logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wybudzeniem komputera z trybu uśpienia.

pavlb100 31 Lip 2017 13:28 6465 5
REKLAMA
  • #1 16617880
    pavlb100
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Piszę w sprawie pomocy rozwiązania mojego problemu jaki napotkałem dzisiaj po raz pierwszy,

problem polega na tym, iż miałem włączony komputer całą noc, i po ok 15minutach automatycznie mój komputer przechodzi w tryb uśpienia (sleep)
    aby wyjść z niego, domyślnie musiałem poruszać myszką, lub klawiaturą coś nacisnąć i automatycznie sam się wzbudzał.
    A więc, dzisiaj jak chciałem go wybudzić, nie działała ani klawiatura ani myszka (świecą się) także wiedziałem że coś jest nie tak, za to na monitorze wyskakuje komunikat 'Brak wejścia wideo', 'Przechodzenie w tryb uśpienia', Nie jest to problem monitora, ponieważ sprawdzałem go na drugim komputerze i wszystko jest ok z monitorem, próbowałem go resetować dziesiątki razy, lecz niestety bez jakichkolwiek efektów, zawsze się włącza, wiatraki chodzą, dvd działa, i nic więcej. Resetowanie, nic nie daje. Zawsze efekt taki sam, próbowałem też przekładać ramy ale również to nic nie dało. Jestem bezsilny ponieważ nic nie mogę zrobić, nawet nie mogę wejść do BIOS, czy coś, ponieważ nie widzę obrazu na monitorze, czarny ekran.
    Jeśli ktoś miał podobny problem, proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16617892
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Podaj konfigurację komputera.
    Zapoznaj się z tym tematem -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html

Pierwszy podejrzany to zasilacz, ale nie będziemy gdybać skoro nie znamy żadnych danych. Jeżeli masz miernik to zmierz jego napięcia.
  • REKLAMA
  • #3 16617908
    Kubson Pc
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Spróbuj przepiąć monitor do innego portu karty graficznej. Z myszką i klawiaturą spróbuj tak samo. :)
    badboy84 napisał:

Pierwszy podejrzany to zasilacz, ale nie będziemy gdybać skoro nie znamy żadnych danych.

Też możliwe.
  • REKLAMA
  • #4 16618688
    pavlb100
    Poziom 2  
    Niestety dokładnej specyfikacji nie pamiętam, nie mam też wglądu do pc, ,bo nie moge nawet na niego wejść, rozwinę pare przyszłych sugestii,
    -Komputer się włącza, sugeruje to po tym, że chodzą wszystkie wiatraczki, nagrywarka, oświetlenie komputera, jak i karty graficznej (świeci sie logo), przez co zasilacz odrzucam.
    -Nie działają wszystkie porty usb,
    -Nie działają porty HDMI, dSUB (używam kabla HDMI do monitora) lecz też sprawdziłęm dsub, efekt taki sam.

Cały czas mi się wydaje, że mój pc jest w stanie uspania, wystarczy tylko ruszyć myszką żeby go obudzić... no ale jak skoro nie działa?

Jak coś, sprawdzałem już na wielu myszkach, sprawdzałem czy mój sprzęt działa na innym komputerze itp.
  • REKLAMA
  • #5 16618728
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    pavlb100 napisał:
    przez co zasilacz odrzucam.

To skoro się znasz to po co tutaj piszesz ;)

pavlb100 napisał:
    dokładnej specyfikacji nie pamiętam, nie mam też wglądu do pc, ,bo nie moge nawet na niego wejść,

Ale jaki masz problem z rozkręceniem obudowy i odczytaniem chociażby modelu płyty głównej jak i zasilacza?

pavlb100 napisał:
    Cały czas mi się wydaje, że mój pc jest w stanie uspania, wystarczy tylko ruszyć myszką żeby go obudzić.

W trybie uśpienia wentylatory nie pracują. W takim stanie powinno dać się wybudzić komputer.
    Jeżeli wyłączysz komputer z prądu to automatycznie ulatniają się dane z RAM i masz wyłączony komputer. Po podłączeniu do prądu i włączeniu komputera wszystko powinno działać. Z tego rozumiem - tak nie jest?
    To nie ma nic wspólnego z wybudzaniem komputera ze stanu uśpienia.

W takim razie podaj jeszcze model karty graficznej. Jeżeli nie ma żadnego obrazu to bardzo możliwe, że grafika padła. A mogła paść od pseudo-zasilacza.
REKLAMA