logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wymienić nowy zasilacz Megabajt 350W na lepszy model?

cudak11480 02 Sie 2005 03:02 1032 7
REKLAMA
  • #1 1699254
    cudak11480
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam :-)
    Wiem ze bardzo duzo jest postow na temat zasilaczy, ale chcialbym rady, a mianowicie ostatnio spalil mi sie zasilacz podejrzewam, że ze"starosci" bo ile moze wytrzymac Codegen 300 W w sumie to i tak jestem z niego zadowolony wytrzymal cale 2,5 roku :-) wiec chodzi mi o to ze kupilem zasilacz Megabajt 350 W czytalem o tej firmie dosyc duzo (nie za dobre rzeczy) i nie wiem czy mam dazyc do wymiany na inny czy tez go juz zostawic ?? dalem za niego 55 zl to chyba nie duzo oczywiscie nowy :-)
    z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz
    pozdrawiam :-)
  • REKLAMA
  • #2 1699355
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    cudak11480 napisał:
    Witam :-)
    Wiem ze bardzo duzo jest postow na temat zasilaczy, ale chcialbym rady, a mianowicie ostatnio spalil mi się zasilacz podejrzewam, że ze"starosci" bo ile moze wytrzymac Codegen 300 W w sumie to i tak jestem z niego zadowolony wytrzymal cale 2,5 roku :-) wiec chodzi mi o to ze kupilem zasilacz Megabajt 350 W czytalem o tej firmie dosyc duzo (nie za dobre rzeczy) i nie wiem czy mam dazyc do wymiany na inny czy tez go juz zostawic ?? dalem za niego 55 zl to chyba nie duzo oczywiscie nowy :-)
    z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz
    pozdrawiam :-)

Ogolnie robia standardowe zasilacze. Napisz jaki masz sprzet to rozjasni troche sytuacje
  • REKLAMA
  • #3 1699372
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Ogólnie, ja dążył bym do tego, żeby wstawić te elementy, które masz zastąpione zworkami. I wymienić kondensatory tak elektrolityczne, jak i ceramiczne na jakieś lepszej klasy.

Pozdrawiam
  • #4 1699457
    solostaron
    Poziom 11  
    Hmm, wg mnie cena zasilacza mowi sama za siebie ;) Ja polecam markowe firmy typu Tagan, NeoTec. Sa drogie ale zasilacz to wazna rzecz i nalezy miec dobry zasilacz. Ja osobiscie jestem wlascicielem Tagana 380W i naprawde polecam, cichy demon wydajnosci :)
  • Pomocny post
    #5 1699521
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    cudak11480 napisał:

:arrow: Codegen 300 W w sumie to i tak jestem z niego zadowolony wytrzymal cale 2,5 roku

:!: światowy wyczyn
    Cytat:
    :arrow: wiec chodzi mi o to ze kupilem zasilacz Megabajt 350 W
    :!: i tu popełniłeś błąd
    :
    Cytat:
    :arrow: czytalem o tej firmie dosyc duzo (nie za dobre rzeczy) i nie wiem czy mam dazyc do wymiany na inny czy tez go juz zostawic ?

:!: nie czekaj na nic ten może nie wytrzymać roku
    Cytat:
    ::arrow: dalem za niego 55 zl to chyba nie duzo oczywiscie nowy

:!: jeżeli wywalenie 55zł za smelc to nie dużo no to niech tak będzie :!:
  • REKLAMA
  • #6 1699612
    cudak11480
    Poziom 13  
    Dzieki za pomoc :-)
  • REKLAMA
  • #7 1699643
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    cudak11480 napisał:
    Dzieki za pomoc :-)

:arrow: ... proszę przeczytaj na tym forum kilka moich postów co do zasilaczy .
    Za pewnie szybko zorientujesz się co zrobiłeś nie tak jak i na co go wymienić jeśli masz taką możliwość .
    Kwestią jakiej mocy i za jakie pieniążki to już będzie Twoja decyzja jako że w tym temacie niczego nie podałeś . :D
  • #8 1978955
    cudak11480
    Poziom 13  
    Temat uwazam za zamkiety :-)

Pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam.
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadał zasilacz Codegen 300W, który działał około 2,5 roku, po czym uległ uszkodzeniu prawdopodobnie ze starości. Zakupił nowy zasilacz Megabajt 350W za 55 zł, jednak ma wątpliwości co do jego jakości, gdyż opinie o tej marce są raczej negatywne. W odpowiedziach zasugerowano, że Megabajt to standardowy, niskobudżetowy zasilacz, który może nie wytrzymać długo, a lepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w markowe modele, np. Tagan lub NeoTec, które oferują wyższą jakość i stabilność pracy. Zalecano również wymianę elementów wewnętrznych, takich jak kondensatory elektrolityczne i ceramiczne, na lepsze jakościowo, aby poprawić trwałość zasilacza. Ostatecznie podkreślono, że zasilacz jest kluczowym komponentem i warto zainwestować w solidny model, zwłaszcza jeśli sprzęt wymaga stabilnego zasilania. Temat został zamknięty po uzyskaniu tych wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA