logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba A200 - Brak podswietlania, pomiar napiec (wejscie i wyjscie inwertera).

24 Lip 2017 17:09 645 5
REKLAMA
  • #1 16605736
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16605810
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Doswiadczone osoby mogą zmierzyć.
    Kol. jest laikiem czyli bez podstawowego doswiadzcenia w pomiarach niech zostawi to specom, bo i szkoda tego laptopa

Na początek podaj kol.
    - pełna nazwa laptopa
    - nazwa matrycy, moze i invertora
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16605855
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    pawelkaliski napisał:

Na wejsciu powinno byc 19 V, prawda?

Nie tylko, są jeszcze dwa napięcia o wartości ok 3V służące do włączania oraz regulacji jasności.
    Występują inwertery zasilane napięciem 5V.
    pawelkaliski napisał:
    Co tyczy sie wyjscia inwertera to czytalem, ze tam wystepuja impulsowe napiecia rzedu 700 - 1000 V? i pomiar taki jest niebezpieczny.

Dokładnie.
    pawelkaliski napisał:
    Bylem na innym forum, i czesc osob mowilo mi, ze mam tego nie mierzyc, bo to niebezpieczne,

Dobrze Ci radzili.
    pawelkaliski napisał:
    jednak inni twierdza ze to robia na codzien w swoim warsztacie, i gdy sie zachowa podstawowe punky bezpieczensta, to moge to wykonac.

Nikt nie wspomniał jeszcze o odpowiednim sprzęcie do pomiaru, miernikiem nie zmierzysz.
    pawelkaliski napisał:
    Zwracam sie wiec z prosba do doswiadczoonych osob, czy to faktycznie takie niebezpieczne? czy wy wykonujecie pomiary na wyjsciu, czy po prostu nie wykonujecie tego pomiau, ale decydujecie sie od razu na zakup nowego inwertera?

Jeśli wiesz co robisz, wykonujesz to używając odpowiedniego sprzętu to ryzyko jest minimalne.
  • REKLAMA
  • #4 16605874
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16606915
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Mierzenie napięcia na wyjściu inwertera wymaga sondy WN - inaczej jest niebezpieczne dla sprzętu i mierzącego.

pawelkaliski napisał:
    Zamierzam kupic takie urzadzenie do mierzenia napiecia na wyjsciu
    - zamierzasz używać też do innych celów?
    Jeśli chcesz sprawdzić świetlówkę - najprościej: podłącz inną, sprawną - może być z innej matrycy (bez wyciągania, podłączasz tylko świetlówkę do innej matrycy, a kabel sygnałowy podłączony do oryginalnej matrycy) - rozmiar matrycy bez znaczenia, może być uszkodzona, ważne aby świetlówka świeciła.

Ogólnie inwerter musi mieć zasilanie (19V lub 5V), sygnał załączenia (+3.3V), sygnał regulacji jasności (1.0-3,3V - zależnie od rodzaju i ustawionego poziomu podświetlania).
    Zmierz napięcia na wejściu względem masy w czasie pracy laptopa (obraz bez podświetlania na matrycy).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 16607987
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA