logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mikser audio, różne potencjometry, podłączenie?

xifyh 22 Maj 2007 13:59 2436 10
REKLAMA
  • #1 3909644
    xifyh
    Poziom 20  
    Ocena: 66
    Chce zrobić mikser i mam różne potencjometry: 15k i 47k czy mogę to podłączyć tak jak na schemacie? czy nie zaszkodzi to wyjściom słuchawkowym pieców gitarowych? I czy moge zmodyfikować gniezda wyjsc słuchawkowych pieców gitarowych tak zeby po włożeniu kabla głośnik się nie wyłaczał?

ps: szybko rysowałem w paincie i zapomniałem połączyć jeden potencjometr z masą
    Załączniki:
    • mikser audio, różne potencjometry, podłączenie? x.JPG (9.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3909997
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    To zależy od tego jaki duży sygnał z pieców idzie. Potencjometr 15k może nie wyciszyć sygnału do końca. Ale tak na odległość jak się nie widzi to ciężko co kolwiek powiedzeć.
  • REKLAMA
  • #3 3910294
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    xifyh napisał:
    ... I czy moge zmodyfikować gniezda wyjsc słuchawkowych pieców gitarowych tak zeby po włożeniu kabla głośnik się nie wyłaczał?...

Możesz. Rozkręć piec i zobacz jak wygląda gniazdo słuchawkowe. Powinno mieć blaszki które zwierają się lub rozwierają podczas włączenia kabla.

A co do tego miksera, to proponował bym coś na wzmacniaczach operacyjnych. Wtedy masz pewność pewność, że nic się nie stanie. W zasadzie tak jak na schemacie też nie powinno się nic dziać. Tylko potki powinny być równych wartości, a jak nie, to przynajniej większe niż 22kΩ, bo to minimalny opór jakim można zewrzeć wyjście słuchawkowe z masą.
  • #4 3911221
    xifyh
    Poziom 20  
    poradziłem sobie prawei z wszystkim w piecu poprzecinałem ścieżki i jest ok działa we wzmacniaczu telefunkena dołożyłem wejscie duży jack i podłaczyłem przez potencjometr, narazie tylko to zrobiłem a wzmacniacz operacyjny mam jedną kosć tzn nie wiem do końca czy sie nadaje, jest to LA6324N

http://www.ortodoxism.ro/datasheets/sanyo/ds_pdf_e/LA6324N.pdf

I jeszcze pod ten wzmacniacz planuję kolumny mini estradowe zrobić taką jedną gitarową zwykła a drugą do gitary basowej. Ten wzmacniacz przerabiam w sumie dla zespołu skłądamy sie po pare złtych na głośniki teraz i planuje jedną kolumne gwizdek + jakiś 25 cm na twardym zawiszeniu (kanał dla klawiszy oraz gitary basowej) oraz druga kolumne z głosnikiem gitarowym (dwie gitary elektryczne)
  • #5 3915088
    xifyh
    Poziom 20  
    gdy podłaczam dwa takie same potencjometry tak jak na schemacie (po 47 K Ohm) gdy reguluje jeden kanał drugi się scisza lub zmienia głośnosć :? chcę regulować kazdy kanał tak żeby nie wpływał na inne, co radzicie?
  • REKLAMA
  • #6 3915851
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Musisz zastosować rezystory przy potencjometrach o rezystancji równej połowie rezystancji potencjometrów, a na wyjściu zastosować wtórnik emiterowy.
  • REKLAMA
  • #7 3917270
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    To już lepiej zastosować op-amp (na TL072) będzie lepszy efekt. Poszukaj sobie schematu, jest dużo na necie.
  • #8 3921558
    xifyh
    Poziom 20  
    Może byc takie cos??

https://www.elektroda.pl/audio/schematyideowe/mixer3.gif

I czy musze stosować bc 109? czy moge np. bc 147 lub bc 478???

Mam tylko potencjometry 47 k czy mogę je zastosować i wyrzucić r1, r2, r3 ??

I czy mogę stosować wyższe zasilanie typu 15V lub 12 v?
  • #9 3922089
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    Witam

Ten mikser z linku nie jest zbyt szczęśliwy.

Wpisałem za Ciebie do wyszukiwarki odpowiednie hasło.
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=wzmacniacz+sumuj%C4%85cy&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
    Oto pierwszy lepszy wynik:
    http://ket5.tuniv.szczecin.pl/to/wzmacniacze/wzmsumuj.html

Pomyśl trochę i będziesz wiedział jak to zastosować w praktyce.

Pozdrawiam
  • #10 3953827
    xifyh
    Poziom 20  
    Jeśli mam potencjometry 47 kOhm to jak powinien wyglądać ten układ? Jakie wartości? Jaką wartosc powinien mieć ten rezytor na górze? I czy powinny byc stosowane rezystory pomiedzy wejsciem wzmacniacza a potencjometrami? Przepraszam za rysunek
    Załączniki:
    • mikser audio, różne potencjometry, podłączenie? bez tytułu.JPG (10.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3955155
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Daj rezystory między suwaki potencjometrów i wejście wzmacniacza, mogą być 47kΩ ten na górze o takiej samej wartości jak te od potencjometrów. Masz zamienione oznaczenia wejść wzmacniacza operacyjnego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy miksera audio z wykorzystaniem potencjometrów o różnych wartościach (15kΩ i 47kΩ) oraz podłączenia ich do wyjść słuchawkowych pieców gitarowych. Poruszono kwestię wpływu wartości potencjometrów na tłumienie sygnału i bezpieczeństwo wyjść słuchawkowych, zalecając stosowanie potencjometrów o jednakowej lub większej niż 22kΩ rezystancji, aby nie obciążać wyjścia. Wskazano, że regulacja głośności na jednym kanale wpływa na drugi, co można rozwiązać przez dodanie rezystorów o wartości połowy rezystancji potencjometrów oraz zastosowanie wtórnika emiterowego lub wzmacniacza operacyjnego (np. na układzie TL072) dla lepszej separacji kanałów. Autor zastosował wzmacniacz operacyjny LA6324N do miksera i planuje budowę kolumn estradowych do gitary i basu. Poruszono też temat modyfikacji gniazd słuchawkowych pieców gitarowych, aby po podłączeniu kabla głośnik nie wyłączał się, co autor rozwiązał przez przerwanie ścieżek w piecu. Wskazano, że schematy mikserów z wzmacniaczami sumującymi są bardziej odpowiednie niż proste rozwiązania tranzystorowe, a rezystory między suwakiem potencjometru a wejściem wzmacniacza operacyjnego powinny mieć wartość zbliżoną do potencjometrów (np. 47kΩ). Zasugerowano również, że zasilanie wzmacniaczy operacyjnych może być wyższe (12V lub 15V), ale należy zwrócić uwagę na parametry układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA