logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kia Sorento - Klimatyzacja manualna potrzebny schemat

sadek1979 26 Lip 2017 15:16 5859 7
REKLAMA
  • #1 16609600
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1405
    Kia Sorento 2005 rok 2.5 diesel 140km potrzebuje schemat klimatyzacji . Koledze nie dziala klimazacja . Po wlaczeniu przycisku dioda swieci a klima nie startuje . Czynnik uzupelniony . Po zrobieniu zwory zamiast przekaznika klima rusza. Moze macie jakies podpowiedzi na start . Wiecej bede wiedzial jak autko dotrze do mnie . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16609659
    sulof1601
    Poziom 26  
    Ocena: 280
    Witam.Zasilanie cewki przekażnika czyli plus jest załączany po zapłonie poprzez bezpiecznik dotyczy to sprężarki jak i wentylatorów,natomiast masa załączana jest ze sterownika silnika z pinu 20 i 21.
  • REKLAMA
  • #3 16610107
    sadek1979
    Spec od samochodów
    no to już pędzę sprawdzić
    odnalazłem przekaźniki odpowiedzialne za wentylator klimy i kompresor . Po dociśnięciu blaszki przekaźnika ( lub zworze ) w,w agregaty się załączają . Brak tylko jakiegoś sterowania lub masy .
  • #5 16610223
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2455
    Czujnik ciśnienia?
  • REKLAMA
  • #6 16610355
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 979
    Masz jakiś czujnik na przewodzie klimatyzacji ? Koło chłodnicy przy/w osuszaczu, pomiędzy sprężarką a nagrzewnicą ?
    tomasz sadowski napisał:
    Po wlaczeniu przycisku dioda swieci a klima nie startuje
    Takie coś to mi się kojarzy z moim złomkiem, guzik włącza diode LED, jednocześnie dając sygnał do sterownika silnika. Jak temu zgodzi się sygnał z czujnika ciśnienia, to włącza przekaźnik sprzęgła sprężarki.
    Czujnik elektroniczny, w moim zasilany 5V, ktoś już go omijał na krótko podając 2,5V do ecm.
    Tu znajdziesz linka do schematu z 2002. Może dużo nie zmienili.
  • #7 16612341
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Czujnik jest na przewodzie koło chłodnicy z przodu . Dochodzą do niego dwa przewody niebieski i pomarańczowy . Na niebieskim jest masa na pomarańczowym również masa. Dziwna rzecz się dzieje że klima dostała dodatkowego bajpasa od pomarańczowego na pin 16 sterownika klimy to klima wystartuje i działa prawidłowo ale tylko do momentu zgaszenia auta . Zgaszę auto , odpalam i klimatyzacji brak . Odłącze kostkę od panelu klimatyzacji ( srodkowa 20 przewodów ) ,podpinam i znowu klima działa . Jeżeli ktoś z kolegów może podpowiedzieć gdzie szukać usterki będę wdzięczny . Z informacji jakie uzyskałem od kolegi z elektrody na czujniku powinno znajdować się napięcie . Tylko jakie ??? 5V a może 12V Proszę o dalsze wskazówki . Czy wina leży w okablowaniu od czujnika do panelu ???. Pozdrawiam

edit
    odłączyłem dodatkowy przewód od czujnika do panelu i odpaliłem auto klima nie startuje ( czyli bajpas jest nie potrzebny ) . Odpiąłem środkową kostkę 20 pin i klima działa . Co jest grane że odpięcie kostki , podłączenie z powrotem powoduje załączenie klimatyzacji i poprawne jej działanie aż do wyjęcia kluczyka ze stacyjki . Dodam że na podmiankę dałem drugi panel i ta sama sytuacja .

edit kolejny

przyczyną był pin w kostce w panelu klimatyzacji . Przewód lekko się chował przy wkładaniu kostki . Piny są jak igiełki i dopiero dobre oświetlenie i wytrzeszczone oczy to dojrzały . Pozdrawiam i dziękuję za pomoc .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16900659
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Uszkodzona kostka a dokładnie jeden pin . Naprawa kostki rozwiązała temat .

Moderowany przez T5:

Doceniamy, że podałeś rozwiązanie problemu, Twój temat może być pomocny innym. Nagradzamy "Pomógł".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu klimatyzacji dla Kia Sorento z 2005 roku, w związku z problemem z uruchomieniem klimatyzacji. Po włączeniu przycisku dioda świeci, ale klimatyzacja nie działa, mimo że czynnik chłodniczy został uzupełniony. Po zrobieniu zwory zamiast przekaźnika klimatyzacja działa. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilania cewki przekaźnika, przewodów, czujnika ciśnienia oraz okablowania. Wskazano na problem z kostką, gdzie uszkodzony pin był przyczyną usterki. Po naprawie kostki klimatyzacja zaczęła działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA