logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Kangoo 1.5 dCi 2004 - gaśnie na ciepłym silniku, brak reakcji na gaz

Mieciu74 13 Sie 2017 14:48 2658 8
REKLAMA
  • #1 16639968
    Mieciu74
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Jak w temacie Kangoo 1.5 dci 2004r. Na zimnym silniku odpala bez problemów. Na ciepłym silniku odpala i gaśnie(zdarza się to kilka razy pod rząd ale tylko po dłuższym postoju - dalej ciepły silnik). Gdy już odpali na ciepłym i nie gaśnie to pracuje tak jakby miał skonać ma bardzo niskie wolne obroty przy czym nie reaguje na pedał gazu i nie działa wspomaganie kierownicy. Chodzi tak kilka sekund i wszystko wraca do normy w sensie reakcja na pedał gazu i wspomaganie.
    W ostatnim czasie wymieniłem wtryski, turbo i sterownik silnika. Dodam, że mam dwa sterowniki i na obu są takie same objawy.
    Za pomoc dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16640221
    Mieciu74
    Poziom 2  
    Chodzi o czujnik na wale korbowym? Jest stały błąd nr 54.
  • REKLAMA
  • #5 16640486
    Mieciu74
    Poziom 2  
    Przepraszam nie bardzo rozumiem. Sugeruje Kolega zawilgocenie czego? Tego czujnika?
  • #6 16640565
    kaza12
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Wtryski do poprawy
  • #7 16641007
    kamiloskop
    Poziom 23  
    Ocena: 280
    Podłącz pod clipa i zobacz co powie.. Chodzi mi kolego o to że jeśli czujnik oszukasz nagrzewajac go suszarka uzyskasz efekt nagrzanego silnika, czujnika który może powodować twój problem. Pierwsza sprawa to diagnostyka i parametry tak jak kolega wspomniał wtrysków też
  • #8 16641384
    Mieciu74
    Poziom 2  
    Wtryski działają ok. Robiłem próbę przelewową, wyszła idealnie. Czepię się czujnika. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #9 16641449
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1727
    Jak napisano wyżej; szukaj dobrego fachowca z Clip-em, bo używanie innych testerów, to błądzenie w ciemności po omacku a przyczyn może być całe mnóstwo.
    No i filtr paliwa oraz szczelność układu zasilania, to podstawa. Zawsze w takich przypadkach warto też sprawdzić i przeczyścić czujnik obrotów wału korbowego.
    Też tygodniami borykałem się z podobnym problemem i diagnostyka Clip-em, oraz prawidłowa interpretacja parametrów, wskazała właśnie na czujnik wału a już byłem przygotowany na najgorsze, jak:
    Mieciu74 napisał:
    wtryski, turbo i sterownik silnika

itp.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Renault Kangoo 1.5 dCi z 2004 roku, który gaśnie na ciepłym silniku i nie reaguje na pedał gazu. Po wymianie wtrysków, turbo i sterownika silnika, objawy nadal występują. Użytkownicy sugerują sprawdzenie czujnika obrotów wału korbowego oraz diagnostykę przy użyciu odpowiedniego sprzętu, takiego jak Clip, aby uniknąć błędów wynikających z użycia tańszych testerów. Wskazano również na możliwość zawilgocenia czujnika jako potencjalną przyczynę problemu. Dodatkowo, zaleca się sprawdzenie filtra paliwa oraz szczelności układu zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA