logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana nazwy modułu ESP8266 za pomocą komend AT oraz serwer UDP/TCP

matekogon 05 Sie 2017 11:46 2835 7
REKLAMA
  • #1 16626178
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    Witam wszystkich. Koledzy mam do was pytanie:
    1. czy jest możliwość za pomocą komend AT zmienić nazwę modułu ESP. Chodzi mi o nazwę która wyświetla mi się w routerze modułu ESP
    2. Czy uruchamiając serwer komendą AT+CIPSERVER uruchamiam serwer UDP czy TCP? bo trochę się pogubiłem. Założenie moduł ESP ma być serwerem i odbierać pakiety UDP oraz odpowiadać. Aktualnie używam AT+CIPSTART ale wyczytałem że to komenda klienta
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16626938
    matekogon
    Poziom 22  
    Dzięki wielkie za informację
  • REKLAMA
  • #4 16633901
    matekogon
    Poziom 22  
    Kolego dondu a czy wersja softu o którym mówisz jest może możliwość zapisu konfiguracji do modułu(np AT+CIPSTART....................... )itp?
  • REKLAMA
  • #6 16637331
    matekogon
    Poziom 22  
    Koledzy jeszcze jedno pytanie bo nie mogę znaleźć odpowiedzi. Istnieje komenda AT+SAVETRANSLINK aby moduł był przezroczysty i wysyłał wszystko z UART po wifi. W instrukcji pisze aby wyłączyć tą funkcję trzeba wysłać komendę AT+SAVETRANSLINK=0 tylko jak to zrobić jak wszystko z UART idzie do wysłania. Jak przejść ponownie do komend AT?
  • #7 16831543
    matekogon
    Poziom 22  
    dondu napisał:
    Niestety nie ma komendy AT+CIPSTART_DEF tak jak np. AT+CIPSTA_DEF.
    Jeśli znajdziesz jakąś możliwość, ustawienia nazwy modułu to napisz proszę.

Aby w routerze widzieć nazwę modułu ustawioną przez nas należy użyć komendy AT+CWHOSTNAME="moja nazwa",
    Działa z ESP-01 wersja
    AT version:1.5.0.0(Oct 24 2017 12:03:18)
    SDK version:2.1.0(ace2d95)
    compile time:Oct 24 2017 15:48:04
    Bin version(Wroom 02):1.5.1

Komenda AT+CWHOSTNAME nie zapisuje ustawienia do flash więc po resecie modułu należy ponownie ustawić nazwę.
  • #8 16831564
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dwa główne zagadnienia dotyczące modułu ESP8266. Po pierwsze, użytkownicy zastanawiali się, czy istnieje możliwość zmiany nazwy modułu wyświetlanej w routerze za pomocą komend AT. Odpowiedź wskazuje, że można to zrobić za pomocą komendy AT+CWHOSTNAME, jednak zmiana ta nie jest zapisywana w pamięci flash, co oznacza, że po resecie modułu należy ponownie ustawić nazwę. Po drugie, pytano o to, czy komenda AT+CIPSERVER uruchamia serwer UDP czy TCP. Użytkownicy zauważyli, że AT+CIPSTART jest komendą klienta, a nie serwera. Wskazano również, że nie ma komendy AT+CIPSTART_DEF do zapisu konfiguracji. Dodatkowo, poruszono temat przechodzenia do trybu komend AT oraz wyłączania funkcji przezroczystości modułu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA