logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 99 w prawym dolnym rogu - Bład 99

golu8991 24 Lip 2017 15:42 8145 6
REKLAMA
  • #1 16605584
    golu8991
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam następujący problem: Otóż posiadam płytę główną MSI B75A-G43 i podczas uruchamiania pokazuje mi 99 w prawym dolnym rogu, Przeszukując google znalazłem, że jest to Błąd I/O. Resetowałem, updatowałem BIOS (przez zworkę i przez wyjęcie baterii) I nic nie pomaga. Lecz wystarczy, że podłącze klawiaturę lub myszkę na PS2 to wszystko rusza, mogę zainstalować system pracować na nim , czyta porty USB nawet w trakcie pracy mogę odłączyć od portu PS2 klawiaturę i dalej działa aż sam nie zresetuje/wyłączę system .
    Czy macie jakieś może porady jak sprawić, aby to działało tak "normalnie".

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16605595
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Możesz mieć gdzieś zwarcie. Wyjmij i włóż ponownie wtyczki zasilania 4(8) i 24 pin z zasilacza.
    Wyjmij i włóż RAM, kartę grafiki, po tym raz jeszcze wykonaj reset CMOS.
    Jeśli nie pomoże wyjmij płytę na drewniany stół i uruchamiaj "na pająka".

Dodano po 1 [minuty]:

Podaj model i markę zasilacza. Error 99 może też oznaczać problemy z zasilaniem.
  • REKLAMA
  • #3 16605620
    golu8991
    Poziom 8  
    Płytkę już uruchamiam na "pająka" grafika jest integra, zasilacz Chieftec 350 W zrobiłem to co mówiłeś lecz bez skutku
  • Pomocny post
    #4 16605638
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Może właśnie w PS2 jest zwarcie. Jeśli płyta na gwarancji proponuję RMA, bo przecież nie będziesz przelutowywać całego portu.
    Zerknij jeszcze do slotów PCI-e i do socketu, czy piny nie powyginane, bo w sieci sugerują, że to coś na szynie PCI-e.
  • REKLAMA
  • #5 16606939
    golu8991
    Poziom 8  
    Piny wyglądają okej na gwarancji niestety nie jest i teoria z zwarciem na PS2 jest całkiem prawdopodobne
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16608153
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Ostatecznie można podpiąć te klawiaturę PS/2 i już. U mnie przynajmniej mogę mieć podpiętą klawiaturę PS/2 i USB jednocześnie i obie wtedy działają. Więc położysz te PS/2 gdzieś za PC i niech sobie leży. Proste rozwiązania są dobre bo są dobre i proste ;)
  • #7 16842113
    golu8991
    Poziom 8  
    Zrobiłem tak jak kolega powiedział działam na klawiaturze ps2

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną MSI B75A-G43, na której podczas uruchamiania pojawia się błąd 99, wskazujący na problem I/O. Po próbach resetowania i aktualizacji BIOS-u, problem ustępuje jedynie po podłączeniu klawiatury lub myszki przez port PS/2. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilania, ewentualnych zwarć w portach oraz stanu pinów w slotach PCI-e. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie klawiatury PS/2 jako tymczasowe obejście problemu, a także sprawdzenie komponentów w celu wyeliminowania uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA