logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować własny interkom motocyklowy z podłączeniem telefonu?

4m4ru 28 Lip 2017 12:52 1425 6
REKLAMA
  • #1 16613133
    4m4ru
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witajcie,

Zastanawiam się nad stworzeniem własnej roboty interkomu motocyklowego umożliwiającego:
    1. rozmowę kierowca - pasażer
    2. podłączenie telefonu komórkowego z możliwością prowadzenia rozmów (najlepiej połączone tylko do zestawu kierowcy, ale to opcjonalnie)

Skomponowałem sobie zestaw słuchawkowy do kasku (2 słuchawki + mikrofon) zakończony wtykiem minijack 3.5 4 pin.

Pomysł mam taki, żeby centralkę interkomu umieścić gdzieś w moto i podać mu zasilanie z akumulatora. W centralce byłyby 3 gdniazda jack 3.5 do:
    1. zestaw słuchawkowy 1
    2. zestaw słuchawkowy 2
    3. telefon komórkowy

Czy znacie może jakieś gotowe moduły, które pozwoliłyby na skomponowanie takiej centralki? Da się coś takiego zmontować? :)
  • REKLAMA
  • #2 16613215
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 146
    Sprawdź to: Jak zbudować własny interkom motocyklowy z podłączeniem telefonu?
    Na PW wysłałem linka.
  • REKLAMA
  • #3 16613471
    4m4ru
    Poziom 9  
    Szkoda, że tylko mono... ale krok w dobrą stronę :)
  • REKLAMA
  • #4 16613499
    rimot
    Poziom 29  
    4m4ru napisał:
    Szkoda, że tylko mono

Do rozmowy z pasażerem lub rozmowy telefonicznej mono chyba starczy...;)
    Możesz się zainteresować modułami Bluetooth. Tanie, stereo, łączność z tel.
  • REKLAMA
  • #5 16613548
    4m4ru
    Poziom 9  
    O BT myślałem, ale chyba BT będzie droższym rozwiązaniem niż po kablu? Chcę to na razie zrobić jak najtańszym kosztem :) a przy okazji pobawić się trochę elektroniką :)
    Czy można by do tego wykorzystać coś na podobę wzmacniacza na układzie LM386?
  • #6 16613581
    rimot
    Poziom 29  
    4m4ru napisał:
    na układzie LM386

Jasne, że możesz, tylko po co tyle kombinacji skoro za parę zł. masz gotowca. Nie jest to co prawda 5.1 ale zawsze się "dogadasz" zwłaszcza, że jest dedykowane do motocykli.
  • #7 16613637
    4m4ru
    Poziom 9  
    Niby tak, ale chciałbym spróbować samemu skomponować coś takiego, a ten układ chyba nie jest zbyt skomplikowany jak na początek?
    A skoro już poruszyłeś temat Bluetooth :) są jakieś moduły które można by tu wykorzystać?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować interkom motocyklowy, który umożliwi rozmowy między kierowcą a pasażerem oraz podłączenie telefonu komórkowego. Zestaw słuchawkowy składa się z dwóch słuchawek i mikrofonu z wtykiem minijack 3.5 mm. Użytkownik rozważa umieszczenie centralki w motocyklu z zasilaniem z akumulatora oraz trzema gniazdami jack 3.5 mm. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące wykorzystania modułów Bluetooth, które są tańsze i oferują stereo, a także propozycje użycia wzmacniacza na układzie LM386. Użytkownik jest zainteresowany samodzielnym montażem, mimo że istnieją gotowe rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA