logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie ciśnienie w zbiorniku wody Ariston Micro PL 45

fabians 09 Sie 2017 08:10 3210 6
REKLAMA
  • #1 16632416
    fabians
    Poziom 14  
    Ocena: 65
    Mam piecyk gazowy kumulacyjny 80l Ariston Micro PL 45. Problem polega na tym, że gdy piecyk zaczyna podgrzewać wodę ciśnienie w zbiorniku wrasta. Zawór zwrotny nie przepuszcza ciśnienia do sieci wodociągowej a obieg z ciepłą wodą jest zamknięty (zakręcone krany). Podczas wzrostu ciśnienia wycieka woda z zaworu zabezpieczającego. Myślę, że w zbiorniku znajduje się jakaś część powietrza, która nagrzewa się i powoduje takie efekty. Nie wiem czy to tak powinno być i jak temu zaradzić.
    Załączniki:
    • Wysokie ciśnienie w zbiorniku wody Ariston Micro PL 45 Photo-0513.jpg (1.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wysokie ciśnienie w zbiorniku wody Ariston Micro PL 45 Photo-0514.jpg (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16632484
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 305
    Naczynie wyrównawcze "przeponowe " masz? Jeżeli tak ,to uszlo powietrze z niego i nadmiar wody nie ma się gdzie podziać
  • REKLAMA
  • #3 16632611
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1088
    fabians napisał:
    Zawór zwrotny nie przepuszcza ciśnienia do sieci wodociągowej

O to bym się nie martwił, bo z reguły ciśnienie w sieci wodociągowej będzie wyższe niż w Twoim bojlerze, ewentualnie zawór może popuszczać i woda wodociągowa dolewa się do bojlera. Upewniłbym się, czy nie ma wzrostu ciśnienia w stanie spoczynku.
    Jeśli ciśnienie rośnie tylko podczas grzania to tak jak pisze Krzys55 jeśli masz naczynie przeponowe wbudowane w swój piecyk to albo uleciało z niego powietrze i trzeba dopompować po uprzednim spuszczeniu wody, albo wentyl uległ uszkodzeniu i trzeba go wymienić albo naczynie jest uszkodzone i podlega wymianie na nowe.

Osobiście gumowy wężyk w stalowym oplocie wymieniłbym na wężyk w pełni stalowy. Są one kilka razy droższe od gumowych ale zdecydowanie bardziej pewniejsze, bo taki stalowy wężyk starczy Ci w zasadzie do końca życia o ile nie nastąpi jego mechaniczne uszkodzenie. Lepiej mieć święty spokój niż oszczędzać te parędziesiąt złotych i ryzykować pęknięcie gumy i zalanie mieszkania.
  • REKLAMA
  • #4 16633009
    fabians
    Poziom 14  
    Ale to jest podgrzewacz gazowy do ciepłej wody bieżącej (to nie jest piecyk CO). Nie ma tu naczynia wyrównawczego. W instrukcji użytkowania jest napisane

"2.4. Upewnić się, że ciśnienie w instalacji wodnej
    zasilającej nie przekracza 8 bar (0.8 MPa). W
    przypadku wyższego ciśnienia należy
    obowiązkowo zamontować reduktor ciśnienia
    wysokiej jakości. Wówczas zawór wodny w
    fazie nagrzewania koniecznie musi skapywać.
    Skapywanie musi odbywać się także wtedy, gdy
    przed zaworem zamontowano jednokierunkowy
    kurek blokujący. "

Z tego wynika, że mając reduktor ciśnienia w instalacji i zamontowany widoczny na poprzednim zdjęciu jednokierunkowy kurek blokujący wraz z zaworem bezpieczeństwa to " musi 8-O skapywać" 8-O 8-O
    Załączniki:
    • 572_Sga 80-120_80TDX.pdf (1.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 16633439
    BUCKS
    Poziom 39  
    Naczynia przeponowe są stosowane do c.o. jak i do c.w.u., więc fakt, że masz urządzenie do wody użytkowej to dla mnie niczego nie przesądza na 100%.
    Dlatego też wcześniej miałeś pisane "jeżeli masz naczynie", bo nie pisali do Ciebie zawodowcy znający to urządzenie.
    Ten cytowany przez Ciebie fragment z instrukcji jest chyba standardowy dla bojlerów Aristona, bo podobny fragment kojarzę z instrukcji bojlera elektrycznego Ariston.
    Jeśli nie masz naczynia to musisz szukać problemu gdzie indziej.
    Być może jesteś na dobrym tropie ale to już wykracza poza zakres mojej amatorskiej wiedzy, więc ja pasuję.
  • #6 16633552
    fabians
    Poziom 14  
    Logika mi podpowiada, że należałoby zastosować w celu wyeliminowania kapania:
    -naczynie przeponowe
    - usunięcie reduktora ciśnienia i zaworu zwrotnego

Nasuwa się pytanie czy takie działania mają sens. Z drugiej strony kapiący kranik podczas podgrzewania, zachodzi z czasem kamieniem i należy go wymienić. Dodam, że skoro producent twierdzi, że tak ma być to jedyne rozwiązania są wyżej wymienione. Usunięcie zaworku grozi wiadomo czym - uszkodzeniem kotła ze względu na wysokie ciśnienie.

W opisach aukcji dotyczących naczynia przeponowego czytamy:
    Cytat:

ZASTOSOWANIE
    Naczynie przeponowe, zamknięte do cwu chroni instalację ciepłej wody użytkowej przed niebezpiecznym wzrostem ciśnienia, spowodowanym wzrostem temperatury wody w instalacji i jej rozszerzalnością cieplną. Dzięki zastosowaniu naczynia pozbywamy się efektu kapania wody z zaworu bezpieczeństwa a nasz zasobnik cwu znacznie wydłuży swoją żywotność, gdyż znikną naprężenia powodujące pękanie emalii i przyśpieszające korozję. Pojemność naczynia dobiera się zazwyczaj w granicach 6-10% pojemności zasobnika. W naczyniach HYDROLAND membrana jest niewymienna .

Zdecyduje się najprawdopodobniej na montaż takiego urządzenia.
  • #7 16633722
    BUCKS
    Poziom 39  
    Doszedłeś do podobnych wniosków jak ja, z tym, że ja pomyślałem tylko i wyłączenie o dołożeniu naczynia przeponowego bez usuwania reduktora i zaworu zwrotnego.
    Reduktor jako osobne akcesorium jest potrzebne jeśli masz zbyt wysokie ciśnienie ze strony wodociągów, w przeciwnym wypadku jest on zbędny. Choć po przemyśleniu stwierdzam, że lepiej mieć reduktor jako stałe zabezpieczenie, bo przecież nie masz gwarancji stałego ciśnienia po stronie wodociągów. Nigdy nie wiadomo jaka wystąpi sytuacja awaryjna.
    Zawór zwrotny chroni Ciebie przed cofką na wypadek braku wody lub bardzo słabego ciśnienia po stronie wodociągów, więc też nie ruszałbym zaworu zwrotnego jeśli go masz, a jeśli go nie masz to bym go sobie założył.
    Z Twoich cytatów zrozumiałem, że fabrycznie masz tylko zaworek bezpieczeństwa którym skapuje nadmiar wody, a resztę elementów dokładasz samodzielnie we własnym zakresie.

Znam osobę, która ma elektrycznego Aristona i u niego woda ciągle kapie, uważałem to za wadę ale jak doczytałem w instrukcji, że ma kapać to dałem sobie z tym spokój i nie wnikałem w to więcej.
    Teraz układa się to w logiczną całość. Ze względów ekonomicznych producent nie daje żadnego naczynia przeponowego, a w zamian za to oferuje klientowi wiecznie kapiącą wodę jako coś normalnego.
    Jak dla mnie montaż naczynia przeponowego c.w.u. rozwiąże problem kapania (którego u Ciebie chyba nie ma i stąd wzrost ciśnienia), choć jest najdroższym rozwiązaniem ale jeśli Twój bojler jest nowy to chyba warto zainwestować tę kasę.
    Oczywiście trzeba mieć też miejsce na owe naczynie i godzić się na dodatkowy element wiszący w pobliżu bojlera, bo nie każdy jest w stanie zgodzić się na taką modernizację.
    U mnie prawie mnie nie pobili ;) jak montowałem naczynie przeponowe do c.o., bo kupiłem zamiennik wiszący w kuchni obok kotła gazowego, a nie oryginał wbudowany w kocioł ale udało się znaleźć optymalne miejsce i teraz naczynie nikogo nie kłuje w oczy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecykiem gazowym Ariston Micro PL 45, w którym podczas podgrzewania wody ciśnienie w zbiorniku wzrasta, co prowadzi do wycieku wody z zaworu zabezpieczającego. W dyskusji poruszono kwestie związane z naczyniem przeponowym, które może być odpowiedzialne za nadmiar ciśnienia, oraz konieczność sprawdzenia ciśnienia w instalacji wodnej, które nie powinno przekraczać 8 bar. Uczestnicy sugerują, że problem może wynikać z usunięcia powietrza z naczynia przeponowego, uszkodzenia wentylu lub niewłaściwego działania reduktora ciśnienia. Wskazano również na potrzebę montażu naczynia przeponowego jako potencjalne rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA