chwili bo sprawny to on nie jest , a przynajmniej tak mi wychodzi po tym co napisałeś!
  • #15 1828914
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Pawel_bb a ty zwierasz zielony z czarnym na stale czy tylko na chwilke?Bo zeby ATX chodzil to musisz zewzec je na stale! a pozatym w tym dziale na samej gorze jest temat o ATX zeby nie pytac 1000 razy.
    Pozdrawiam MałyLesiu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki zasilacza ATX do zasilania układów scalonych i konstrukcji DIY. Podstawowym krokiem jest podłączenie zasilacza do sieci i zwartego połączenia przewodu Pwr_On (zielony) z masą (czarnym), co uruchamia zasilacz i powoduje pojawienie się napięć wyjściowych. Przewód Power_Good (PG, szary) sygnalizuje poprawne napięcia i może być użyty jako kontrolka pracy zasilacza. Napięcie 5V_Standby (+5VSB) jest stale obecne po podłączeniu zasilacza do sieci, ale zasilacz startuje dopiero po zwartej masie z Pwr_On. W przypadku zasilacza Codegen 300W zielony przewód to Pwr_On, a czarny to masa. Jeśli zasilacz nie uruchamia się po zwartej masie, może być uszkodzony układ Stand-by 5V. Wentylator zasilacza powinien się uruchomić po poprawnym starcie. Brak miernika utrudnia diagnozę, a próby uruchomienia bez pomiarów mogą uszkodzić zasilacz. Zaleca się trwałe zwarte połączenie zielonego i czarnego przewodu, aby zasilacz działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA