logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marantz PM8000 - prawy kanał przerywa, możliwy problem z przekaźnikiem

eumox 15 Sie 2017 14:20 819 2
REKLAMA
  • #1 16643338
    eumox
    Poziom 13  
    Ocena: 62
    Witam
    Od około roku mam problem z prawym kanałem.
    Czasami nie działa lecz wystarczy mocniej podgłośnić lub użyć przycisku source / mute i problem znika ale teraz tylko na max godzinkę. Jeszcze niedawno musiałem kombinować raz na tydzień.
    Wydaje mi się ,że to coś od przekaźnika ale nie jestem tego pewien.
    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem oraz jakim domowym sposobem można by sobie z nim poradzić.
    Sprzęt nigdy nie był naprawiany a dobrych fachowców coraz mniej . Boje się go oddać do niesprawdzonego warsztatu.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16643752
    kris8888
    Poziom 40  
    Ocena: 1863
    eumox napisał:
    jakim domowym sposobem można by sobie z nim poradzić.

Domowym sposobem to możesz jedynie spróbować przełączyć kolumny głośnikowe z wyjść 1 na wyjścia 2 (lub odwrotnie o ile masz w tej chwili podłączone na wyjścia 2) i sprawdzić czy doraźnie, na jakiś czas rozwiąże to problem.
    eumox napisał:

Wydaje mi się ,że to coś od przekaźnika ale nie jestem tego pewien.

To może być, jak słusznie sugerujesz, kwestia przekaźnika z tym że funkcja SOURCE DIRECT steruje innym przekaźnikiem niż funkcja MUTE w tym wzmacniaczu. Funkcja MUTE (dostępna tylko z pilota) steruje bezpośrednio przekaźnikami na wyjściach głośnikowych. Raczej stawiam właśnie na te przekaźniki, tym bardziej że jak piszesz po zrobieniu głośniej przez pewien czas jest ok. Dobrym testem będzie też sprawdzenie czy na słuchawkach w tym samym czasie jest ten sam problem, bo one są "zasilane" przez inny przekaźnik niż kolumny głośnikowe.
    Bez rozkręcenia obudowy i ewentualnej wymiany przekaźników nie ma innego "domowego sposobu" żeby skutecznie to naprawić. Odradzam czyszczenie styków przekaźników, nawet jeśli są rozbieralne, bo nie jest to skuteczne na dłuższy czas.
  • #3 16650872
    eumox
    Poziom 13  
    Ocena: 62
    Dziękuję za informacje. Sprzęt poszedł na warsztat :(
REKLAMA