Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President Teddy - Radio szumi na FM brak AM i nadawania

Cobra 29 Jul 2017 11:26 2217 26
Tespol
  • #1
    Cobra
    Level 26  
    Wiem że popłynie hejt za lamerstow :)

    - radio trafiło martwe, uszkodzony włącznik ON/OFF ( wymieniony ) .
    - na AM brak szumu , na FM szumi ale brak odbioru ( filtr 455 wymieniłem na nowy)-
    - brak nadawania ( mikrofon 100% sprawny ) dioda D241 wymieniona.
    - jest 8V

    Nie pomysłu jak się zabrać dalej za to uszkodzenie . Gdzie to ugryźć?
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • Tespol
  • #2
    zebra017
    Level 12  
    Jeśli jest już napięcie stabilizowane to sprawdził bym syntezę, czy w ogóle działa.
  • #3
    Cobra
    Level 26  
    Jak to sprawdzić?
  • #4
    gumisie
    Level 43  
    Cobra wrote:
    Wiem że popłynie hejt za lamerstow :)
    Dlaczego tak sądzisz, może moja prośba o podanie więcej informacji która to wersja tego CB jest bardziej "lamerska" :D. Trudno pomóc na podstawie określenia "President Teddy"(ja znam trzy wersje).
    Pozdrawiam.
  • #6
    gumisie
    Level 43  
    Witam.
    Zapewne jest to ten, schemat w załączniku. Sprawdź prawidłowość działania VCO (napięcie przestrajania TP 103 oraz częstotliwość VCO np. na pin 1 syntezy IC350 tak w TX jak i RX.
  • Tespol
  • #7
    Cobra
    Level 26  
    Na MCD2926 noga 2 i 15 to zasilanie tego układu , mam zam 0,5V. Zasilanie 5V przed rezystorami 355 i 359 obecne, rezystory sprawne . Chyba leży synteza .
  • #8
    Novile
    Level 34  
    Kolega cię wyraźnie pyta
    gumisie wrote:
    Sprawdź prawidłowość działania VCO (napięcie przestrajania TP 102 oraz częstotliwość VCO np. na pin 1 syntezy IC350 tak w TX jak i RX.
    A Ty po swojemu działasz
    Cobra wrote:
    Na MCD2926 noga 2 i 15 to zasilanie tego układu , mam zam 0,5V. Zasilanie 5V przed rezystorami 355 i 359 obecne, rezystory sprawne
    To po co pytasz o rady, skoro się do niech nie stosujesz? :(
    Nie wiesz nadal czy generator działa. Syntezer "zarządza częstotliwością", ale aby to robił musi dostać odpowiednie sygnały o określonych parametrach. Inaczej nie zadziała.
    Jednym z takich sygnałów jest właśnie sygnał z VCO. Zatem zastosuj się do rad @gumisie i podaj parametry sygnału z VCO.
  • #9
    Cobra
    Level 26  
    na nodze 1 IC350 oscyloskop pokazuje mi 66,34 Mhz. Nie mogę znaleźć TP 102 .
  • #10
    gumisie
    Level 43  
    Witam.
    Te 66.34 MHz to raczej za wiele. Co do TP 102 powinno być TP 103 (moja wina, już poprawiłem).
    Pozdrawiam.
  • #11
    Cobra
    Level 26  
    Na TP103 napięcie 0,53V ,na 1 i 40 kanale bez zmian.
  • #12
    Novile
    Level 34  
    Tranzystor Q305 sprawny czy przebity?
  • #14
    Novile
    Level 34  
    Faktycznie "czeski błąd" chodzi o Q350.
  • #15
    gumisie
    Level 43  
    Novile wrote:
    Faktycznie "czeski błąd" chodzi o Q350.

    Witam Panowie.
    Q350 odpowiada za zmianę standardu 05 lub 00.
    Podrzucam pełną serwisówkę może będzie łatwiej ogarnąć ten problem.
  • #17
    gumisie
    Level 43  
    Cobra wrote:
    Na TP103 napięcie 0,53V ,na 1 i 40 kanale bez zmian.
    Brak synchronizacji PLL, nie właściwe działanie VCO:
    Cobra wrote:
    na nodze 1 IC350 oscyloskop pokazuje mi 66,34 Mhz.
    Sprawdź napięcie na pin.5 (LO) IC350.
  • #19
    gumisie
    Level 43  
    Cobra wrote:
    pin 5 napięcie 0,48V
    Ten NISKI (L) stan może świadczyć o dwóch powodach takiego zachowania tego CB.
    1. Brak synchronizacji PLL co w takim przypadku objawia się L na pin.5 co jest normalne.
    2. Uszkodzenie procesora który z na pin.17 noże mieć jakieś wewnętrzne uszkodzenie.
    Sprawdzić można by było to przecinając ścieżkę w pobliżu pin.17 procka.
    A sprawdzałeś napięcie zasilania VDD tego suntezera IC350 (pin2 i 15)?.
  • #20
    Cobra
    Level 26  
    Cobra wrote:
    Na MCD2926 noga 2 i 15 to zasilanie tego układu , mam zam 0,5V. Zasilanie 5V przed rezystorami 355 i 359 obecne, rezystory sprawne . Chyba leży synteza .


    Dodano po 1 [minuty]:

    może faktycznie wymienić IC350??
  • #21
    gumisie
    Level 43  
    Cobra wrote:
    może faktycznie wymienić IC350??
    A może najpierw wykonać kilka pomiarów? Co z tym napięciem na IC350 (pin2 i 15)?.
  • #22
    Cobra
    Level 26  
    pisałem wcześniej i cytowałem powyżej.
  • Helpful post
    #23
    gumisie
    Level 43  
    Sory, przeoczyłem, więc tak: sprawdź kondensator C358 Może on robi zwarcie.
  • #24
    Cobra
    Level 26  
    po wylutowaniu kondensatora C358 bez zmian. Rezystancja między nogą 2 i 15 do masy to tylko 14 ohm , chyba troszkę mało.....
  • #25
    gumisie
    Level 43  
    Nie posiadam tego sprzętu lecz również sądzę że to mało. Podnieś po kolei te piny i tak z ciekawości sprawdź tą rezystancję.
  • #26
    Cobra
    Level 26  
    wylutowałem układ, rezystancja 1k ohm. Zamówiłem syntezę.
  • #27
    Cobra
    Level 26  
    PO wymianie IC350 wszystko wróciło do normy .

    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Bez Was bym tego nie ugryzł .