Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Przeróbka pieca Acv 1601 na lpg butle 11kg

rafcio_21 21 Jul 2019 10:34 2406 15
    rafcio_21
    Level 29  
    Witam chciałbym przerobić piec jak w opisie na zasilanie z butli 11kg . Przeróbka jest na jakieś 2 tygodnie w celu wygrzania ogrzewania podłogowego i tylko do tego celu został kupiony . Obecnie dysze są na 2.7 mm i na jakie powinny zostać wymienione żeby wszystko działało? Zamieszczę zdjęcie palnika może coś pomoże . Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    1tropek
    Level 23  
    Mamy tu na forum gościa od ACV, może On coś podpowie.
    Bo ja jestem roztropkiem i miast Ci pomóc będę się mądrzył ( gwiazdorzył ).
    Popełniasz podstawowy błąd -- nie instalację się wygrzewa a beton ( jastrych ) się suszy. Wszelkie programy w kotłach są zabezpieczeniem przed gwałtownym, miejscowym rozgrzaniem bryły, skutkujące spękaniem.
    Jest lato, jeszcze dwa miesiące, wietrz pomieszczenia a to cudo techniki trytkowej ACV oddaj na złom.
    To moja wersja wydarzeń.
    rafcio_21
    Level 29  
    Teoretycznie mógłbym juz płytki kłaść bo juz mi beton gdzieniegdzie spękał mam już wylewki około 7 miesięcy i nie mam jastrychu ale wole jeszcze podgrzać na pewno nie zaszkodzi a widziałem u szfagierki co się dzieje z płytkami jak beton wysuszony tylko przez słońce a nie wygrzewany piecem. Zresztą pięć kupiłem w cenie złomu za 65 zł na razie nie mam kasy na docelowy piec i stąd taka prowizorka i z tym wygrzewaniem to oczywiście chodziło o beton a nie instalacje .
    ziomekorko
    Level 19  
    Witam. Przy tym kotle i palniku żeby go przystosować do gazu płynnego niezbędny jest zakup zestawu przezbrojeniowego na gaz płynny. Składa się on z dyszy palnika świeczki, dysz palników, sprężyny regulatora gazu i uszczelek miedzianych. Niestety praktycznie już niedostępnych w Polsce, być może jeszcze dostępne gdzieś w europie.
    rafcio_21
    Level 29  
    O dyszach wiem ze potrzeba mniejsze tylko nie wiem jaki ma być rozmiar bo można by je zalutować i później rozwiercic małym wiertełkiem ( tak mi doradzał znajomy gazownik a sprężyny nic nie wspominał ) tylko nie wiem o ile zmniejszyć będę musiał chyba metada prób i błędów dobierać rozmiar szukałem informacji w necie i niby pisze ze ten reduktor może pracować na płynnym gazie .
    ziomekorko
    Level 19  
    Niestety też nie wiem jaki rozmiar, te kotły i palniki nigdy nie były w Polskiej dystrybucji. Dysz się nie zalutowuje i nie rozwierca, są one specjalnie ukształtowane tak aby wtryskiwany z dyszy w palnik strumień gazu zabierał ze sobą odpowiednią ilość powietrza atmosferycznego z jej otoczenia. Ten palnik jest atmosferyczny, czyli bez nawiewu z wentylatora i dlatego dysza musi być oryginalna i prawidłowo dobrana do prawidłowej i bezpiecznej pracy palnika. Poza tym pamiętaj że musi być też wymieniona dysza do palnika od świeczki, i najważniejsze wymieniona sprężyna w regulatorze gazowym, bez tego nie wyregulujesz ciśnienia gazu na dyszach głównych. Nie można robić prowizorki na dyszach w palnikach atmosferycznych bo grozi to wybuchem lub pożarem.
    rafcio_21
    Level 29  
    Te dysze nie wyglądają na skomplikowane obecnie jestem w delegacji wiec dopiero w piątek coś pokombinuje zacznę od 1.2mm i będę obserwował płomień może cos z tego wyjdzie niestety przyłącz gazu będę miał dopiero początkiem przyszłego roku i dlatego kombinuje jak go przerobić myślałem ze na forum ktoś może dokonywał takiej zmiany to nie będę musiał metoda prób i błędów tego robić
    1tropek
    Level 23  
    rafcio_21 wrote:
    (...) nie będę musiał ...

Mocno Ci zależy na tym by zrobić sobie ( oby tylko ) krzywdę.
    Zmieniasz treść "zeznania" - w pierwszym wpisie było o wygrzaniu podłogówki, teraz chcesz grzać jakąś kubaturę do wiosny.
    Starym, ponad 20-letnim, mocno wyeksploatowanym ( na zdjęciu zespołu gazowego widać zwęglone troty ) truchłem ACV. Na tymże zdjęciu jest też określone ciśnienie pracy modulatora ( to coś w prawo powyżej nalepki ).
    A kocioł pewnie będzie poniżej gruntu, a butla na tym różowym wężu.
    A tak poza konkursem --- jesteś z zawodu elektrykiem, taniej Cię wyjdzie stary bojler ze sprawną grzałką i termostatem, bo pompę do obsługi podłogówki to już powinieneś kupić docelową.
    rafcio_21
    Level 29  
    1tropek wrote:

Mocno Ci zależy na tym by zrobić sobie ( oby tylko ) krzywdę.
    Zmieniasz treść "zeznania" - w pierwszym wpisie było o wygrzaniu podłogówki, teraz chcesz grzać jakąś kubaturę do wiosny.

Nie zmieniam zeznania cały czas chodzi mi tylko o wygranie podłogowego i do tego tylko celu zakipilem owy złom a dopiero na wiosnę będę miał docelowy przyłącz gazu jak bym go już miał to nie musiałbym kombinować tylko doloczylbym ten piec do przylacza i nie musiałbym z dysza kombinować.
    ziomekorko
    Level 19  
    Witam. Jednak zmieniam zdanie. Dokopałem się do dokumentacji owego kotła, niestety tylko po belgijsku i francusku co świadczy gzie były sprzedawane i użytkowane, i z niej wynika że te kotły pracują tylko na gazie ziemnym bez możliwości przezbrojenia do propan-butan. Także wycofuje się z wcześniejszych wypowiedzi o możliwości przezbrojenia tych kotłów. Poniżej owa instrukcja serwisowa.
    rafcio_21
    Level 29  
    Ja z kolei znalazłem opis tego reduktora tylko w innym piecu Redimax i są podane wymiary dysz dla ziemnego i dla LPG jest inna moc pieca ale dysze są mniej więcej o 1.3mm mniejsze dla LPG dlatego ja spróbuję u siebie przerobić na początek z 2.7 mm na 1.2mm ewentualnie na 1.5 mm i zobaczę jaki będzie płomień .
    ziomekorko
    Level 19  
    rafcio_21 - skoro producent firma ACV nie przewiduje możliwości przezbrojenia na gaz płynny to na siłę tego nie rób. Masz stary kocioł a w nim stary zużyty palnik z armaturą gazową i do tego nie wiadomo czy sprawny i w jakim stanie technicznym, a ty uparłeś się na przezbrojenie do innego gazu - według producenta nie można !!!. Jeżeli tak kombinujesz zawodowo jak w tym temacie to współczuję twoim klientom.
    Zegnam.
    rafcio_21
    Level 29  
    Kombinuje bo tak mi doradził znajomy gazownik i twierdził że już nie raz przerabiał piece i że to będzie dla mnie najlepsza opcja i te 2 tygodnie grzania obskoczy tym piecem jak juz kupiłem to chce go chociaż spróbować uruchomić a palniki nie są zużyte jak by się mogło wydawać bo ten pięć chodził do końca był zdemontowany jakieś 2 tygodnie temu i używany tylko jak koleś gdzieś wyjeżdżał normalnie palił piecem węglowym . Termopara jak na swój wiek nie jest zużyta narazie mnie nie stać na zakup nowego pieca a ziemny będę miał dopiero w przyszłym roku
    1tropek
    Level 23  
    rafcio_21 wrote:
    Kombinuje bo tak mi doradził znajomy gazownik i twierdził że już nie raz przerabiał piece i że to będzie dla mnie najlepsza opcja i te 2 tygodnie grzania obskoczy tym piecem jak juz kupiłem to chce go chociaż spróbować ( ... )

On niech próbuje. Z daleka od Twojego domu.
    Na drugim zdjęciu od lewej widać że to palniki rurowe -- super rzecz do robienia fajerweków.
    Czy tenże gazownik doradził Ci wygrzewanie betonu wylanego kilka miesięcy wcześniej?????????????

Daj jakiś namiar na magika wart jest zareklamowania.
    rafcio_21
    Level 29  
    1tropek wrote:
    zy tenże gazownik doradził Ci wygrzewanie betonu wylanego kilka miesięcy wcześniej?????????????

Wygrzewanie dorodzilo kilka innych osób to skoro miałem wylewki kilka miesięcy temu i beton juz zdążył popękać to można układać i wiecej mi nie speka chodzi o to ze teraz widzę ze dzieniegdzie beton się jakby skurczył widzę ze powstały większe szczeliny np przy ścianach i teraz pytanie czy jak położę płytki zacznę za jakiś czas grzać to co się będzie działo z betonem .
    rafcio_21
    Level 29  
    Piec uruchomiony na początku były dysze 1.2mm ale był trochę mały płomień teraz są dysze 1.5 mm i płomień jest wystarczający ładny niebiesiutki na palnikach głównych płomień dyżurny tez ładny niebieski teraz musze tylko wezwać hydraulika żeby podpiąć go do instalacji dzięki wszystkim za próbę pomocy temat zamykam.