logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić działanie miksera audio dla gitary? Zmiana wartości rezystorów?

Kubbaz 03 Sie 2005 13:55 1139 5
REKLAMA
  • #1 1703037
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Wykonałem mikser audio (schemat poniżej) i wszystko wporządku - działa i pod CD i pod mikrofon. Ale już po gitarę gorzej. Bardzo słabiutkosłychac dźwięki. Cos tam chyba trzeba zmienić - wartość rezystorów obniżyć czy co???

Niech ktos doradzi.

Za wszelkie porady z góry serdecznie dziękuję.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak poprawić działanie miksera audio dla gitary? Zmiana wartości rezystorów? mixer3.JPG (58.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1703073
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Napisz, pod które wejście podłączasz gitarę. Jeśli pod wejście 2 to musisz zmniejszyć rezystor R13 do wartości ok. 100 [Ω]. Jeśli jest to wejście 3 to zmniejsz wartość R18 też do wartości ok. 100[Ω]. Tak naprawdę te wartości rezystorów musisz dobrać doświadczalnie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1703084
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 335
    We1 powinno obsługiwac mikrofon równie dobrze jak gitarę. We2 i We3 są takie same- przeznaczone do większych sygnałów jak np. z CD. Jeżeli potrzebujesz równocześnie podłączyć mikrofon i gitarę to albo dorób czwarte wejście tak samo jak pierwsze, albo przerób drugie -wg schematu we1.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1703840
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Witam!
    Bez przedwzmacniacza chociaż na jednym ranzystorku się nie obejdzie .Trochę mi się nie podoba to napiecie zasilania 4,5 V . Poszperaj za tym bo nie mam Ci czym zeskanować . Tutaj na forum tego pełno.
  • #6 1704649
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    stosowałem ten układ do gitar polecam działa już przy 9V bardzo dobrze.
    problem może stwarzac niedopasowanie impedancji wejściowej miksera do
    gitary gdyż mikrofon ma 600om zaś gitara kilka kilkanaście kiloom
    Załączniki:
    • Jak poprawić działanie miksera audio dla gitary? Zmiana wartości rezystorów? przed.jpg (30.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA