logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marantz PM-68 - wyłączanie prawego kanału przy podwyższonej głośności

ekoprewencja 15 Lis 2023 01:06 501 10
REKLAMA
  • #1 20815662
    ekoprewencja
    Poziom 6  

Cześć. Od niedawna (dokładnie od wczoraj) jestem posiadaczem wzmacniacza PM 68. Poprzedni właściciel zapewniał, że wszystko z nim ok, ale po pierwszych odsłuchach stwierdzam, że chyba tak nie do końca ok (choć mogę się mylić). Sytuacja wygląda tak: Podłączyłem głośniki (Monitor Audio RX6 o impedancji 6 ohm) pod sekcję A. Do wzmacniacza podpiąłem CD Marantz 67 mkII SE. Na wzmacniaczu wcisnąłem przycisk speakers A i wszystko pięknie zagrało. Trochę podgłośniłem (tak lekko ponad 50%) i nagle pyk... prawy kanał nie gra. Ściszyłem, przewachlowałem przycisk speakers A i znowu gra. Dałem głośniej i pyk... znowu prawy kanał nie gra. Hmm, myślę, że coś z tym przyciskiem nie tak. Przepiąłem głośniki na sekcję B. Wcisnąłem na wzmacniaczu przycisk Speakers B i znowu zagrało super. Dałem głośniej (jak poprzednio) i po chwili pyk... i prawy kanał nie gra. Ściszyłem, przewachlowałem przyciskiem Speakers B i znowu gra. Dałem głośniej, pyk... znowu prawa strona nie gra. Teraz głośniki mam podłączone w tzw. Bi-wiring, czyli dół głośników pod sekcję B, góra głośników pod sekcję A. Na wzmacniaczu wciśnięte oba przyciski tj. Speakers A i Speakers B (czyli innymi słowy Speakers A+B). Daję głośniej (jak poprzednio) i póki co nic się na razie nie wydarzyło. Niby może tak zostać, ale mam wrażenie, że w tym połączeniu trochę górę obcina (w sumie nie dużo, ale słyszę). Czy ktoś z Was spotkał się z taką przypadłością wzmacniacza Marantz PM-68? No i czy ktoś byłby w stanie pomóc w opisanym wyżej problemie.
  • REKLAMA
  • #2 20816164
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    Dla PM-68 kolumny powinny mieć minimum 8ohm to raz.
    Po drugie trudno wskazać co oznacza 50 i kilka procent wzmocnienia, bo w szczególnych przypadkach już może być osiągnięcie 100% mocy wzmacniacza, a jeśli jest o niższej impedancji to ciut wcześniej osiągamy max.
    Np. przy jednym z moich wzmacniaczy max mocy wzmacniacza mam przy 70% odkręconym potencjometrze przy wzorcowym sygnale wejściowym.
    Przy A+B (bi-wiring) może lepiej rozkłada, tj. bardziej łaskawe dla wzmacniacza obciążenie (udział mają też zastosowane kable).
    Górę może obcinać, bo właśnie przekroczyłeś max mocy wzmacniacza i pojawiają się zniekształcenia.
    Oczywiście to są przypuszczenia.
    Aby wyeliminować usterkę wzmacniacza to należy zrobić pomiary, tym bardziej, że zabezpieczenie włącza się tylko na jeden kanał i wymaga drobnej regulacji/serwisu, np. m.in. prądu spoczynkowego.
  • REKLAMA
  • #3 20816206
    ekoprewencja
    Poziom 6  
    Tak, mam tą świadomość, że kolumny do tego wzmaka powinny mieć 8 ohm. Niestety na razie muszą zostać wspomniane, 6 ohmowe Monitor Audio RX6. Jeśli odcięcie głośnika to reakcja zabezpieczenia, a receptą na zbyt szybkie działanie jest jego regulacja to w sumie ok. (choć może działa prawidłowo i tak ma być). To były próbne odsłuchy wzmaka i stąd od czasu do czasu dość wysoki poziom głośności. Normalnie nigdy nie słucham tak głośno więc w zasadzie może niepotrzebnie się stresuję. Ale sprawdzić nie zawadzi. Czy ktoś w okolicach Mysłowic na Śląsku miałby ochotę się tym zająć?
  • #4 20816316
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1955
    Czy to "nagle pyk" dzieje się również z odłączonymi głośnikami?
  • #5 20816411
    ekoprewencja
    Poziom 6  
    Nie rozumiem. Jak będą odłączone głośniki to nic nie będzie słychać. Skąd zatem będę wiedział, że prawa strona przestała grać? Chyba, że w słuchawkach dzieję się to samo.
    Ok. Sprawdziłem. Przy odłączonych głośnikach, słuchawki grają na oba kanały nawet przy maksymalnej głośności (słuchawki AKG 912 mają zabezpieczenie).
  • #6 20816672
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    ekoprewencja napisał:
    Skąd zatem będę wiedział, że prawa strona przestała grać?

Czy jak prawy kanał się odłączał to nie było słychać pyknięcia przekaźnika?

Dodano po 5 [minuty]:

rach_UMK napisał:
    Górę może obcinać, bo właśnie przekroczyłeś max mocy wzmacniacza i pojawiają się zniekształcenia.

Nie prawda, jest całkiem odwrotnie. Jeśli pojawia się przesterowanie to tej góry jest dużo wiecej ponieważ przesterowanie z natury rzeczy wiąże się z dużym zwiększeniem wyższych harmonicznych. Porównaj sobie brzmienie gitary czystej i przesterowanej.
  • REKLAMA
  • #7 20816743
    ekoprewencja
    Poziom 6  
    Nie, czegoś takiego jak "pyknięcie" przekaźnika nie słychać. Po prostu urywa się dźwięk w prawym głośniku.
  • #8 20816757
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ok, czy mógłbyś sprawdzić w takim razie czy, z podłączonymi głośnikami, kiedy prawy kanał przestanie grać, na słuchawkach masz oba kanały czy też prawy nie gra w słuchawkach.
  • REKLAMA
  • #9 20816783
    ekoprewencja
    Poziom 6  
    Tak w słuchawkach jest ok.. Grają oba kanały. Ale teraz zauważyłem jeszcze coś dziwnego. Otóż głos w prawej kolumnie nie zniknął od razu tzn. zniknął a za chwilę na moment się pojawił i znów zniknął i znów sie pojawił na krótką chwilę po czym głośnik zamilkł całkowicie. Takie przerywanie. No i kilkukrotne zawachlowanie przyciskiem speakers A (tak mam podłączone głośnik) nie pomogło. Musiałem wyłączyć i załączyć wzmaka przyciskiem "Power". Teraz znowu gra normalnie. Hmm, jeśli to zabezpieczenie to jakoś dziwnie działa bo nie odcina "raz a dobrze".
  • #10 20816820
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Zabezpieczenie niczego nie odcina gdyż wówczas odcięte byłyby oba kanały. Tam trzeba sprawdzić czy nie ma zimnych lutów lub pękniętych ścieżek, szczególnie przy punktach lutowniczych, gdzieś pomiędzy przekaźnikiem a gniazdami głośnikowymi ze zwróceniem szczególnej uwagi na lutowania samych gniazd głośnikowych, szczególnie ścieżek masy.
  • #11 20817059
    ekoprewencja
    Poziom 6  
    Dzięki bardzo za diagnozę. Jutro fachowiec rzuci profesjonalnym okiem na ścieżki i luty we wskazanych miejscach (i nie tylko) oraz pomierzy co trzeba. Dam znać jak to wyszło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Marantz PM-68, który odcina prawy kanał przy podwyższonej głośności. Podłączone głośniki Monitor Audio RX6 o impedancji 6 ohm oraz odtwarzacz CD Marantz 67 mkII SE działają poprawnie przy niskim poziomie głośności, jednak przy zwiększeniu głośności następuje "pyknięcie" i brak dźwięku w prawym kanale. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z zabezpieczeniem wzmacniacza, które wymaga regulacji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z nieodpowiedniej impedancji głośników, zimnych lutów lub uszkodzeń w obwodach. Użytkownik planuje skonsultować się z fachowcem w celu dokładnej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA