logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 42P J350 - Telewizor słabo reaguje na pilota, co może być przyczyną?

paaawel5 01 Sie 2017 22:49 585 5
REKLAMA
  • #1 16620622
    paaawel5
    Poziom 10  
    Ocena: 39
    Witam, mam taki problem, że plazma rodziców nie reaguje właściwie na pilota. Zaczęło się kilka lat temu - oryginalny pilot po 2l nadawał się do wymiany bo wytarł się w nim grafit, po kolejnym roku to samo i zmiana pilota (30 zł) i problem rozwiązany. Teraz jest coraz gorzej i reaguje tylko z odległości ok 1 metra, z dalszej jest problem - raz zaskoczy raz nie. Kupiłem nowy pilot ale już poprawy nie było. Sprawdziłem stary aparatem - dioda mruga jak stroboskop w nowym to samo e być problemem i jak to rozwiązać bo to uciążliwe by co chwila podchodzić do tv celem przełączenia kanału. Na drodze problemu nie ma nic nie zasłania itd a problem jest ...
    prozaiczne problemy typu baterie też sprawdzane, pożyczony pilot tak samo ...
    tv to LG 42P j350
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16620678
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Witam.
    Dziwi mnie trochę że tak często zmieniasz te piloty? Najprawdopodobniej ktoś u Ciebie lubi "dusić" pilota w ręce ? Naprawiam piloty, to widzę. Nie raz i nie dwa, to obraz nędzy i rozpaczy co jest w środku takiego pilota? Podobne "coś" jak woskowina z uszu. I to nie jest żart. Takie coś obniża rezystancję i powoduje zaburzenie pracy procesora i faktycznie ludzie duszą te klawisze masakrując gumki czy grafit? A odruch mamy taki nie działa to naciskamy mocniej a jak to nie pomoże to podejdę bliżej..? O zaskoczył? Fajnie. ;)
    Tyle moich wywodów bo gasi mnie jedno Twoje zdanie że na pożyczonym pilocie jest .. tak samo ?
    Podpowiem z takich prozaicznych też spraw.. brud. Kurz lub słodka plama na drodze pomiędzy odbiornikiem zdalnego sterowania a pilotem..
    Tyle ode mnie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 16621058
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9193
    Możliwe jest też uszkodzenie samego odbiornika IR w TV. Niezbyt częsta usterka, ale jednak spotykana.
  • REKLAMA
  • #4 16621071
    paaawel5
    Poziom 10  
    Piko napisał:
    Witam.
    Dziwi mnie trochę że tak często zmieniasz te piloty?

zmieniam bo szukam ratunku a to najtańsze rozwiązanie z racji tego, że mieszkam w takim zadu... że nie ma nigdzie servisu TV itp.
    398216 Usunięty jeśli chodzi o odbiornik IR - to jest to sama dioda czy dioda z jakąś tam elektroniką ?
  • REKLAMA
  • #5 16621146
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    paaawel5 napisał:
    ... jeśli chodzi o odbiornik IR - to jest to sama dioda czy dioda z jakąś tam elektroniką ?

Witam. Gdyby była sama, napisałby dioda odbiorcza a tak jest odbiornik IR. ;)

398216 Usunięty napisał:
    Możliwe jest też uszkodzenie samego odbiornika IR w TV. Niezbyt częsta usterka, ale jednak spotykana.

Owszem siadają, zgadza się. Może też być zła filtracja napięcia zasilania owego odbiornika? W samym TV powodów może być wiele? Ja tam staram się najpierw eliminować te prostsze i tańsze.
    Jest jeszcze jeden dość często spotykany problem i wiele sprzętów na to reaguje. Tzn. Oświetlenie energooszczędne typu świetlówki kompaktowe. Ale to też idzie "wymacać" na zasadzie że za dnia (za widoku kiedy nie palą się kinkiety bądź żyrandol) TV zachowuje się poprawnie a wieczorem kiedy zapali się oświetlenie , wszystko się zmienia? Sprawdź może to akurat to?

Pozdrawiam.
  • #6 16648670
    paaawel5
    Poziom 10  
    co do tego odbiornika to musi być jakiś konkretny ? czy są jakieś uniwersalne które będą działać z ok 4 m w tym telewizorze ?
REKLAMA