logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drzwi Gerda, demontaż zamka ZW6000, jak

Szymon Tarnowski 17 Sie 2017 17:31 15549 6
REKLAMA
  • #1 16647409
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Mam 20 letnie drzwi marki Gerda z wbudowanym zamkiem ZW 6000 albo jakimś protoplastą tego typu. Chciałbym naprawić sprężynę rygla klamki (czy jak się nazywa ten języczek obsługiwany klamką). Potrzebuję wymontować zamek drzwi. Mogę zamek odkręcić i poluzować, natomiast nie potrafię odpiąć cięgna od tylnego rygla (tego kołka który się wysuwa po przeciwnej stronie niż zamek i klamka). Pytanie jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17470770
    andysb
    Poziom 9  
    Ocena: 30
    Witam, pod linkiem nie ma szczegolow demontazu/montazu zamka centralnego z ciegnami. W swoim ZW6000 musze wymienic sprezyne falki zatrzaskowej, wiec najpierw musze gdzies to kupic a pozniej poradzic sobie z trzema ciegnami (gora, dol i tyl zamka). Do tej pory udalo mi sie rozkrecic wszystko, ale nie chcialem ryzykowac odlaczenia zamka od ciegien. Gdzie moglbym kupic te sprezyny i jak sprytnie poradzic sobie z ciegnami?
    Serwis bierze za to 200PLN, w tym 150PLN za usluge.

z gory dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 17516989
    Nix
    Poziom 21  
    Ocena: 189
    Witam
    Też mam ten sam problem z "zapadką" klamki - drzwi nie da się zatrzasnąć.
    Czy to jest jedna czy więcej sprężynek do wymiany ? Bo fachmani piszą "wymiana kompletu sprężyn" - no ale może piszą tak, żeby lepiej brzmiało :)

Owszem, są 2 sprężynki w samym szyldzie klamki, ale one cofają samą klamkę, nie jej
    rygiel-zapadkę.

Myślę, żeby dobrać sprężynę z innego, zwykłego zamka.

pzdr Nix
  • REKLAMA
  • #5 18872837
    marioking
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Mam podobny problem z wyrobieniem spreżyny, tylko ja nawet nie mogę zdemontować szyldów ani wyjąc klamki w tym starym modelu gerda star s stary typ i wyjąc wkładki bo od wewnętrznej strony łebki śrub są z jakimś unikalnym wzorem, jakkby płaskim śróbokretem zrobiony 30% obrót X i nie wiem jak to wogóle odkrećić... u was też takie coś było? bo jak widze zestaw tych szyldów to są sprzedawane z normalnymi śrubkami...
  • #6 18872856
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    marioking napisał:
    od wewnętrznej strony łebki śrub są z jakimś unikalnym wzorem, jakkby płaskim śróbokretem zrobiony 30% obrót X i nie wiem jak to wogóle odkrećić...
    Też takie miałem, profil nacięcia jest tak zrobiony że można dokręcić, ale przy odkręcaniu końcówka wkrętaka się ześlizguje. Chyba miało to służyć jako zabezpieczenie przed nielegalnym rozkręceniem. Nie wiem jak to rozkręcić, u mnie śruby były luźne, dało się wykręcać palcami. Śruby wydają się być poddane jakieś obróbce termicznej, być może są hartowane, może być problem z rozwierceniem. Ja bym spróbował delikatnie punktakiem i młotkiem.
  • #7 18872874
    andysb
    Poziom 9  
    Ocena: 30
    Sprobuj docisnac szeroki plaski srubokret tak jak bys mial dokrecac ale krecic w lewo. U mnie serwisant przy wymianie wkladki tak robil. Sam pozniej po nim tak zrobilem jak wymienialem sprezyne falki zatrzaskowej. Sposob dobry jezeli sruby nie sa zakrecone zbyt mocno. Nawet serwisant nie dokreca zbyt mocno poniewaz sruby sa od wewnatrz wiec nie ma obawy, ze ktos z zewnatrz odkreci. Sruby powinny zatem byc tylko lekko dokrecone. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o problemach związanych z demontażem zamka ZW6000 w drzwiach marki Gerda, które mają około 20 lat. Główne trudności dotyczą wymiany sprężyny rygla klamki oraz odłączenia cięgien od tylnego rygla. Wiele osób poszukuje informacji na temat zakupu sprężyn oraz skutecznych metod demontażu, w tym problemów z unikalnymi śrubami, które utrudniają dostęp do wnętrza zamka. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i technikami, takimi jak użycie punktaka czy szerokiego płaskiego śrubokręta, aby poradzić sobie z trudnymi do odkręcenia elementami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA