logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jakie dysze do pieca ACV 1601 na LPG z butli 11kg dla ogrzewania podłogowego?

rafcio_21 21 Lip 2019 10:34 3675 15
REKLAMA
  • #1 18071901
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 292
    Witam chciałbym przerobić piec jak w opisie na zasilanie z butli 11kg . Przeróbka jest na jakieś 2 tygodnie w celu wygrzania ogrzewania podłogowego i tylko do tego celu został kupiony . Obecnie dysze są na 2.7 mm i na jakie powinny zostać wymienione żeby wszystko działało? Zamieszczę zdjęcie palnika może coś pomoże . Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    Załączniki:
    • Jakie dysze do pieca ACV 1601 na LPG z butli 11kg dla ogrzewania podłogowego? 20190720_122324.jpg (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie dysze do pieca ACV 1601 na LPG z butli 11kg dla ogrzewania podłogowego? 20190720_131213.jpg (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie dysze do pieca ACV 1601 na LPG z butli 11kg dla ogrzewania podłogowego? 20190720_131229.jpg (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie dysze do pieca ACV 1601 na LPG z butli 11kg dla ogrzewania podłogowego? 20190720_131203.jpg (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18072928
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    Mamy tu na forum gościa od ACV, może On coś podpowie.
    Bo ja jestem roztropkiem i miast Ci pomóc będę się mądrzył ( gwiazdorzył ).
    Popełniasz podstawowy błąd -- nie instalację się wygrzewa a beton ( jastrych ) się suszy. Wszelkie programy w kotłach są zabezpieczeniem przed gwałtownym, miejscowym rozgrzaniem bryły, skutkujące spękaniem.
    Jest lato, jeszcze dwa miesiące, wietrz pomieszczenia a to cudo techniki trytkowej ACV oddaj na złom.
    To moja wersja wydarzeń.
  • REKLAMA
  • #3 18073072
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Teoretycznie mógłbym juz płytki kłaść bo juz mi beton gdzieniegdzie spękał mam już wylewki około 7 miesięcy i nie mam jastrychu ale wole jeszcze podgrzać na pewno nie zaszkodzi a widziałem u szfagierki co się dzieje z płytkami jak beton wysuszony tylko przez słońce a nie wygrzewany piecem. Zresztą pięć kupiłem w cenie złomu za 65 zł na razie nie mam kasy na docelowy piec i stąd taka prowizorka i z tym wygrzewaniem to oczywiście chodziło o beton a nie instalacje .
  • REKLAMA
  • #4 18074317
    ziomekorko
    Poziom 19  
    Ocena: 176
    Witam. Przy tym kotle i palniku żeby go przystosować do gazu płynnego niezbędny jest zakup zestawu przezbrojeniowego na gaz płynny. Składa się on z dyszy palnika świeczki, dysz palników, sprężyny regulatora gazu i uszczelek miedzianych. Niestety praktycznie już niedostępnych w Polsce, być może jeszcze dostępne gdzieś w europie.
  • REKLAMA
  • #5 18074336
    rafcio_21
    Poziom 29  
    O dyszach wiem ze potrzeba mniejsze tylko nie wiem jaki ma być rozmiar bo można by je zalutować i później rozwiercic małym wiertełkiem ( tak mi doradzał znajomy gazownik a sprężyny nic nie wspominał ) tylko nie wiem o ile zmniejszyć będę musiał chyba metada prób i błędów dobierać rozmiar szukałem informacji w necie i niby pisze ze ten reduktor może pracować na płynnym gazie .
  • #6 18074413
    ziomekorko
    Poziom 19  
    Niestety też nie wiem jaki rozmiar, te kotły i palniki nigdy nie były w Polskiej dystrybucji. Dysz się nie zalutowuje i nie rozwierca, są one specjalnie ukształtowane tak aby wtryskiwany z dyszy w palnik strumień gazu zabierał ze sobą odpowiednią ilość powietrza atmosferycznego z jej otoczenia. Ten palnik jest atmosferyczny, czyli bez nawiewu z wentylatora i dlatego dysza musi być oryginalna i prawidłowo dobrana do prawidłowej i bezpiecznej pracy palnika. Poza tym pamiętaj że musi być też wymieniona dysza do palnika od świeczki, i najważniejsze wymieniona sprężyna w regulatorze gazowym, bez tego nie wyregulujesz ciśnienia gazu na dyszach głównych. Nie można robić prowizorki na dyszach w palnikach atmosferycznych bo grozi to wybuchem lub pożarem.
  • #7 18074476
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Te dysze nie wyglądają na skomplikowane obecnie jestem w delegacji wiec dopiero w piątek coś pokombinuje zacznę od 1.2mm i będę obserwował płomień może cos z tego wyjdzie niestety przyłącz gazu będę miał dopiero początkiem przyszłego roku i dlatego kombinuje jak go przerobić myślałem ze na forum ktoś może dokonywał takiej zmiany to nie będę musiał metoda prób i błędów tego robić
    Załączniki:
    • Jakie dysze do pieca ACV 1601 na LPG z butli 11kg dla ogrzewania podłogowego? 20190721_111427.jpg (955.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie dysze do pieca ACV 1601 na LPG z butli 11kg dla ogrzewania podłogowego? 20190721_111440.jpg (991.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18074725
    1tropek
    Poziom 23  
    rafcio_21 napisał:
    (...) nie będę musiał ...

Mocno Ci zależy na tym by zrobić sobie ( oby tylko ) krzywdę.
    Zmieniasz treść "zeznania" - w pierwszym wpisie było o wygrzaniu podłogówki, teraz chcesz grzać jakąś kubaturę do wiosny.
    Starym, ponad 20-letnim, mocno wyeksploatowanym ( na zdjęciu zespołu gazowego widać zwęglone troty ) truchłem ACV. Na tymże zdjęciu jest też określone ciśnienie pracy modulatora ( to coś w prawo powyżej nalepki ).
    A kocioł pewnie będzie poniżej gruntu, a butla na tym różowym wężu.
    A tak poza konkursem --- jesteś z zawodu elektrykiem, taniej Cię wyjdzie stary bojler ze sprawną grzałką i termostatem, bo pompę do obsługi podłogówki to już powinieneś kupić docelową.
  • #9 18074833
    rafcio_21
    Poziom 29  
    1tropek napisał:

Mocno Ci zależy na tym by zrobić sobie ( oby tylko ) krzywdę.
    Zmieniasz treść "zeznania" - w pierwszym wpisie było o wygrzaniu podłogówki, teraz chcesz grzać jakąś kubaturę do wiosny.

Nie zmieniam zeznania cały czas chodzi mi tylko o wygranie podłogowego i do tego tylko celu zakipilem owy złom a dopiero na wiosnę będę miał docelowy przyłącz gazu jak bym go już miał to nie musiałbym kombinować tylko doloczylbym ten piec do przylacza i nie musiałbym z dysza kombinować.
  • #10 18075418
    ziomekorko
    Poziom 19  
    Witam. Jednak zmieniam zdanie. Dokopałem się do dokumentacji owego kotła, niestety tylko po belgijsku i francusku co świadczy gzie były sprzedawane i użytkowane, i z niej wynika że te kotły pracują tylko na gazie ziemnym bez możliwości przezbrojenia do propan-butan. Także wycofuje się z wcześniejszych wypowiedzi o możliwości przezbrojenia tych kotłów. Poniżej owa instrukcja serwisowa.
    Załączniki:
    • nt-inox-g-inox-ge-12-2000-fr-nl-033fe9e96ad7b599031d430584e62c2d.pdf (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18075429
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ja z kolei znalazłem opis tego reduktora tylko w innym piecu Redimax i są podane wymiary dysz dla ziemnego i dla LPG jest inna moc pieca ale dysze są mniej więcej o 1.3mm mniejsze dla LPG dlatego ja spróbuję u siebie przerobić na początek z 2.7 mm na 1.2mm ewentualnie na 1.5 mm i zobaczę jaki będzie płomień .
    Załączniki:
    • d5828e36ffe77cee54f8e075d2531248d6885dbc.pdf (1.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 18075452
    ziomekorko
    Poziom 19  
    rafcio_21 - skoro producent firma ACV nie przewiduje możliwości przezbrojenia na gaz płynny to na siłę tego nie rób. Masz stary kocioł a w nim stary zużyty palnik z armaturą gazową i do tego nie wiadomo czy sprawny i w jakim stanie technicznym, a ty uparłeś się na przezbrojenie do innego gazu - według producenta nie można !!!. Jeżeli tak kombinujesz zawodowo jak w tym temacie to współczuję twoim klientom.
    Zegnam.
  • #13 18075472
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Kombinuje bo tak mi doradził znajomy gazownik i twierdził że już nie raz przerabiał piece i że to będzie dla mnie najlepsza opcja i te 2 tygodnie grzania obskoczy tym piecem jak juz kupiłem to chce go chociaż spróbować uruchomić a palniki nie są zużyte jak by się mogło wydawać bo ten pięć chodził do końca był zdemontowany jakieś 2 tygodnie temu i używany tylko jak koleś gdzieś wyjeżdżał normalnie palił piecem węglowym . Termopara jak na swój wiek nie jest zużyta narazie mnie nie stać na zakup nowego pieca a ziemny będę miał dopiero w przyszłym roku
  • #14 18075524
    1tropek
    Poziom 23  
    rafcio_21 napisał:
    Kombinuje bo tak mi doradził znajomy gazownik i twierdził że już nie raz przerabiał piece i że to będzie dla mnie najlepsza opcja i te 2 tygodnie grzania obskoczy tym piecem jak juz kupiłem to chce go chociaż spróbować ( ... )

On niech próbuje. Z daleka od Twojego domu.
    Na drugim zdjęciu od lewej widać że to palniki rurowe -- super rzecz do robienia fajerweków.
    Czy tenże gazownik doradził Ci wygrzewanie betonu wylanego kilka miesięcy wcześniej?????????????

Daj jakiś namiar na magika wart jest zareklamowania.
  • #15 18075664
    rafcio_21
    Poziom 29  
    1tropek napisał:
    zy tenże gazownik doradził Ci wygrzewanie betonu wylanego kilka miesięcy wcześniej?????????????

Wygrzewanie dorodzilo kilka innych osób to skoro miałem wylewki kilka miesięcy temu i beton juz zdążył popękać to można układać i wiecej mi nie speka chodzi o to ze teraz widzę ze dzieniegdzie beton się jakby skurczył widzę ze powstały większe szczeliny np przy ścianach i teraz pytanie czy jak położę płytki zacznę za jakiś czas grzać to co się będzie działo z betonem .
  • #16 18083451
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Piec uruchomiony na początku były dysze 1.2mm ale był trochę mały płomień teraz są dysze 1.5 mm i płomień jest wystarczający ładny niebiesiutki na palnikach głównych płomień dyżurny tez ładny niebieski teraz musze tylko wezwać hydraulika żeby podpiąć go do instalacji dzięki wszystkim za próbę pomocy temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przerobić piec ACV 1601 na zasilanie gazem płynnym z butli 11 kg w celu ogrzewania podłogowego. Obecnie dysze mają średnicę 2.7 mm, a użytkownik poszukuje informacji na temat odpowiednich rozmiarów dysz do LPG. W odpowiedziach podkreślono, że konieczne jest zakupienie zestawu przezbrojeniowego, który obejmuje dysze palnika, sprężynę regulatora gazu oraz uszczelki. Użytkownik rozważa zmniejszenie średnicy dysz do 1.2 mm lub 1.5 mm, aby uzyskać odpowiedni płomień. Wskazano również na ryzyko związane z modyfikacjami, ponieważ piec nie był przewidziany do pracy na gazie płynnym. Ostatecznie, po próbach, użytkownik ustalił, że dysze 1.5 mm zapewniają odpowiedni płomień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA