logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty

gsmowiec 09 Sie 2017 17:26 42954 11
REKLAMA
  • #1 16633304
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    peugeot 3007
    r 2001
    1.6 16V
    SILNIK WTRYSK TU5JP4

Wczoraj jadąd do pracy zapaliła mi się kontrolka silnika wraz z komunikatem Antipollution Fault.
    Posiadam ELM321 podpiąłem pod komputer i pokazało błędy:

Po skasowaniu błędów powrócił błąd P0121 wraz z komunikatem Antipollution Fault.
    Wymontowałem przepustnice, przeczyściłem.Po zamontowaniu błąd po skasowaniu nadal powrócił oraz miałem podwyższone obroty na biegu jałowym (ok 1100 obr).
    Po przejechaniu kilometra obroty wróciły do normy.
    Dziś wracając z pracy znów zauważyłem podyższone obroty na biegu jałowym oraz cały czas komunikat Antipollution Fault wraz z błędem P0121.
    Czy to oznacza uszkodzoną przepustnicę?
  • REKLAMA
  • #2 16635149
    sulof1601
    Poziom 26  
    Ocena: 280
    Witam jak będzie w trybie awaryjnym odepnij kostkę cztero pinową z pedału gazu i zobacz miernikiem czy między pinem 4 i 2 będziesz miał napięcie 5V.
  • REKLAMA
  • #3 16644961
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    sulof1601 napisał:
    Witam jak będzie w trybie awaryjnym odepnij kostkę cztero pinową z pedału gazu i zobacz miernikiem czy między pinem 4 i 2 będziesz miał napięcie 5V.

Nie mam żadnej kostki na pedale gazu.Do pedału jest tyko przymocowana linka i nic więcej -wygląda on tak:
    peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty

Wymieniłem przepustnice ale błąd nadal powrócił.
    Ogólnie sprawa wygląda tak:
    Po skasowaniu błędu czasami pojeżdżę chwile i błąd powraca a czasami odrazu.
    Dzieje się to zawsze zaraz gdy odpale samochód i próbuje przygazować - wtedy auto wogole nie reaguje na pedał gazu - silnik zaczyna się dławić i pojawia się komunikat Antipollution Fault oraz zapala się kontrolka silnika.
    Po wyłączeniu zapłonu i uruchomieniu auta ponownie już pedał gazu działa normalnie i można jechać chociaż błąd nadal pozostaje
  • REKLAMA
  • #4 16644973
    sulof1601
    Poziom 26  
    Ok.Ale do przepustnicy linka Ci idzie czy masz w pełni elektryczną przepustnicę?
  • #5 16645014
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Nie mam linki w przepustnicy. Wygląda ona tak:

peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty
  • #6 16645022
    sulof1601
    Poziom 26  
    W silnikach 1.4 była linka a w 1.6 czujnik pedału gazu.Jeśli sterownik silnika masz Sagem S 2000 to silnik masz 1.4 i w przepustnicy masz tylko potencjometr na 3 piny jeden z pinów zewnętrznych powinien mieć 5V po zapłonie.Jak złapie błąd nie gaś auta, odepnij wtyczkę i sprawdź czy takowe napięcie się znajduje.

Dodano po 1 [minuty]:

Czyli czujnik znajduje się w komorze silnika gdzieś przy ścianie grodziowej sprawdź gdzie idzie drugi koniec linki.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak zlokalizujesz czujnik to reszta jak w poście pierwszym.
  • #7 16645159
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Zlokalizowałem czujnik:
    peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty

Z tym że u mnie zgodnie z oznaczeniem miedzy 2 a 3 pinem jest napięcie 5V a miedzy drugim a czwartym ok 10V.

Przepustnica ma 6 pinów a na kostce na piątym pinie występuje napięcie 5V

Wszystkie powyższe pomiary były robione w trybie awaryjnym.

Po wykasowaniu błędów,odpięciu kostki od czujnika i odpaleniu auta pojawia się również błąd Antipollution Fault i kontrolka silnika ale z programie zupełnie inny kod błędu:
  • #8 16645216
    sulof1601
    Poziom 26  
    Na kostce od przepustnicy wszystko się zgadza ale na kostce czujnika musi być jak opisywałem bo albo masz zwarcie w instalacji albo padł sterownik.
  • #9 17503605
    marcomp_net
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Proszę Was o pomoc gdyż mam dokładnie ten sam problem.
    Czy poradziłeś sobie z tym problemem do końca ?

Wymieniłem ostatnio w 307 to co było do zrobienia:
    - sonda lamba 2
    - spawanie kolektora wydechowego
    - czyszczenie przepustnicy + kalibracja
    - wymiana czujnika położenia wału korbowego
    - wymiana potencjometru gazu w silniku ( używany oryginał )
    - nowe wtryskiwacze gazu
    - nowy reduktor
    - nowe rurki gazu
    - zrobiłem remont silnika: wymiana pierścieni, zaworów itd.
    - wymiana oleju, filtry

i samochód nadal głupieje... ( sam podwyższa obroty do 1500 i falują obroty )
  • #10 18848400
    tunek
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam, Peu 206 sw, silnik TU5JP4 NFU 1,6 16V 109 KM. Ta sama przepustnica dziadowskiego BOSCHA. Przepustnica przejeździła 28 tyś km przez 2 lata- jeszcze u Niemca, który płakał i wymienił ją w serwisie za 480 Euro. Pojawiał się nie wiadomo skąd upierdliwy błąd P0121 albo P0122. Robiłem cuda, ale mam go!. Potencjometr przepustnicy ma 4 ścieżki oporowe. Po tych ścieżkach jeżdżą 4 szczotki , które są ustawione swoimi ostrymi krawędziami prostopadle do ścieżek. Po jakimś przebiegu MUSI nastąpić zeskrobanie warstwy oporowej.... dowód na dołączonych zdjęciach. Efekt jest taki jak przy trzeszczącym potencjometrze w audio. Następuje błąd zbieżności sygnału A i B, bo któraś zaczyna przerywać. Wystarczyło przesunąć szczotki w nieco inne położenie- pół mm dalej lub bliżej od osi obrotu i auto chodzi jak złoto. Warto też delikatnie izopropanolem przeczyścić ścieżki. Trzeba zwrócić uwagę na delikatne druty zgrzane na jednej z krawędzi. Oczywiscie zgodnie z wolą bosha to naprawa też na krótko. Normalnie przyzwoite potencjometry używane w elektronice mają suwak wygięty w formie sanek, a te naprawdę dobre mają szczotkę węglową. Błąd jest bardzo niebezpieczny, bo w momencie wystąpienia auto wchodzi w tryb awaryjny antipollution fault i nagle traci moc, co może mieć fatalne skutki podczas wyprzedania. Przy okazji zmieniłem wtyczkę przepustnicy - w starej było mokro, a wtyczka pedału gazu miała bardzo luźne styki. peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty Pozdrawiam amatorów kwaśnych jabek. peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty peugeot 307 - Błąd P0121 oraz podwyższone obroty
  • #11 18956196
    Mikelog
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Dzień dobry!
    Czy naprawiłeś ten problem, wymieniając przepustnicę?
  • REKLAMA
  • #12 19646389
    K0SZYK
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    czy udało sie znaleźć przyczyne bo mam to samo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 307 z silnikiem TU5JP4, który objawia się błędem P0121 oraz komunikatem Antipollution Fault. Po podłączeniu do ELM321 i skasowaniu błędów, problem powraca, a obroty na biegu jałowym są podwyższone. Użytkownik wymontował i wyczyścił przepustnicę, jednak błąd nadal występuje. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia napięcia na czujniku pedału gazu oraz potencjometru w przepustnicy. Inni użytkownicy dzielą się doświadczeniami z podobnymi problemami, wskazując na możliwe uszkodzenia potencjometru lub sterownika. Wskazówki obejmują również czyszczenie ścieżek oporowych potencjometru.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA