logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics rs tr 373 nagrywanie - Prawy kanał nagrywa ciszej

simon1210 05 Sie 2017 16:44 1764 9
REKLAMA
  • #1 16626544
    simon1210
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Poprzednie podobne tematy już dawno pozamykane. Ale może ktoś coś jeszcze pomoże. Mam ten problem z poziomem zapisu. Ale wydaje mi się że to nie jest wina głowicy. Prawidłowo nagrane kasety odtwarza dobrze. Podczas kopiowania z równo nagranej kasety też jest dobrze. Ciszej prawy kanał nagrywa tylko z wejścia zewnętrznego. Gdyby miał możliwość wyrównania poziomów to pewnie by się dało tę różnicę zniwelować. Pewnie zapytacie kto teraz nagrywa na kasetach? Ano ja jeszcze nagrywam i chciałbym jakoś poprawić jakość tych nagrań. Może ktoś wie jak to mam zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 16626572
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 223
    Jeżeli tylko z wejścia zewnętrznego to nie wina głowicy. Mam 474 i chyba oprócz poziomu sygnału jest jeszcze balans. Czy się mylę? Musiałbym isć na strych ale tak mi coś świta.
  • REKLAMA
  • #3 16626586
    simon1210
    Poziom 11  
    No tak a mój 373 ma regulację poziomu, ale nie ma balansu. Ten model tak ma tylko pokrętło poziomu. No i właśnie tu tkwi problem. Może ma możliwość wyrównania poziomów gdzieś wewnątrz jakiś potencjometr? Jeszcze go nie rozbierałem.
  • REKLAMA
  • #4 16626740
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9317
    simon1210 napisał:
    Ciszej prawy kanał nagrywa tylko z wejścia zewnętrznego.
    Czyli: Albo źródło zewnętrzne wysyła nierówny poziom kanałów, albo samo wejście w magnetofonie niedomaga. Nic innego.
  • REKLAMA
  • #5 16626757
    simon1210
    Poziom 11  
    Sygnał z amplitunera. I czy to radio czy cd jest to samo. Po zamianie przewodów prawy na lewy to samo. Coś na wejściu w magnetofonie.
  • Pomocny post
    #6 16626760
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9317
    No właśnie. Czyli: schemat w garść i szukaj wejściowego obwodu, mierz sygnały na obu kanałach i porównuj.
  • #7 16626802
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Skoro z innych źródeł jest OK to problem tkwi chyba w poziomie sygnału dostarczanego do urządzenia.
    Nawiasem mówiąc – tylko profesjonalne maszyny kopiujące posiadały możliwość równoważenia kanałów.
  • #8 16627336
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 223
    Technics rs tr 373 nagrywanie - Prawy kanał nagrywa ciszejMam 474, który nie jest profesjonalną maszyną do kopiowania a równoważenie kanałów ma.
  • #9 16634156
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Czy kolega sprawdził działanie owego "balansu"?. 'bardzo jestem ciekaw, czy podczas kopiowania z kasety na kasetę balans jest aktywny tak samo, jak podczas zapisywania na bloku A (zasadniczym) urządzenia? Nie chcę się tutaj unosić fałszywym honorem, ale z mojego doświadczenia wynika, że żaden z amatorskich magnetofonów nie posiadał możliwości korygowania poziomu zapisu dla sumy kanałów i dla różnicy tychże, podczas procesu kopiowania . Cały proces odbywał się na drodze – „automatycznej”. Chociaż nie tak zupełnie ponieważ kopiarki amatorskie nie ustalały poziomu zapisu dla wartości szczytowych sygnału, który miał być skopiowany na inne taśmy. Ustalany był on jako poziom bezpieczny.
  • #10 16634389
    simon1210
    Poziom 11  
    Tak właśnie jest i w tym przypadku rs-tr373 w trakcie kopiowania nie posiada możliwości korekty poziomu sygnału.
    Podłączałem inny magnetofon do mojego amplitunera i było OK tak że tylko problem na wejściu mojego rs-tr373. No i nie bardzo wiem czego szukać. Posiadam jakiś multimetr, ale wiedzy i zdolności elektronicznych to nie za bardzo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagrywaniem na magnetofonie Technics RS-TR373, gdzie prawy kanał nagrywa ciszej z wejścia zewnętrznego, mimo że kasety odtwarzają poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w poziomie sygnału dostarczanego do urządzenia lub w uszkodzeniu wejścia magnetofonu. Użytkownik potwierdza, że podłączenie innego magnetofonu do amplitunera działa poprawnie, co wskazuje na problem z RS-TR373. Wskazówki dotyczące sprawdzenia obwodu wejściowego oraz pomiaru sygnałów na obu kanałach są również podane, jednak użytkownik nie ma doświadczenia w elektronice, co utrudnia diagnozę.
REKLAMA