logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Came TOP 432NA - pilot nie działa po wymianie baterii i próbie programowania

Ten Tego... 28 Lip 2017 16:07 6015 6
REKLAMA
  • #1 16613455
    Ten Tego...
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Cześć.
    Miałem kupić już odbiornik proximy, jednak znajomy miał w śmiesznej cenie odbiornik RE432 wraz z 3-ma pilotami TOP 432NA.
    Zakupiłem, podłączyłem wszystko było ok. We wtorek dokupiłem pilota TOP 432EV, zaprogramowałem i wszystko śmigało. Dziś chciałem zabrać jednego z pilotów TOP432NA, jednak nie mogłem nim otworzyć bramy. Znajomy, od którego kupiłem piloty twierdził że jeden kiedyś leżał przez chwilę na zewnątrz, jak kropiło, później nie chciał działać, jednak zaprowadził go do serwisu rtv, naprawili go i działał. Wczoraj jednak chciałem otworzyć drzwi garażowe tym pilotem, a on nie działa. W pierwszej chwili myślałem że nic, tylko pewnie baterie - pojechałem i kupiłem nowe, przy kolejnej próbie zaprogramowania już nie chce działać.
    Procedura programowania wg. CAME.
    1. Na nowym pilocie przyciśnij dwa przyciski jednocześnie, do momentu szybkiego pulsowania diody.
    2. Na nowym pilocie naciśnij przycisk, który chcesz nauczyć od starego.
    3. Na starym pilocie naciśnij przycisk, którym chcesz nauczyć nowego pilota - tu operacja powinna poinformować użytkownika, że programowanie powiodło się, powinny 3 razy zabłysnąć diody led na nowym pilocie.

Niestety jak ja programuję, to po punkcie 2 dioda świeci się ciągle, i po chwili od naciśnięcia przycisku na starym pilocie gaśnie (nie miga!).

Czy ktoś z Was wie co może być przyczyną?
    Dodam tylko że te nowe piloty TOP 432EV programowałem właśnie od tego, co teraz nie działa. Niestety ten co nie działa nie chce się zaprogramować od innych.

Z góry bardzo dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16614278
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Pilot "zdechł"... Dość popularna awaria w tych pilotach.
    Naprawa? Nieopłacalna.
    To są piloty stałokodowe (piloty uczone od "matki" przejmują jego kod) i zamienniki są dość tanie...
  • REKLAMA
  • #3 16615206
    Ten Tego...
    Poziom 9  
    Szczerze powiem że zadziwia mnie ten pilot, ponieważ jak zaprogramowałem go bezpośrednio do odbiornika to działa elegancko, ale nie mogę go nauczyć od innego ani innego pilota od tego.
  • REKLAMA
  • #4 16615281
    Marek J.
    Sprawa jest stosunkowo prosta. Tak jak pisałem, piloty są stałokodowe i mają fabrycznie wpisany jakiś tam kod lub kod "zaczerpnięty" z innego pilota. Piloty te mają (w skrócie mówiąc) dwie części. Część nadawczą -która transmituje/przesyła sygnał do odbiornika, oraz część odbiorczą która "przyjmuje" kod od innego pilota. Ten o którym piszesz ma uszkodzoną "część odbiorczą" i może służyć jako tzw. "matka" więc dziwne jest że inne piloty nie chcą przejąć jego kodów, a automat je przyjmuje.
  • #5 16617136
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Może musisz przestawić tryb pilota z TAM na TOP gdyż domyślna konfiguracja jest różna, nowy pilot potrafi być zaprogramowany na TOP-a a inny na TAM. Niestety nie pamiętam instrukcji.
  • REKLAMA
  • #6 16617232
    Marek J.
    Darek0026 napisał:
    Może musisz przestawić tryb pilota z TAM na TOP gdyż domyślna konfiguracja jest różna, nowy pilot potrafi być zaprogramowany na TOP-a a inny na TAM.

Sorki, ale w pilotach TOP 432NA nie ma możliwości konwersji kodowania z 12 na 24 bity i odwrotnie. Ta funkcja jest dostępna w pilotach Top 432EE (i w 434EE oczywiście).
  • #7 16617291
    Ten Tego...
    Poziom 9  
    Cześć.
    Ciekawa sprawa. Wczoraj wieczorem (29.07) próbowałem połączyć te piloty jednak nie udało się. Wkurzyłem się, zagroziłem że wyrzucę tego pilota do śmietnika i poszedłem spać. Dziś po południu tak sobie myślę - a, spróbuję jeszcze raz. BUM. Nagle pilot elegancko się zakodował.
    Jak to możliwe? No bo chyba się nie wystraszył moich gróźb. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z pilotem TOP 432NA, który przestał działać po wymianie baterii i próbie programowania. Po zakupie odbiornika RE432 i programowaniu nowego pilota TOP 432EV, jeden z pilotów TOP 432NA nie otwierał bramy. Użytkownik podejrzewał, że pilot mógł być uszkodzony, ponieważ wcześniej leżał na zewnątrz. W odpowiedziach wskazano, że piloty TOP 432NA są stałokodowe, co może powodować problemy z programowaniem. Użytkownik ostatecznie zdołał zaprogramować pilota po kilku próbach, co sugeruje, że problem mógł być związany z procedurą programowania lub stanem pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA