logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotokomórki nie zatrzymują bramy, Faac 740D + Schemat podłączenia

draco1701 29 Lip 2017 12:40 15507 9
REKLAMA
  • #1 16614675
    draco1701
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Bama działa jak należy poza fotokomórkami.
    Co może być przyczyną tego że fotokomórki "pstrykają" gdy się je przerwie oraz dioda gaśnie lecz nie przerywają napędu?
    Załączniki:
    • Fotokomórki nie zatrzymują bramy, Faac 740D + Schemat podłączenia IMG_5893.JPG (3.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fotokomórki nie zatrzymują bramy, Faac 740D + Schemat podłączenia 1.jpg (1.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fotokomórki nie zatrzymują bramy, Faac 740D + Schemat podłączenia 2.jpg (1020.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16614692
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 950
    A instrukcję Kolega czytał?
    Masz nieodpowiedni kierunek montażu napędu.
    W menu podstawowym parametr dI.
  • REKLAMA
  • #4 16614704
    draco1701
    Poziom 7  
    Tak, nie działają ani na zamykaniu ani na otwieraniu.
    https://www.youtube.com/watch?v=yJxPp1PsuPk
    Podłączyłem wg tego schematu bramę i działa. Działa również pilot.
    W 50s autor podał schemat podłączenia fotokomórek-nie działa.
    Próbowałem na 2 sposoby podłączyć te fotokomórki:wg schematu z instrukcji oraz wg schematu z youtuba. Nie działą.

Dodano po 6 [minuty]:

Marek J. napisał:
    A instrukcję Kolega czytał?
    Masz nieodpowiedni kierunek montażu napędu.
    W menu podstawowym parametr dI.

Dziękuję za tak szybką odpowiedź, sprawdzić to będę mógł dopiero w poniedziałek. Teraz muszę jechac na wesele.
  • Pomocny post
    #5 16614741
    Marek J.
    draco1701 napisał:
    Bama działa jak należy poza fotokomórkami.
    Co może być przyczyną tego że fotokomórki "pstrykają" gdy się je przerwie oraz dioda gaśnie lecz nie przerywają napędu?

Jeżeli doda FSW CL na centrali gaśnie gdy przetnie się wiązkę to fotokomórki są podłączone prawidłowo.
  • #6 16616304
    draco1701
    Poziom 7  
    Zamieniłem ten parametr napędu, też nie działa. Fotokomórki dalej "pstrykają" jednak ani na otwieraniu ani na zamykaniu bramy nie zatrzymują.
    Może coś źle podłączyłem?
    Na czerwono zaznaczyłem obecne podłączenie fotokomórek. Fotokomórki nie zatrzymują bramy, Faac 740D + Schemat podłączenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16616376
    Marek J.
    Fotokomórki nie zatrzymują bramy, Faac 740D + Schemat podłączenia :D
  • #8 16616793
    draco1701
    Poziom 7  
    W schemacie są liczby 1 2 3 4 5, w samej fotokomórce są liczby 2,3,4,5. Fotokomórka pstryka ale spróbuję ten mostek usunąć i zobaczę czy zadziała.
    Załączniki:
    • Fotokomórki nie zatrzymują bramy, Faac 740D + Schemat podłączenia 3213.jpg (1.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 16616813
    Marek J.
    To na schemacie które oznaczyłeś i wziąłeś za zworę to symbol wewnętrznych styków przekaźnika fotokomórki NC...
  • #10 16616843
    draco1701
    Poziom 7  
    Zdjąłem ten mój mostek i działa :)

Podsumowanie tematu

✨ Fotokomórki w systemie bramy Faac 740D nie działają poprawnie, mimo że napęd bramy funkcjonuje. Użytkownik zauważył, że fotokomórki "pstrykają" przy przerwaniu wiązki, ale nie zatrzymują napędu. Po kilku próbach podłączenia według różnych schematów, w tym z instrukcji i z YouTube, problem nie został rozwiązany. Użytkownik zamienił parametry napędu, ale to również nie przyniosło efektu. Ostatecznie, po usunięciu mostka w podłączeniu fotokomórek, system zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA