logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zestaw komputerowy jest ok i czy chłodzenie boxowe wystarczy?

KAMIX2001 31 Lip 2017 08:44 5136 7
REKLAMA
  • #1 16617477
    KAMIX2001
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,
    Tak jak w temacie mam dwa pytania.
    W sobotę wieczorem na xkom w końcu zamówiłem nowy zestaw komputerowy. Przyjdzie mi w tym tygodniu prawdobodobnie.
    Zestaw:
    CPU: Intel Core i5-7500
    MOBO: MSI B250M MORTAR
    GPU: ASUS GEFORCE GTX 1050Ti SRTIX OC 4GB
    RAM: 2x HyperX DDR4 2400MHz Fury Black CL15
    SSD: Crucial MX200 250GB (kupiony w tamtym roku)
    HDD: Samsung HD250HJ 250GB (ze starego zestawu)
    PSU: SilentiumPC 600W Vero M1 (kupiony w tamtym roku)
    CASE: SilentiumPC Gladius M20 (również kupiona w tamtym roku)

Co o tym sądziecie? Mi się wydaję że jest ok, ale chciałbym również od was usłyszeć opinię.

Drugie pytanie to takie czy chłodzenie BOXowe wystarczy? Czy temperatury będę ok? Wiem że BOX jest głośny itd. Ale chodzi mi o temperatury jak to będzie wyglądać? Mam zamiar grać i jednocześnie streamować.
    Oczywiście w najbliższym czasie mam zamiar kupić chłodzenie niereferencyjne.

Z góry dzięki za pomoc :)
    Miłego tygodnia
  • REKLAMA
  • #2 16617517
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam.

Sprzęt całkowicie ok, co do BOX - zawsze warto mieć coś lepszego, bo BOX to taka podstawa, wiesz o co chodzi. Aczkolwiek, jeśli nie planujesz ostrego OC, to do Twojego zastosowania nie powinno to robić stresów temperaturowych.
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
    Konstantego Damrota 5, Radlin, 44-310 | Tel.: 692XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.kaliberpc-service.pl/
  • REKLAMA
  • #3 16617554
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Zestaw jest ok, jeżeli chłodzenie okaże się za głośne to mogę polecić Spartan 3 PRO albo Fera 3, temperatury spadną i będzie cicho. Nic innego nie warto pchać, to są wydajne chłodzenia do procesorów jeżeli nie planuje się podkręcać.
  • #4 16617633
    KAMIX2001
    Poziom 8  
    Ok panowie wielkie dzięki za pomoc. Zobaczymy jak mi pójdzie składanie :)
  • REKLAMA
  • #5 16617635
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Uważaj na piny w sockecie, składanie to sama przyjemność :)
    Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #6 16617639
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 982
    Autorowi i bez podkręcania mogą skoczyć temperatury przy maksymalnym obciążeniu CPU.
    To dość łatwo sprawdzić instalując jakiś "wygrzewacz" komputera, np OCCT.
    Chcąc "grać i jednocześnie streamować" to zadbałbym o dobry przeciąg w całej obudowie, nie tylko na procesorze. Chciałbym przypomnieć jakie obecnie mamy temperatury, człowiek ledwo dycha, to co dzieje się w obudowie chłodzonej wiatrem o tej jakże wakacyjnej temperaturze ?
    Te niereferenty chłodzą również mobo ? Bo konstrukcja chłodzenia intela stara się ochłodzić i pamięci, i płytę.
    @KAMIX2001 nie pytaj, poskładaj i sprawdź jakie będą generować się temperatury w komputerze, poszukaj do ilu jest bezpiecznie, kiedy komputer może wyłączyć się z przegrzania. Głośny wentylator to tylko mała niedogodność, ważne by schładzał w każdych warunkach, przy max obciążeniu tego co tam masz, jak i podczas upałów.
    Box intela powinien bez trudu schłodzić procesor, ale źle go zamontujesz i będzie problem, także jakieś testy i tak Cię czekają :)
  • #7 16619390
    KAMIX2001
    Poziom 8  
    yyy w obudowie mam 3 wentylatory obecnie jest chłodno więc tu raczej nie będzie problemu.
    Uważaj na piny - Chodzi ci o to aby delikatnie włożył procek do socketu???
  • #8 16619495
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 982
    Pewnie o to, i aby dobrze trafić od razu procesorem w podstawkę, wycięcia i inne takie wskazujące jak wkładać procesor, ważny rozdział w instrukcji do płyty :)
    KAMIX2001 napisał:
    w obudowie mam 3 wentylatory obecnie jest chłodno więc tu raczej nie będzie problemu.
    Popatrz na budowę boxa intela, chłodząc, wieje także przez żeberka radiatora na płytę, i obok na radiatory umieszczone w pobliżu. Teraz popatrz na te niereferenty, i pomyśl gdzie dmuchają ich wentylatory. Piszę to z pozycji podkręcacza CPU i GPU, korzystającego kiedyś z chłodzenia wodnego, niby bez wentylatorów. Cóż z tego że procesor był zimny, gdy płyta wokół niego gorzała ? I tak, na tą okoliczność wiatr musiał być nadal. Z kręceniem, czy też nie, grzeje się i płyta główna wokół procesora, pamięci. Zwróć na to uwagę, bo im wyższe temperatury, tym większa szansa na uszkodzenia, elektronika nie lubi wysokich temperatur, i w dłuższym okresie może się uszkodzić.
    Teraz też mając już podobnego niereferenta, mam również sam boxowy wentylator podwieszony i wiejący wprost na płytę główną.
    Jak pamiętam chipsety i pamięci mogły generować błędy przy temp od ok 50C, dyski HDD też, to gdzie tu im do temperatur osiąganych przez CPU I GPU na poziomie 90C... A teraz ? Pewnie wiele się nie zmieniło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zamówił nowy zestaw komputerowy z procesorem Intel Core i5-7500, płytą główną MSI B250M MORTAR, kartą graficzną ASUS GeForce GTX 1050Ti, pamięcią RAM HyperX DDR4 2400MHz, dyskiem SSD Crucial MX200 oraz zasilaczem SilentiumPC 600W. Użytkownik pyta o opinię na temat zestawu oraz o wystarczalność chłodzenia boxowego. Odpowiedzi sugerują, że zestaw jest odpowiedni do zastosowań, a chłodzenie boxowe powinno być wystarczające, o ile nie planuje się podkręcania. Rekomendowane są alternatywne chłodzenia, takie jak Spartan 3 PRO lub Fera 3, w przypadku problemów z hałasem lub temperaturami. Użytkownicy podkreślają również znaczenie dobrego przepływu powietrza w obudowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA