logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać zachodnie stacje na falach średnich starym radiem Unitra?

Teutel 02 Sie 2005 14:24 4915 18
REKLAMA
  • #1 1700259
    Teutel
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Mam stare radio Unitry, na skali fal średnich są wypisane miasta ktorych pewnie mozna bylo sluchac jak konstruowali radio a teraz na srednich nic za bardzo nie slychac, czy mozna wiec sluchac rozglosni zachodnich na falach srednich? jesli tak to czy potrzeba jakas specjalna czy zwykla antene???
  • REKLAMA
  • #2 1700374
    Piter K.
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    zrob sobie longwire czyli kawal drutu, jakies 25-40m. prowizorycznie mozesz go zrobic z drutu nawojowego, wydobytego np. z cewek rozmagesowujacych kineskop. drut poprostu zarzuc na drzewo. lecz jesli chcesz bardziej profesionalnie to zrob tak -> http://www.winradio.com/home/ax05e.htm izolatorki "jajowe" mozna kupic na allegro i sa dosc tanie.
    pamietaj tez ze propagacja na falach srednich zaczyna sie po zachodzie slonca, w dzien chocbys mial nie wiadomo jaka antene nie wiele uslyszysz.
    pzdr. Piter
  • #3 1700425
    Teutel
    Poziom 17  
    a jakbym kupil zwykly kabel miedziany w sklepie , dwuzyłowy i rozdzielił go i mial 2x wiekszy jednożyłowy, to muszę usunąć izolację aby byla to antena???
  • #4 1700669
    sq6fmy
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    izolacja niczemu nie przeszkadza i smialo mozesz uzyc takiego przewodu.

pozdr
    Jacek
  • #5 1700709
    Teutel
    Poziom 17  
    a w samochodach np. uzywajac Safari na srednich nie da sie zlapac, ale tez nie da sie dac 25m kabla, wiec czemu w tym radiu jest taki zakres, czy da sie inaczej sluchac?? chodzi mi tu o to radio samochodowe
  • #6 1700945
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Spróbuj, jak to pisał Piter K., spróbować późnym wieczorem (gdy się już ściemni), najlepiej przy wyłączonym silniku. W samochodach do odbioru na falach KF zdaje się wykorzystuje się tę samą antenę co na UKF (mam kilka takich starych uszkodzonych radioodbiorników samochodowych i nie ma wewnątrz anten ferrytowych).

W walkman-ie też mam pasmo UKF i średnie (z tym, że jest wewnątrz antena ferrytowa) i czasami zdarzało się, że jadąc autobusem byłem w stanie posłuchać na falach średnich rosyjskich stacji. W terenie otwartym i mniej zakłóconym było oczywiście o wiele lepiej...
  • REKLAMA
  • #7 1703363
    Teutel
    Poziom 17  
    a czy ten kabel powinien byc naciągnięty i prosty zeby byl anteną, czy też może zakręcać lub swobodnie wisieć?
  • REKLAMA
  • #8 1703587
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Anteną to on będzie zawsze, ale najlepiej będzie, jeśli ten kabel naciągnięty zawiesisz z dala od ziemi, ścian, itp. Choć np. wyrzucenie kilku metrów drutu za okno (by wisiał np. na ciężarku) już powinno dać efekt...
  • #9 1703835
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Teutel napisał:
    a w samochodach np. uzywajac Safari na srednich nie da się zlapac, ale tez nie da się dac 25m kabla, wiec czemu w tym radiu jest taki zakres, czy da się inaczej sluchac?? chodzi mi tu o to radio samochodowe

Kiedyś na średnich pracowały stacje lokalne (tak jak teraz na UKFie), jak chcesz odebrać dalekie stacje to musisz poczekać do zmroku - wtedy uaktywnia sie propagacja fal średnich. Niestety zakres ten jest dość podatny za zakłócenia, i jak mieszkasz w bloku czy w centrum większego miasta to usłyszysz tylko kilka stacji i to z silnymi szumami. W szczególności fatalnie działają na odbiór zasilacze impulsowe - np. w komputerze czy odbiorniku TV. Jak będziesz miał to radio zasilane z jednego gniazdka z komputerem, albo stojące blisko komputera (oczywiście włączonego :) to usłyszysz jedynie warkot.
    Oczywiście przydatna jest antena zewnętrzna - im dłuższy kawał drutu tym lepiej, choć na antenie ferrytowej wbudowanej w większość radyj tez można coś usłyszeć.

BTW. Codziennie pomiędzy 22.30 a 23.30 naszego czasu na częstotliwości ok. 1450kHz nadaje po polsku radio CRI (China Radio International) - nawet jest nauka chińskiego :)

BTW. z
  • #10 1703900
    Teutel
    Poziom 17  
    Dzieki za ciekawostke:D . ale to radio Safari 5 ja ne zasilam z gniazdka tylko z akumulatora. Natomiast bardzo blisko mam maszt nadawczy FM (okolo 3km) to czy on nie bedzie zakłocal tych średnich?
  • #11 1704402
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Teutel napisał:
    Dzieki za ciekawostke:D . ale to radio Safari 5 ja ne zasilam z gniazdka tylko z akumulatora. Natomiast bardzo blisko mam maszt nadawczy FM (okolo 3km) to czy on nie bedzie zakłocal tych średnich?

Nie, to nie ten zakres, a nadajnik raczej mają niesiekący :)

Zasilanie z akumulatora pomoże, ale pamiętaj, że przewody sieci promieniują. W każdym razie życzę fajnych stacji, czasami cuda można złapać :). Choc krótkie fale pod tym względem są lepsze.
  • #12 1704439
    Teutel
    Poziom 17  
    Ja łapię wspomnane chinskie radio miedzynarodowe na 1600 kHz na Kasprzaku zasilanym z sieci i to bez robienia anteny z drutu, nawet przy schowanej antenie radia, odbieram ta stację, to po co robic antene? poprawilby sie odbior?
  • #13 1704742
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Teutel napisał:
    Ja łapię wspomnane chinskie radio miedzynarodowe na 1600 kHz na Kasprzaku zasilanym z sieci i to bez robienia anteny z drutu, nawet przy schowanej antenie radia, odbieram ta stację, to po co robic antene? poprawilby się odbior?

U mnie (Warszawa Białołęka) Chiny idą bardzo różnie - jednego dnia czysto i silnie, innego zmiennie, od ładnego odbioru do niemal całkowitego zaniku. Sprawy mi zapewne nie ułatwia ekranujący dach (blachodachówka, mieszkam na ostatnim piętrze). Oczywiście im większa antena tym więcej stacji. Miałem kiedyś okazję słuchać średnich w dzień (ok 17 godziny) na prostym, trzylampowym reakcyjnym radiu (Philips 33A) zasilanym z 'profesjonalnej' anteny krótkofalarskiej - efekt porażający: w środku dnia, w mieście, kilka stacji na średnich, czysto jak na UKFie!
  • #14 1704871
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    sq6fmy napisał:

pozdr
    Jacek

Tylko do gniazda antenowego włóż końcówkę odizolowaną ! będzie trochę lepiej Vy 73 SP7XJB
  • #15 1705431
    Teutel
    Poziom 17  
    Moon voyager napisał:
    sq6fmy napisał:

pozdr
    Jacek

Tylko do gniazda antenowego włóż końcówkę odizolowaną ! będzie trochę lepiej Vy 73 SP7XJB

co to jest Vy 73 SP7XJB?

i z innego zakresu: na UKF-ie nakładają mi się stacje, czyli slysze dwie jednoczesnie, co mam wyregulować?
  • REKLAMA
  • #16 1706793
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Teutel napisał:
    Moon voyager napisał:
    sq6fmy napisał:

pozdr
    Jacek

Cytat:
    co to jest Vy 73 SP7XJB?

odp. tak trochę na wyrost z rozpędu. Więcej nie napiszę. Oznacza: serdeczne pozdrowienia od SP7XJB (SP7XJB to taki mój znak)

i z innego zakresu: na UKF-ie nakładają mi się stacje, czyli slysze dwie jednoczesnie, co mam wyregulować?
  • #17 1706851
    Teutel
    Poziom 17  
    UKF-ie nakładają mi się stacje, czyli slysze dwie jednoczesnie, co mam wyregulować?
  • #18 2680151
    Teutel
    Poziom 17  
    A mogę, zamiast do 25metrowej anteny, podłączyć się do rynny przy dachu? Rynna stalowa razem będzie (około) 25m ? Chodzi mi o fale średnie
  • #19 2681461
    terpio
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Rynna raczej moze stanowic uziemnienie, posluchaj kolegow i sprobuj z tym kablem ale raczej musi byc dlugi na srednich,dodatkowo pomoc moze tez polaczenie masy odb. z ziemia np. kaloryferem. Ale wieczorem silniejsze stacje nawet w miescie powinno byc slychac na wewnetrznej ferrytowce.

Podsumowanie tematu

✨ Odbiór zachodnich stacji na falach średnich za pomocą starego radia Unitra jest możliwy, jednak wymaga odpowiedniej anteny i warunków propagacyjnych. Najlepsze efekty uzyskuje się po zmroku, gdy propagacja fal średnich jest aktywna. Zalecane jest zastosowanie długiego przewodu (longwire) o długości 25-40 metrów, który można zawiesić na drzewie lub za oknem, najlepiej naciągnięty i z dala od przeszkód takich jak ziemia czy ściany. Izolacja przewodu nie przeszkadza w odbiorze, a do gniazda antenowego warto włożyć końcówkę odizolowaną, co poprawia jakość sygnału. W przypadku odbioru w samochodzie, gdzie nie ma możliwości zastosowania długiej anteny, odbiór fal średnich jest utrudniony, gdyż antena samochodowa zwykle jest przystosowana do UKF i fal krótkich. Zakłócenia pochodzące od nadajników FM czy zasilaczy impulsowych mogą pogarszać odbiór, zwłaszcza w środowisku miejskim. Alternatywnie można wykorzystać elementy instalacji domowej, takie jak stalowa rynna, jako uziemienie lub antenę, jednak długi przewód drutowy pozostaje najskuteczniejszym rozwiązaniem. Przykładowo, na częstotliwości około 1450 kHz nadaje Radio China International, które można odbierać w Polsce po zmroku. Wskazano także, że większa antena i dobre uziemienie (np. kaloryfer) poprawiają odbiór. W przypadku problemów z nakładaniem się stacji na UKF, należy regulować odpowiednie elementy odbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA