logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa?

andrzejkowm 03 Sie 2017 17:15 17229 15
REKLAMA
  • #1 16623539
    andrzejkowm
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam

Mam kłopot z ekspresem do kawy Philips Saeco Exprelia HD8854/09
    Po włączeniu wyświetla komunikat: napełnianie obwodu wodnego, po nim: płukanie obwodu.
    mimo tego że powtarza te czynności kilkakrotnie nie leci z niego ani 1 kropla.
    Kiedyś już miałem podobny problem, ale wówczas wyświetlał błąd E03 (lub E 05 teraz już nie pamiętam). W serwisie powiedzieli że wymienili pompę i wszystko było ok przez kolejne 2+lata. Ale w ciągu ostatniego miesiąca problem powrócił, co prawda jeszcze dziś rano zrobił kawę, po kilku próbach, ale teraz już po kilkunastu próbach, to ja się poddałem.

Macie jakieś pomysły, co mogło się stać?

Pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 16624002
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3330
    Przyczyn może być naprawdę wiele..
    Począwszy od samego przeplywomierza..
    Należy skontrolować cały układ wody sprawdzając jego drożność i prawidłowe ciśnienie pompy..
    Bez tego można gdybac w nieskończoność..

Ostatni egzemplarz tego modelu z takim problemem miał zapchany zawór w drzwiach.
    Ale jak wyżej wspomniałem.. Równie dobrze może być to druga strona układu..

Naturalnie nie chce źle wróżyć ale z doświadczenia wiem ze na sile probowanie robienia kawy nie zawsze skutkuje samoistną naprawą.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #3 16624235
    andrzejkowm
    Poziom 10  
    Spróbowałem jeszcze kilku zabiegów i na tą chwilę udało mi się kawę.
    Zobaczymy jak będzie jutro rano.
    Jutro napisze co zrobiłem i z jakim skutkiem.
  • #4 16625554
    cafedomino
    Poziom 20  
    Ocena: 359
    Gdzieś zapchany jest, wyraznie słychać że pompa cichnie to podstawowa oznaka. To że nie wywala błędu 05 to dlatego że przypływomierz daję sygnał do elektroniki w momencie gdy przy zbyt dużym ciśnieniu otwiera się zawór bezpieczeństwa (pewno masz wode w tace ociekowej) i wypływająca woda do tacki gotrochę obkręci. Problem tkwi w obwodzie kawy (bo przy tym teście blokuje się) W momencie kiedy ekspres będzie próbował zrobić płukanie przerwij cykl , wyjmij blok następnie na tylnej ściance jest paluch zaparzacza ten z dwiema czerwonymi uszczelkami pomiędzy nimi jest poprzeczka. Płaskim śrubokrętem podnieś ja do góry (obwin ręke ścierką co by się nie poparzyć ) w momencie podnieśienia poprzeczki do góry z zaworu powinna trysnąć pod ciśnieniem woda jeśli poleci to szukaj zatoru w bloku zaparzającym (górne sito zapchane-brak czyszczenia tabletką, zawór zapchany) jeśli nic nie poleci to bez rozkręcania i szukania w wewnętrznym układzie doprowadzającym wodę do bloku sie nie obejdzie. Spróbuj jeszcze w trakcie płukania pokrecić parę razy pokrętłem na wylewce kawy raz w jedną raz w drugą.
  • #5 16629207
    andrzejkowm
    Poziom 10  
    Dzięki za poradę. Na pewno spróbuję.
    Dodam tylko że spróbowałem takiego "myku":
    -podczas próby napełniania obwodu (tak jak na załączonym filmiku, woda jest w zbiorniku) i próby płukania obwodu zatrzymałem samo płukanie, po czym spróbowałem nalać samej wody poprzez funkcję "Gorąca Woda" i działa bez problemu odmierzając odpowiednią ilość wody.
    -następnie uruchomiłem funkcję "Cappucino" i również ku mojemu zaskoczeniu zostało przygotowane prawidłowo, po czym odbył się cykl czyszczenia dzbanka oraz płukanie obwodu po zakończeniu pracy ekspresu. I to wszystko bez jakichkolwiek problemów.
    Więc ciągle mnie zastanawia to ciągłe napełnianie obwodu. Ale może się to zmieni jak zastosuję się do Twojej porady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16629947
    cafedomino
    Poziom 20  
    Ocena: 359
    Obwód "gorącej wody i capuccino" to dwa osobne obwody, zobacz z tym zaworem jeśli po podnieśieniu poprzeczki woda nie poleci to zapchany jest obwód kawy, jeśli poleci to szukaj zatoru po stronie bloku zaparzającego (wytarta fajka bloku, lub sama porzeczka0 Zapchane siyto.
  • REKLAMA
  • #7 16630180
    andrzejkowm
    Poziom 10  
    Sprawdziłem dokładnie to co opisałeś. Po zwolnieniu zaworu wydostaje się gorąca woda/para.
    Na tą chwilę wiem, że problem problem tkwi raczej po stronie samego zaworku o którym mówisz, lub "fajki:, która go otwiera.
    Sam blok rozkręciłem, sprawdziłem, dodatkowo wyczyściłem, ale nie zauważyłem tak jakiegoś problematycznego punktu, wszystko było drożne.
    Wiesz może jak sprawdzić wspomniane wcześniej elementy (który z nich jest uszkodzony) lub ewentualnie gdzie nabędę te części? Jesteś w stanie kogoś mi polecić, w rozsądnych cenach?

Dodam tylko, że po przerwaniu cyklu płukania, nadal mogę przygotować dowolny rodzaj kawy.
  • REKLAMA
  • #8 17848961
    Therrax
    Poziom 8  
    Ocena: 45
    Andrzeju czy problem został rozwiązany? Mam identyczną sytuację i jestem w kropce co zrobić
  • #9 17848977
    andrzejkowm
    Poziom 10  
    Ostatecznie ekspres trafił do serwisu miesiąc temu i wymieniona została pompa i jeden z zaworów. Niestety nie pamiętam który.
    Teraz działa poprawnie.
    Koszt uslugi wraz z częściami zamknął się w kwocie 520zł.
  • #10 17849022
    Damianrk
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Miałem taką sytuację zawór nad przepływomierzem miał wyciek prosto na przepływomierz. Styki na przepływomierzu zasniedziały i nie podawały impulsów że jest przepływ wody i błąd się pojawiał. Wystarczyło wyczyścić styki i wymienić uszczelki na zawoże.
  • #11 17849065
    Therrax
    Poziom 8  
    U mnie zawór odpowietrzajacy o którym mowa nie leje, przepływka wymieniona, wtyczka czysta. Pompa podaje prawidłowe ciśnienie. Podmienie zawory jak tylko trafi mi się taka możliwość
  • #12 17943603
    Therrax
    Poziom 8  
    Doszedłem w końcu do do tego co powoduje problemy z napełnianiem obwodu. Plastikowy korpus nad elektrozaworem odpowietrzającym jest winowajcą, wyrabia się i należy go wymienić. Po wymianie problem ustępuje. Uprzedzam ze wymiana samej uszczelki nic nie dała.
  • #13 20053692
    jaro833
    Poziom 2  
    Witam Przez 3 dni męczyłem się z błędem 05. Po włączeniu odwaniania buczał (czasami błąd napełniania bloku) i nie puszczał wody i przechodził do fazy 2 (która działała bez zarzutów), czyszczenie bloku też go blokowało, działało tylko płukanie. Wyjąłem bojlery (były drożne), przeczyściłem wężyki, wyczyściłem sitko bloku oraz od góry szpilkę z kulką, przeczyściłem i nasmarowałem zawór za blokiem (ten beżowy), rozebrałem przepływomierz, wyczyściłem zawór do regulacji w drzwiach, przedmuchałem zawór odpowietrzający nad przepływomierzem i dalej nie działał. Już zastanawiałem się czy go nie wyrzucić, w serwisie powiedzieli, że naprawa przy takich objawach może wynieść ponad 600 zł. To już chyba lepiej byłoby dołożyć i kupić nowy. Zamówiłem z north pompę za 74 zł. Coś mnie tknęło i odkręciłem elektrozawór pod odpowietrzaczem, wcisnąłem go kilka razy i założyłem, ekspres zadziałał, ruszyły wszystkie funkcje (odwapniłem i tabletką przeczyściłem blok). Reasumując wystarczyło pewnie odkręcić elektrozawór i go poruszać wciskając (mi pomogło), skoro kupiłem już pompkę (zamiennik) ulkę 48W to ją założyłem (chodzi ciszej i równo podaje wodę). Jakby ktoś miał saeco eksprelie hd8856/09 do wyrzucenia proszę dać znać na jaro83(_at_)gmail.com (może przydać się jako dawca, kilka plastików mam uszkodzonych).
    Załączniki:
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220604_094718.jpg (578.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220604_094711.jpg (511.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220604_094633.jpg (603.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220604_094626.jpg (595.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220604_094621.jpg (778.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220604_094618.jpg (594.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220604_094613.jpg (387.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220606_161606.jpg (438.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220606_162654.jpg (543.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220606_161604.jpg (399.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220606_161558.jpg (473.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220606_161554.jpg (462.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220606_161556.jpg (614.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips Saeco Exprelia HD8854/09 – napełnianie i płukanie bez wody, pompa? IMG_20220606_161551.jpg (467.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21353339
    rimvydasmas
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Każdy, kto ma problemy z cyklem płukania lub napełnianiem cyklu, zalewaniem - w 98% przypadków jest to pompa wodna. I nie ma potrzeby kupowania nowej, bo zwykła wymiana kulki/uszczelki zaworu załatwia sprawę. Koszt zaledwie kilku euro. Jak tutaj: https://www.ebay.co.uk/itm/292493508587
    Filmik jak to wymienić: https://www.youtube.com/watch?v=9p65d-Mrnwc
    Naprawiam te ekspresy do kawy od 17 lat i jest to najczęstsza usterka ze wszystkich.
  • #15 21498117
    Edenmajster
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Zmagam się z podobnym problemem i dopiero zaczynam szukać przyczyny, a przy okazji wymieniam uszczelki i kulki w pompkach, bo ekspres będzie już miał ponad 12 lat.
    Widzę nieszczelność na elektrozaworze (zaznaczone niebieskim kolorem na zdjęciu) - zamówiłem już nowe uszczelki.

Wnętrze ekspresu do kawy z zaznaczonymi obszarami nieszczelności i osadów.

W wężykach odkryłem osad (zaznaczone kolorem magenta na zdjęciu), raczej ciemny, nie wygląda to na kamień, ale albo osad z kawy (???), czy jakieś zanieczyszczenia organiczne (czyt. pleśń (?))...
    Pytanie do was: Jak to wyczyścić w całym obiegu? Generalnie na kamień jest środek, ale na takie zabrudzenia jak to nie za bardzo wiem, co zastosować, poza czyszczeniem manualnym.
    Do tego, o ile w przeźroczystych wężykach widzę efekty czyszczenia, to w tych z oplotem przychodzi to z trudem i jedyny pomysł, jaki mam, to wymienić całkowicie te z oplotem. Zakładam, że to samo jest w pompkach i bojlerach i tu już całkiem nie ma pomysłu.

Być może to żaden duży problem, ale wolę zapytać teraz, kiedy mam dostęp do wszystkich bebechów i go nie bagatelizować.
    Za wszelką pomoc z góry dziękuję!
  • #16 21498347
    jaro833
    Poziom 2  
    >>21353339 Dziękuję, szkoda, że o kulce nie wiedziałem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z ekspresem do kawy Philips Saeco Exprelia HD8854/09 polega na wielokrotnym komunikacie "napełnianie obwodu wodnego" i "płukanie obwodu" bez wypływu wody. Przyczyną mogą być zapchane elementy układu wodnego, takie jak zawór w drzwiach, blok zaparzający (górne sito), elektrozawór odpowietrzający lub uszkodzona pompa. Diagnostyka obejmuje sprawdzenie drożności układu, ciśnienia pompy, działania zaworu odpowietrzającego oraz stanu przepływomierza. Często problem rozwiązuje wymiana pompy lub uszczelek i kulek w zaworach, szczególnie w elektrozaworze odpowietrzającym. Czyszczenie bloku zaparzającego, węży i sitka jest również zalecane. W niektórych przypadkach konieczna jest wymiana plastikowego korpusu nad elektrozaworem odpowietrzającym, który ulega zużyciu. Koszt naprawy w serwisie z wymianą pompy i zaworu wynosi około 520 zł. Użytkownicy podkreślają, że obwód gorącej wody i cappuccino działa niezależnie od obwodu kawy, co pomaga w diagnozie. Zalecane jest ostrożne rozbieranie i czyszczenie elementów oraz ewentualna wymiana uszkodzonych części, które można nabyć m.in. przez internet.
REKLAMA