logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano]Grohe rapid sl - spluczka regulacja

Magda0512 03 Sie 2017 16:19 32703 14
REKLAMA
  • #1 16623434
    Magda0512
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Witam, mam problem z systemem podtynkowym Grohe Rapid SL. Dopiero go kupiliśmy, został zamontowany i przy próbie spuszczenia wody zamiast z rozsądnym impetem splukiwać miskę to woda leci sobie tylną ścianą miski jak spokojny potok. Wygląda to tak jakby zupełnie nie było tam jakiegoś ciśnienia przy wlocie wody do michy. Czy ktoś się z tym spotkał i ma pojęcie jak to wyregulowac? A może kupiłam po prostu szmelcowaty produkt :(?
  • REKLAMA
  • #2 16623593
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 558
    Witaj, tam nie ma żadnego ciśnienia, układ działa typowo grawitacyjnie. Sama raczej tego nie naprawisz.
  • REKLAMA
  • #3 16623664
    Magda0512
    Poziom 7  
    na forum narzekali, że im za mocno woda leci i wychlapuje na podłogę i jakoś to niby regulowali. Więc może jednak da się coś z tym zrobić jeśli leci ona zbyt wolno?...sama nie chce tego naprawić tylko znać możliwy kierunek działania. Niby zmontowane wszystko ok. Serwisant z Grohe przez tel rzucił, że może jakaś zaślepka między miska a podłączeniem do spluczki blokuje przepływ tyle, że tam nic nie ma... Dopiero co założone, zabudowane płytkami i płyta gk chyba się nie wsciekne jak trzeba będzie to kuć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16624293
    Magda0512
    Poziom 7  
    Hej, czytałam te wpisy :-) tylko, że one są na temat regulacji ilości wody ,która jest uwalniania do miski po przycisnieciu guzika a nie, że tak powiem "jakości i szybkości" jej wypływania do miski wc. Ta woda w ilości 6 l czy tam 9l to może sobie lecieć ale zamiast chlusnąć porządnie po tej misce to ona wolno sobie spływa po ściankach przez jakiś czas aż zleci, nie spłukuje..generalnie wc nie spełnia podstawowej funkcji. Porównując: jak wlejesz wiadro wody z góry do WC to woda leci szybko w większej ilości i to co zalega jest wypchane do rur a jak będziesz wlewal tą samą ilość wody z wiadra ale przez lejek to "kupa" będzie sobie tańczyć w wodzie i efekt taki, że wodę zlejesz i rachunki te same zapłacisz...
  • #7 16624332
    Magda0512
    Poziom 7  
    Ok dzięki tak z czytania i śledzenia internetu przychodzą mi do głowy jedynie takie historie jak za słabo podnoszący się mechanizm do góry i tej wody mniej wpada do miski albo coś z tą rura wchodząca do miski... tam generalnie nie bardzo było co zle zamontować :( chyba trzeba wezwać magika z serwisu jednak,
  • #8 16624334
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Wcześniej działało prawidłowo spuszczanie wody ?
  • #9 16624336
    Magda0512
    Poziom 7  
    To jest nowe, dopiero co założone wiec już przy pierwszej próbie działania mechanizmu jest taka historia z tym sprzętem. Do grohe pisałam ale nie mam odpowiedzi narazie a serwisant grohe rzucił tylko "pomysł" ale żadnej zaslepki tam nie ma.
  • #10 16624342
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Pozostaje tylko serwis lub złota rączka , tam praktycznie nie powinny być problemy z montażem jeśli się prześledzi jego układ i budowę. :)
  • #11 16624349
    Magda0512
    Poziom 7  
    To jest mieszkanie, które od postaw remontuję, nie mieszkałam tam ani dnia bo ciągle są tam robotnicy. Zaufany Pan od remontu, który robi trudniejsze rzeczy niż montaż WC też ma zagwostke..albo mu się ufa dziś albo serwis. W końcu montuje w ścianie sprzęt który w domyśle jest sprawny..nie wyobrażam sobie tego wyburzać teraz ze sciany
  • Pomocny post
    #12 16624356
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Należy sprawdzić poprawność montażu zaworu w zbiorniku, jeśli jest ok to zdemontować miskę podstawić wiadro pod rurę spustową i wypuścić wodę sprawdzisz w ten sposób czy problem leży po stronie spłuczki czy miski. W miskach przy wlocie wody spłukującej montowane są plastikowe przeciwchlapacze może jest przytkany Możliwe że podczas montażu został jakiś śmieć,gruz j i przytkał odpływ. Problemem powinna zająć się osoba montująca. Sprawdź jeszcze jak wygląda spust wody bez klawisza może spłuczka jest zbyt szczelnie zabudowana i powstaje podciśnienie uniemożliwiające szybki wypływ wody ze zbiornika.
  • #13 16624359
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Nie polecam zabudowania spłuczki bez dokładnego sprawdzenia i ustawienia ja dopiero po paru dniach użytkowania zezwoliłem na zabudowę. :)
  • #14 16624361
    Magda0512
    Poziom 7  
    Dzięki, będziemy kombinować oby sie udało;) dam znać jak sprawa dobiegnie ku końcowi

Dodano po 41 [minuty]:

Paweł, może i racja ale wiesz nie po to płacisz kokosy za "dobry sprzęt" aby od nowości był zepsuty. To producent powinien robić testy a nie ja w domu zakładając z góry, że trafiła mi się felerna sztuka..
  • #15 16626245
    Magda0512
    Poziom 7  
    Hej,

Sprawa rozwiązała się całkiem dobrze bo okazało się po podjęciu przeze mnie kontaktu z firmą Grohe (z centralą), że blokada transportowa (czerwona rączka), która należy wyjąć często potrafi odczepić się od zaślepki plastikowej w kształcie literki X , która wpada głębiej i blokuje podnoszenie się mechanizmu na prawidłową wysokość a co za tym idzie wodą ma zbyt mały przesmyk aby polecieć z odpowiednią siłą. Mój pracownik pogrzebał tam głęboko i faktycznie sprzęt w tej chwili działa tak jak powinien :) dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z systemem podtynkowym Grohe Rapid SL, który nie spłukuje toalety z odpowiednią siłą, a woda spływa wolno po ściankach miski. Użytkownik zauważył, że przyczyną może być blokada w instalacji lub nieprawidłowy montaż. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie poprawności montażu zaworu, ewentualne zdemontowanie miski w celu sprawdzenia odpływu oraz usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez usunięcie blokady transportowej, co pozwoliło na prawidłowe działanie mechanizmu spłukującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA